Illustrationsbild: Demonstranter på Hongkongs gator.  Moa Kärnstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Blandat på börsen i Asien – Hongkong fortsätter upp

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med måttliga uppgångar, efter att ha klättrat rejält under de senaste fem handelssessionerna. Hongkongbörsen, å sin sida, fortsatte tydligt uppåt. Omkring 05.30-tiden svensk tid såg utvecklingen ut så här:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,8 %
• Kospi: +/– 0,0 %
Wall Street avslutade onsdagen strax under nollstrecket, efter dyster amerikansk handelsdata. Enligt Reuters har de amerikanska hushållens konsumtion hittills utgjort en ljuspunkt i den allt trögare globala ekonomin, så onsdagens siffror bidrog till att öka oron för att handelskriget mellan USA och Kina kan komma att knuffa in världsekonomin i recession.

I Hongkong steg Hang Seng-index ordentligt på morgonen, med bostadsutvecklarna i täten. Under gårdagen aviserade regionens ledare Carrie Lam att lättnader för bostadsmarknaden är på gång, skriver CNBC.

Tre av de största bostadsutvecklarna – New World Development, Henderson Land och CK Asset – var alla upp mellan 1,5 och 3,5 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: −0,2 %
Nasdaq: −0,3 %
Dow Jones: −0,1 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Esmeralda/sovrum i lägenheten.  Polisen
Treåringens död i Norrköping

Mamman sammanbiten under första dagen i rätten

I dag inleds rättegången mot treåriga Esmeraldas mamma som misstänks för mord. Enligt SVT lyssnar kvinnan sammanbitet och med sänkt blick på åklagarens sakframställan.

Hon står fast vid att dotterns död var en olycka. Det var i januari i år som polisen larmades till hennes lägenhet i Norrköping, varpå Esmeraldas pappa visade dem ett bylte under en säng.

– Det finns inget kvar att rädda, konstaterar man, säger åklagare Anna Lander.

1 tim
Esmeralda. Polisen
undefined

Esmeralda, 3, hade kunnat överleva om hon fått vård

Treåriga Esmeralda hade kunnat överleva om hon fått sjukvård, visar den rättsmedicinska undersökningen, enligt Aftonbladet.

Flickan ska enligt åtalet ha blivit misshandlad och drogad före sin död. Därefter ska föräldrarna ha låtit henne ligga död i två dygn.

– Vi vågade inte ringa. Händer det ett barn någonting är det alltid föräldrarnas fel, har mamman sagt i polisförhör.

Flickan hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari i år efter att hon flyttat från sin fosterfamilj hem till sin biologiska mamma.

4 tim
Esmeralda. Polisen
undefined

Ingen slog larm om flickans föräldrar trots stor insyn

Både psykiatri, socialtjänst och sjukvård hade kunnat slå larm om treåriga Esmeraldas livssituation, rapporterar SVT som gått igenom polisens förundersökning.

Redan i början av augusti förra året kom de första signalerna om problem i familjen, ett halvår innan flickan hittades död i mammans lägenhet i Norrköping. Pappan dök då inte upp till ett psykologmöte och vid flera ytterligare tillfällen uteblev föräldrarna från möten med psykiatri och BVC.

3 tim
Läs mer om Treåringens död i Norrköping
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Almedalsveckan i Visby/Peter Lindvall.  TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regiondirektör: ”Gotland får inte samma spelregler”

Reserestriktionerna är orimliga för Gotlands del, anser regiondirektören Peter Lindvall. I en intervju i P1-morgon säger han att riktlinjerna om att resa maximalt två timmar i bil från hemmet gör att Gotland inte ses som en del av Sverige.

– Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan.

Han tycker att regeringens linje gör att Gotland inte får samma spelregler som övriga landet. Gotland har under våren sett en total inbromsning av antalet besökare.

28 min
Ulf Kristersson. TT
undefined

Kristersson: Fler tester om regeringen sätter ner foten

Socialminister Lena Hallengren (S) skyller ifrån sig när hon säger att det är regionerna som är ansvariga för att se till att fler coronatester genomförs. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SvD.

Han vill nu att regeringen fattar tydliga beslut som gör att storskalig testning kan komma igång.

– Hade regeringen satt ner foten och sagt att nu ska vi bygga en stor testorganisation i Sverige, då hade det skett också, säger Kristersson.

Igår 18:42
Coronavirustest. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborgspolitiker: Målet om 100 000 inte förankrat

I Västa Götalandsregionen testas i nuläget runt 4 000 personer i veckan för det nya coronaviruset, en bra bit från de 17 000 tester som skulle vara regionens andel om målet om 100 000 tester i veckan ska nås.

Men regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) säger samtidigt till GP att man redan testar de grupper som enligt riktlinjerna ska testas, och att det är oklart vad syftet med målet är.

– Det var inte förankrat hos oss när man gick ut med 100 000 tester i veckan. Det är fortfarande inte riktigt utrett vad (regeringen) vill ha gjort, säger han.

Igår 15:38
Läs mer om Coronaviruset
Larsson, illustrationsbild TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Analys: ”Så dumt – M borde tacka sin lyckliga stjärna”

GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt.

”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.”

2 tim
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
undefined

Toppolitiker i Kungsbacka erkänner sexköp – fast i insats mot lägenhetsbordell

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), misstänks för sexköp efter en insats mot en utpekad lägenhetsbordell, skriver GP. I ett pressmeddelande bekräftar Moderaterna uppgifterna och meddelar att Forsberg lämnar alla politiska uppdrag.

– Det som han har gjort är oacceptabelt. Även om detta är en personlig tragedi för en partikollega och vän, så är vi helt överens om att Hans måste lämna alla de politiska uppdrag han har för vårt parti, säger förbundsordförande Mikaela Waltersson.

Hans Forsberg själv erkänner händelsen.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger han i pressmeddelandet.

Igår 17:46
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Sjöstedt, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.  TT
Debatten om las

V hotar fälla regeringen om las-förslag läggs fram

V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar nu att fälla regeringen på grund av de förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd som januaripartierna kommit överens om. Sjöstedt gör bedömningen att partiet skulle kunna nå en riksdagsmajoritet med kravet.

– Det här kommer vara Moderaternas och Kristdemokraternas sannolikt enda chans att få till ett nyval i Sverige under mandatperioden – den kommer de att ta, säger han till P1 Morgon.

Enligt förslaget ska företag bland annat kunna göra undantag i turordningsreglerna för fem personer i samband med uppsägning.

37 min
undefined

Sjöstedts ultimatum efter las-förslag: ”Då kan Löfven inte vara statsminister”

Vänsterpartiet går i taket över det förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd som januaripartierna kommit överens om, enligt SVT:s Agenda.

– Det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden, säger han och fortsätter:

– Om de väljer att fram en lagstiftning som ser ut så här. Då kan Stefan Löfven inte vara statsminister.

Centerpartiet tycker å andra sidan att det är ett viktigt förslag för att skapa jobb och stötta småföretagare, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Han betonar också att januariavtalet handlar om vilka förslag som ska läggas fram i riksdagen, och att hans parti drivit på för just detta.

Igår 19:59
Tobias Baudin.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facktoppen sågar nya las: ”10–1 till arbetsgivarna”

Det nya förslaget om förändringar i lagen om anställningsskydd sågas rejält av kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Baudin till SVT:s Agenda, som fått ut förslaget.

Förslaget, som lagts fram av den utredning Januaripartierna lagt fram, innebär bland annat att facket fråntas möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning för företag med färre än 15 anställda och att fem personer kan undantas från turordningsreglerna vid uppsägning.

Igår 17:11
Läs mer om Debatten om las
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings
Dominic Cummings. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings

Cummings polisanmäls av ögonvittne i turistorten

Dominic Cummings, nära rådgivare till brittiske premiärministern, har nu polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London, rapporterar The Mirror.

Vittnet tror sig ha sett Cummings med familj i en parkerad bil och hoppas att polisen med hjälp av övervakningskameror ska kunna fastställa om de brutit mot landets reserestriktioner.

Avgångskraven har haglat över Cummings, sedan uppgifterna om att han brutit mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

2 tim
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
undefined

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

Igår 18:28
Keir Starmer. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labourledaren: Ett prov – och Johnson misslyckades

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer går till hårt angrepp mot premiärminister Boris Johnson sedan Johnson uttryckt sitt fulla stöd för rådgivaren Dominic Cummings.

”Det här var ett prov för premiärministern, och han misslyckades”, twittrar Starmer efter Johnsons presskonferens. Han skriver vidare att det är en förolämpning mot det brittiska folket att inga åtgärder vidtas mot Cummings som gjort långa resor trots landets nedstängning.

Han ställer också krav på en omedelbar utredning.

Igår 17:55
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

4 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Illustrationsbilder/Christina Nyman. TT
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Handelsbanken: Bopriserna kan falla upp till 20 procent

Om coronakrisen blir långdragen kan bopriserna falla upp till 20 procent, spår Handelsbanken i en ny rapport.

Priserna på bostadsrätter och villor sjönk i april men återhämtade sig lite i maj. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman säger att man räknar med en fortsatt negativ trend, framför allt på grund av den stigande arbetslösheten.

– Mycket är högst osäkert, men i ett scenario där arbetslösheten stiger upp emot 15 procent räknar vi med att bostadspriserna skulle falla med 20 procent, säger hon, men påpekar att fallet sker från en relativt hög nivå.

4 tim
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordhögt sparande oroar – kan leda till utdragen kris

De europeiska hushållens sparande har skjutit i höjden under coronapandemin och nu befarar ekonomer att det kan leda till en mer utdragen recession, skriver Financial Times.

I Frankrike har hushållen satt in 60 miljarder euro på sina bankkonton sedan nedstängningarna inleddes. En genomsnittsmånad före krisen låg insättningarna på 3,8 miljarder.

I Spanien och Italien har insättningarna femfaldigats och även Storbritannien vittnar om en rekordökning.

– Detta är ett av de stora makroekonomiska problemen, hur länge kommer hushållen avstå från att konsumera? säger ECB:s chefsekonom Philip Lane.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Sveriges Anna Swenn-Larsson MATHIAS MANDL / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Italien vill flytta alpina-VM till 2022: ”Smärtsamt”

Alpina VM i Cortina d'Ampezzo i Italien ska äga rum i februari 2021. Men nu vill arrangören flytta tävlingarna ett år med hänvisning till coronakrisen, skriver TT. Det skulle innebära att tävlingarna i stället hålls efter vinter-OS i Peking som är planerat till februari 2022.

– Det är ett beslut jag till fullo står bakom, säger italienska olympiska kommitténs ordförande Giovanni Malago.

– Det är mycket smärtamt men följer sunt förnuft. Om vi har problem (med coronaviruset) i oktober eller november kommer vi inte kunna hålla VM under 2021.

1 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Viruset ändrar filmutbudet: ”Blir mycket rymd och hav”

Coronaviruset lär förändra film- och tv-utbudet framöver, förutspår producenten och manusförfattaren John McVay, enligt BBC.

De nya restriktionerna kan göra att det blir mer tv-såpor som kretsar kring en enskild individ och där inte några större fester eller liknande visas, menar han.

Det är också klokt av producenter att välja scenarion från instängda eller avlägsna platser.

– Förvänta dig att se mycket drama nästa år som handlar om yttre rymden, havsdjupen eller surrealistiska stängda miljöer, som avlägsna öar.

2 tim
Fotgängare i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska bilförare tänker gå mer – vill behålla ren luft

Många brittiska bilförare kommer att försöka gå mer och köra mindre bil även när pandemin är över, enligt en enkät från Automobile Association som BBC rapporterar om.

20 000 bilförare tillfrågades och 40 procent av dem kommer att försöka ändra sitt beteende för att behålla den renare luft som corona-restriktionerna lett till.

Forskare har varnat för att de senaste veckornas förbättringar i luftkvalitén snabbt skulle kunna försvinna när restriktionerna lättar.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset