Bensinmack på månen kan ge skjuts ut i solsystemet
– Finns det en bensinmack på månen om tio år?
Den frågan ställde en reporter till USA:s handelsminister Wilbur Ross våren 2018. Svaret kom direkt.
– Det blir verklighet mycket tidigare än så.
Även om experter menar att Ross svar var väl optimistiskt är en tankstation på månen ett verkligt mål. En sådan station, skriver Washington Post, skulle bli en lysande språngbräda för vidare rymdresor ut i det okända.
Anledningen är främst ekonomisk. Att starta en fulltankad rymdfarkost från jorden kostar mycket pengar, eftersom varje kilo extra last gör prislappen större. Det blir ett kostsamt problem när siktet ställs in på Mars och andra avlägsna himlakroppar.
Men att ta sig till månen är billigare. Efter mellanlandningen blir en uppskjutning både energisnål och billig, eftersom månens tyngdkraft bara är en sjättedel av jordens.
Drömmen fick nytt liv när Nasa i mars 2018 bekräftade att det vid månens poler finns vatten i form av is. Vattnets byggstenar – väte och syre – är två av de huvudsakliga beståndsdelarna i raketbränsle. Om bränsle skapades på månen skulle rymdskepp kunna fylla tanken och sedan ta ett nytt språng ut i rymden.
I en intervju med The Verge jämför professorn och tidigare rymdföretagstoppen George Sowers den teknik som används i dag med en 300 mil lång bilresa, utan möjlighet att tanka längs vägen. Bilens bränsletank skulle behöva vara enorm och tyngden från tanken skulle göra varje mil dyrare.
– Vatten är rymdens olja, säger Sowers till techmagasinet.
Utmaningar kvarstår, men tekniken kan bli verklighet med rätt samarbete mellan nationer, företag och politiker, skrev tunga branschföreträdare i en rapport förra våren. Enligt Space.com slår rapporten fast att en sådan användning av månen – “den åttonde kontinenten” – skulle ge mänskligheten tillgång till stora delar av det inre solsystemet.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämnen som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.