Illustrationsbild.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ekonomi

Blandat i Asien – index nådde högsta nivån sedan augusti

Asiens större börser inledde handelsveckan på gott humör och steg brett under morgonen. Vid stängning hade flera index dock vänt till minus:
• Nikkei: –0,2 %
• Shanghai: –0,1 %
• Shenzhen: –0,6 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +/–0 %
Att jobbrapporten i USA kom in starkare än väntat förra veckan bidrog till den inledande optimismen i Asien, enligt CNBC.

MSCI:s breda index för Asien och Stillahavsområdet handlades under måndagsmorgonen på högsta nivån sedan augusti, enligt Reuters.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Stella Kyriakides/bild på viruset. TT/Wikimedia
undefined

Kommissionen uppmanar: Se över era virusrutiner

EU-kommissionen uppmanar alla EU:s medlemsländer att se över sina rutiner med anledning av det nya coronavirusets etablering i Italien, skriver Reuters.

Hälsokommissionären Stella Kyriakides säger på en pressträff att EU måste ha en koordinerad insats mot viruset, och vill därför ha in alla länders handlingsplaner.

– Situationen är bekymmersam men vi får inte drabbas av panik, säger hon enligt AFP.

Under onsdagen har det tolfte dödsfallet i sjukdomen covid-19 rapporterats i Italien. Samtidigt uppger Grekland att man för första gången har ett virusfall i landet.

1 tim
Diamond Princess i Yokohama den 22 februari. Athit Perawongmetha / TT NYHETSBYRÅN
undefined

45 som släppts av fartyg i Japan har virussymptom

Ett stort antal passagerare som tilläts gå av kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan förra veckan har symptom som tyder på att de kan ha smittats av coronaviruset sars-cov-2.

Japans hälsominister Katsunobu Kato säger att 45 personer har uppvisat symptom.

– Vi har bett dem att uppsöka läkare för provtagning, säger han enligt AFP.

970 personer som var ombord på fartyget släpptes av i förra veckan men sedan dess har flera av dem testat positivt för viruset.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell och Johanna Sandwall. Skärmdump.
Coronaviruset Smittan i Sverige

Pressträff om svenska beredskapen: ”Vi vill veta exakt var smittan finns”

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har hållit pressträff om hälso- och sjukvårdens beredskap för nya coronaviruset efter en dramatisk ökning av antal fall i bland annat Italien och Iran.

– Vi har en dialog med Italien, därifrån är det så stora resandeströmmar, därför vill vi veta exakt var smittan finns, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog.

I går höjdes risknivån för nya coronaviruset och Tegnell konstaterade att många svenskar besöker både Iran och Italien. Även Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, deltog i pressträffen.

2 tim
Kvinna på en gata i Teheran. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oron stiger i Sverige när allt fler dör av viruset i Iran

Sadjad Musavi i Södertälje har släktingar i Qom i Iran, som är det område som drabbats hårdast av nya coronaviruset.

– Jag är mycket orolig. Jag har pratat med min familj och de är också oroliga, säger han till Ekot.

Enligt de officiella uppgifterna har 19 personer dött i landet och minst 139 smittats, men det finns också en utbredd misstro kring dessa siffror. ”De försöker dölja den faktiska situationen i Iran”, säger Saeid Tagavi till radion och jämför med hur regimen förnekade nedskjutningen av det ukrainska flygplanet som sköts ner i januari.

15 min
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

Igår 14:27
Läs mer om Coronaviruset
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Mäktig upphämtning efter branta raset i Stockholm

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen svagt. Sedan rasade indexen. Strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 3,5 procent lägre när indexen hade rört sig söderut i snabb takt.

Men svängningarna var inte slut. En mäktig återhämtning inleddes och nu klockan 14.10 har indexen återhämtat sig till nollan.
• OMXSPI: –0,4 procent
• OMXS30: –0,1 procent
Coronaoron har annars fortsatt grepp om världens börser och i USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien faller 10 procent.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då åtminstone SKF och Sandvik kryper upp över nollan.

2 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt börsfall i Asien – viruset sprider osäkerhet

Det råder en marginellt lugnare sinnesstämning på Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen, dagen efter att Tokyobörsen rasat 3 procent. Vid 05.30-tiden svensk tid såg läget ut så här:
• Nikkei: −1,3%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: −0,8%
• Hang Seng: −0,5%
• Kospi: -1,1%

Nedgångarna kommer samtidigt som det rapporteras att sammanlagt 80 000 människor världen över har smittats av coronaviruset, varav 2 700 har dött.

Världshälsoorganisationen WHO:s Bruce Aylward varnade i går för att ett flertal länder inte har tillräcklig beredskap för att bekämpa virusets spridning och att världen måste förbereda sig på att det övergår i en regelrätt pandemi.

Kapitalförvaltaren David Kudla menar att investerarnas beteende på börsen de senaste dagarna speglar den rådande osäkerheten.

– Frågan är om utförsäljningen börjar bli lite överdriven eller om det är en lämplig respons på hur långt coronaviruset har spridits och den eventuella påverkan på ekonomin, säger han till Bloomberg TV enligt AFP.

Idag 05:04
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya börsras efter virusvarning – vaccintillverkare rusade

Börserna på Wall Street inledde tisdagshandeln uppåt efter måndagens börsras, som var det värsta på två år för Dow Jones och S&P 500. Men börserna vände snart ner igen och vid stängning var ett nytt ras ett faktum. Ledande index stängde som följer:
• S&P 500: -3,0%
• Nasdaq: -2,8%
• Dow Jones: -3,2%
Vändningen på Wall Street kom kort efter att makrosiffror visat att hushållens förtroende ökat mindre än väntat. Börsen fortsatte sedan tungt ner efter att amerikanska smittskyddsmyndigheten varnat för omfattande corona-spridning i USA.

Heminredningskedjan Home Depots delårsrapport visade högre vinst än väntat. Aktien backade något. Mastercard, däremot, backade nära 7 procent efter gårdagens vinstvarning.

Astra Zeneca-ägda Moderna rusade nära 28 procent procent efter att medicinteknikbolaget skickat en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset till amerikanska myndigheter för validering.

Igår 21:25
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund