Max Markusson.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen herrar 2019

Blåvitts angrepp mot SvFF: ”Horribelt att straffa oss”

IFK Göteborg vill slippa ytterligare bestraffning för den avbrutna cupmatchen mot Gais i slutet av februari. Nu går klubben till hårt angrepp mot Svenska fotbollförbundet och förbundets riksombud Henrik Engvall.

Blåvitt skriver i sitt överklagande bland annat att riksombudet visar upp en ”grav ovilja och brist på kontextuell förståelse”. Anledningen är att Engvall anmält klubben till disciplinnämnden för brister i kontrollen av arenan inför derbyt och brister då publiken visiterades.

– Det känns som att de är alldeles för fokuserade på att peka finger och utse syndabockar bland klubbarna i stället för att arbeta förebyggande i frågan, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till Göteborgs-Posten.

Han tillägger att det vore ”helt horribelt” att straffa klubben.

Toppnyheter

Turkietsstödda stridande förbereder en insats. STR / TT NYHETSBYRÅN
Röster om turkiska offensiven

Analyser: USA:s sanktioner mot Turkiet är tandlösa – samtidigt flyr IS-fångarna

USA har infört sanktioner mot Turkiet efter offensiven i Syrien, men risken är att de blir tandlösa, skriver CNN:s Nicole Gaouette i en analys. Eftersom att stålimporten från Turkiet minskat med 76 procent sedan förra året finns inte särskilt mycket stål kvar att sanktionera mot, skriver hon. Dessutom är relationen mellan länderna så usel att handelssamtal – som Donald Trump nu stoppar – redan var osannolika. Vapenförsäljningen till Turkiet stoppas däremot inte, samtidigt som kurder dör, påpekar Gaouette.

Walid Phares på Fox News lyfter problemet med IS-fångar som rymt. ”Risken är att de som flyr går in i strid eller ansluter sig till andra celler”, säger han. Phares menar att det som skett är ett misslyckande: Krigsfångar måste hanteras bättre – de bör antingen sättas i säkra förvar, hanteras av andra länder eller lagföras i en internationell tribunal. ”Inget av detta har skett”, konstaterar han.

I krigets dimma är åtminstone en sak klar, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor. Experimentet med den självstyrande kurdiska enklaven i Syrien har nått sitt slut efter ett halvt decennium, då syriska regimstyrkor drar fram. ”Alla blir förlorare i Trumps Syrienspel”, konstaterar han.

30 min
Civila gör segertecken till turkiska styrkor i Syrien.  AAREF WATAD / AFP
undefined

Ledare: Putin framstår nu som en möjlig vinnare

Opinion Flera svenska ledarskribenter tar i dag upp den senaste tidens utveckling i Syrien.

Aftonbladets Jonna Sima menar att den geopolitiska kartan ritas om när syriska trupper tar sig norrut för att konfrontera den turkiska invasionen av ladet. ”Donald Trumps halvkokta "America first"-strategi kan i värsta fall leda till att vi inom kort står inför ännu ett storskaligt krig i Mellanöstern”, skriver hon.

Ledarskribenten Mats Skogkär på Sydsvenskan menar att Rysslands president Vladimir Putin framstår som en möjlig vinnare eftersom han till skillnad från Trump inte överger sin allierade, Syrien. ”Han kan förnöjt åse hur sprickorna i försvarsalliansen Nato mellan Turkiet och USA vidgas och hur USA:s ställning i regionen försvagas”, skriver Skogskär.

UNT:s Sakine Madon skriver att statsminister Stefan Löfven i det här läget borde veta bättre än att glorifiera EU:s flyktingavtal med Turkiet. ”När nu Erdogan hotar EU med att skicka syriska flyktingar västerut ska man ha i åtanke att det krig som Turkiet har startat kommer leda till betydligt fler desperata människor på flykt”, skriver hon.

7 min
Donald Trump och Mark Esper. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Pentagon: Offensiven var ”onödig och impulsiv”

Turkiets offensiv i norra Syrien var ”onödig och impulsiv” och undergräver kampen mot terrorgruppen IS. Det säger den amerikanske försvarsministern Mark Esper på måndagskvällen. I ett uttalande säger han att han kommer att träffa de övriga Natoländerna nästa vecka och då driva på för ”diplomatiska och ekonomiska” motåtgärder mot Turkiet, skriver Reuters.

Samtidigt uppger president Donald Trump att de amerikanska styrkor som ska dras tillbaka från Syrien kommer att bli kvar i regionen. De kommer fortsatt vara stationerade i Mellanöstern för att ”övervaka utvecklingen” och förhindra att IS på nytt vaknar till liv.

Det skriver Trump i ett uttalande på måndagen. I samma uttalande skriver han att han ger grönt ljus för sanktioner mot turkiska ledare.

Igår 21:04
Läs mer om Röster om turkiska offensiven
Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper talade i telefon med varandra i går kväll och då underströk Macron vikten av att förhindra IS från att återfå kontroll , skriver TT.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves på grund av Turkiets insats, skriver Reuters.

– Det är väldigt allvarligt (...). Islamiska staten är inte död, sa Le Drian till Le Figaro.

4 tim
Arkivbild.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Sanktionerna får kritik: ”Inte tillräckligt hårt straff”

President Donald Trump lovade ”stora sanktioner” mot Turkiet efter Syrienoffensiven. Men de sanktioner som verkligen infördes var mycket mildare än vad politiker från både republikanskt och demokratiskt håll hade krävt, rapporterar Bloomberg.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anklagar Trump för att ha bidragit till en eskalering av ”kaos och osäkerhet” i Syrien, när han förra veckan meddelade att han inte kommer att stå i vägen för Turkiets president Recep Tayyip Erdogans offensiv. De sanktioner som Vita huset har meddelat kommer ”inte ens i närheten” av att gottgöra för den ”humanitära katastrof” som beslutet innebar, menar hon.

Republikanen Michael McCaul, som sitter i Representanthusets utrikespolitiska utskott, säger via sin talesperson att administrationens ambitioner uppskattas, men att det inte är tillräckligt för att ”straffa Turkiet för sina flagranta överträdelser i Syrien”.

3 tim
Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Brexit Storbritanniens framtid
Arkivbild: Boris Johnson.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Johnson lägger fram nytt förslag i Bryssel i dag

Det är möjligt att EU och Storbritannien kan komma överens om ett avtal för det brittiska EU-utträdet den här veckan. Det säger unionens chefsförhandlare Michel Barnier enligt AFP.

– Även om överenskommelsen blir svår – allt svårare, för att vara ärlig – är det fortfarande möjligt den här veckan, säger han på väg in till mötet med EU-ledarna i Bryssel.

Samtidigt skriver irländska RTE:s reporter Tony Connelly på Twitter, med hänvisning till ”två insatta källor” att Storbritannien i dag kommer att lägga fram ett nytt förslag i Bryssel, i syfte att bryta det rådande dödläget i frågan om utträdet.

Enligt Connellys uppgifter togs förslaget fram efter ett möte mellan premiärminister Boris Johnson och irländska DUP:s partiledare Arlene Foster och vice partiledare Nigel Dodds i London i går kväll.

Exakt vad det nya förslaget innehåller framkommer inte.

1 tim
Michel Barnier.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Extra toppmöte om brexit kan vara på gång

EU kan överväga ett extrainsatt toppmöte för att kunna nå ett avtal om brexit, rapporterar BBC.

I dag ska de övriga länderna i unionen diskutera läget vid ett EU-ministermöte i Luxemburg där EU:s chefsförhandlare Michel Barnier deltar.

Det nya mötet skulle i så fall hållas i slutet av oktober, efter veckans EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober – och bara dagar före Storbritanniens tänkta utträde ur den europeiska unionen den 31 oktober, om inte landet dessförinnan beviljas ytterligare förlängd förhandlingstid.

4 tim
Läs mer om Brexit
Janne Andersson i mitten till vänster, och Spaniens förbundskapten Robert Moreno till höger.  Bildbyrån.
Fotbolls-EM 2020

Spanien fasar för Jannes kollektiv: ”Största hotet”

Vid tre poäng på Friends Arena i kväll blir Spanien klart för EM. Men det blir allt annat än lätt att vinna över Janne Andersson i kampen mellan förbundskaptenerna, enligt Spaniens Robert Moreno.

– Deras förbundskapten är det främsta hotet. Han har skapat en fantastisk grupp. Jag vill inte lyfta fram några enskilda spelare, det vore respektlöst av mig, säger han till Fotbollskanalen.

Spanien var ytterst nära att bli klara redan i förra omgången mot Norge men en straff i slutminuten för Norge sköt upp spanjorernas firande.

2 tim
Bild från gårdagens match.  CARL RECINE / BILDBYRÅN
undefined

Hård kritik mot Uefa efter skandalen: ”Vi är äcklade”

Uefa får kritik efter gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England, som pausades två gånger efter rasistiska tillmälen.

Expressens krönikör Therese Strömberg skriver att rasismen är ett närmast dagligt problem i den europeiska fotbollen och att Uefa inte gör nog.

”Det räcker inte med en reklam där Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic säger nej till rasism.”

SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog tycker att Uefas regelverk kring den här typen av händelser ska ändras. Han vill att en match ska kunna avbrytas efter en varning från arrangerande nation, i stället för dagens två varningar.

Organisationen ”Kick it out” kräver att Uefa utesluter Bulgarien ur kvalet.

”Vi är äcklade av den vidriga rasism som riktades mot Englands landslag”, skriver de i ett uttalande.

1 tim
Englands förbundskapten Gareth Southgate  och spelaren Jordan Henderson diskuterar med domaren STRINGER / BILDBYRÅN
undefined

Engelsk kross i Bulgarien efter skandalscener

Englands EM-kvalmatch borta mot Bulgarien fick avbrytas två gånger under den första halvleken efter att rasistiska tillmälen skanderats från publiken, skriver BBC. Det första avbrottet kom i den 28:e minuten, varpå en speaker fick ropa ut i högtalarna att rasism från läktarplats inte tolereras.

Strax före halvtid fick matchen avbrytas igen. Den bulgariske stjärnan Ivelin Popov lyckades efter en stund lugna hemmalagets supportrar och matchen kunde återupptas.

England vann till slut matchen med hela 6–0 efter bland annat två mål av såväl Raheem Sterling som Ross Barkley.

Igår 20:49
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
TT / Duni
Dagens börs

Börsen trotsar orolig omvärld – rejält högre index

Stockholmsbörsen stiger tydligt på tisdagsförmiddagen – efter en dryg halvtimmes handel noteras de ledande indexen klart högre.
• OMXSPI: +0,8 procent
• OMXS30: +1,0 procent
I väntan på att rapportstormen ska dra i gång på allvar – i Sverige är torsdag den första stora dagen – står den politiska utvecklingen högt upp på agendan för investerare.

USA:s och Kinas ”mini-avtal”, Turkiets invasion av Syrien och ett eventuellt brexit är alla tre områden där utvecklingen nu går fort och balanserar på en knivsegg. Gällande brexit säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier nu på morgonen att det pågår intensiva förhandlingar och att det är fortfarande möjligt att det blir ett avtal innan veckans slut.

Bland bolagen utmärker sig småspararfavoriterna Oasmia och Salt X med tydliga fall efter meddelade emissioner. Salt X rasar 27 procent och Oasmia är ner 13 procent.

Clas Ohlson släppte nya försäljningssiffror under morgonen som tas emot relativt väl av marknaden – aktien stiger omkring 1 procent. Duni stiger runt 6 procent efter en köprekommendation från Handelsbanken.

1 tim
Illustrationsbild.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna åt olika håll – handelskriget i fokus

Det var blandade rörelser på Asiens ledande börser på tisdagsmorgonen. Vid 05.20, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +1,7 %
• Shanghai: –0,6 %
• Shenzhen: –1,1 %
• Hongkong: +/- 0
• Kospi: +0,2 %
Utvecklingen kommer efter måndagens rivstart på handelsveckan, då börserna steg brett och rejält efter USA:s och Kinas överenskommelse i handelskonflikten.

Tisdagens utveckling kommer sedan det uppstått tvivel kring det partiella avtalet, skriver CNBC.

Reuters håller med och skriver att de bredare uppgångarna stoppas av en upplevd brist på nya framsteg. De skriver också att investerarnas fokus nu även kommer att riktas mot brexit-utvecklingen.

I går sa den amerikanska finansministern Steven Mnuchin till CNBC att han förväntar sig att de aviserade tullarna i december träder i kraft om inte länderna kommit överens om ett avtal då.

4 tim
JOHANNES EISELE / AFP
undefined

Stillsam inledning av veckan på Wall Street

New York-börserna inledde veckan med små rörelser och vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: −0,1 procent
• Nasdaq: −0,1 procent
• Dow Jones: −0,1 procent
På fredagskvällen meddelade president Donald Trump att USA nått ett ”betydande fas ett-avtal” med Kina, som kommer att ligga till grund för ett större avtal senare under året och sätta stopp för tidigare planerade tullhöjningar. Marknaden verkade dock redan ha tagit ut nyheten i förskott då börserna steg kraftigt i fredags men handlades i stort sett platt på måndagen.

Dagligvarusektorn hade en tuff måndag. På Dow föll jättar som Walgreens och Walmart, men även Cisco, Intel och Verizon kämpade i motvind.

Bland vinnarna fanns 3M, Nike och storbanken Goldman Sachs som i morgon lämnar delårsrapport. Apple gick tillfälligt om Microsoft som världens högst värderade börsbolag i intradagshandeln, men båda bolagens aktier stängde på minus 0,1 procent.

Sociala medier-jätten Facebook tappade 0,5 procent efter att flera aktörer dragit sig ur samarbetet med kryptovalutan libra.

I fredags kom nyheten att Uber tagit en majoritetspost i latinamerikanska matleveransföretaget Cornershop. På måndagen meddelade Ubers vd att 350 anställda tvingas bort. Aktien steg 3,3 procent.

USA firar annars helgdagen Columbus Day. Wall Street-börserna håller däremot öppet, men räntemarknaderna är stängda.

Igår 20:26
Läs mer om Dagens börs
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT/AP
Primärvalen 2020

Sex frågor hägrar över Demokraternas jättedebatt

Sex stora frågetecken behöver rätas ut i Demokraternas primärvalsdebatt som hålls i natt, skriver AP. I den glödheta frågan om riksrättsprocessen mot Trump behöver Joe Biden stå till svars för sin sons utrikesaffärer. Och kommer riksrättsprocessen totalt dominera scenen? Gällande sakpolitiken behöver presidentaspiranterna förtydliga sin position för den amerikanska utrikespolitiken.

Vissa personer står i större fokus. Bernie Sanders, en av kandidaterna i täten, drabbades nyligen av en hjärtinfarkt och debatten blir hans första sen dess. Därmed behöver Sanders bevisa att han är tillräckligt stark för det krävande jobbet. Störst stöd enligt de senaste opinionsmätningarna har dock Elizabeth Warren – hur hon parerar strålkastarljuset är också en viktig fråga.

Sist men inte minst: Är tolv kandidater för många i en debatt? Debatten blir den största i den amerikanska politiska historien och farhågan är att moderatorerna inte lyckas skapa ett bra debattklimat.

3 tim
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:50
Donald Trump. ERIC BARADAT / AFP
undefined

Vita huset fördömer våldsfilmen med Trump

Vita huset fördömer den parodiska film där Donald Trump skjuter och knivhugger journalister och politiska motståndare, skriver AP.

Pressekreteraren Stephanie Grisham säger att Trump ännu inte har sett klippet men att han kommer att göra det.

”Utifrån vad han har hört fördömer han kraftfullt den här filmen”, skriver hon på Twitter.

Filmen visades i samband med ett kampanjmöte i Florida. Den var dock inte en del av officiella programmet utan visades vid sidan av, och Trump var inte på plats vid tillfället.

Igår 13:58
Läs mer om Primärvalen 2020