Ultraljud. Illustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Blodbrist under graviditet kan orsaka autism

Blodbrist under den första delen av graviditeten kan leda till att barn utvecklar autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning. Det menar forskarna bakom en svensk studie, skriver TT.

Forskarna vid Karolinska institutet har gjort en statistisk jämförelse mellan hur många kvinnor som drabbats av blodbrist före vecka 31, med hur många barn som senare fått diagnoserna. En möjlig förklaring skulle kunna vara järnbrist i hjärnan under fostrets utveckling.

Forskaren Renee Gardner säger till nyhetsbyrån att hon inte vill att gravida kvinnor ska drabbas av panik. 15–20 procent av alla gravida kvinnor i världen lider av blodbrist någon gång under graviditeten, men inte ens en procent av gravida i Sverige diagnostiseras med blodbrist före vecka 31.

Toppnyheter

Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

3 tim
TT
undefined

Britterna köper guld inför brexit: ”Verkar vettigt”

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

1 tim
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Johnson piggast i oinspirerad sista debatt

Det framkom inte mycket nytt under BBC:s avslutande debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson inför nästa veckas brittiska nyval. I stället valde partiledarna att koka ner sina budskap till dess absoluta kärnor, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

”Johnson var piggare, mer slipad och stötte på färre hinder än Corbyn”, skriver han.

SvD:s Charlotta Buxton skriver att Johnson, som leder i opinionsmätningarna, hade mest att förlora på debatten, men att han skickligt lyckas förmedla sitt budskap om att han kan ta landet vidare från brexitkaoset.

Men hon konstaterar också att debatten på det stora hela var ”oinspirerande” och troligen varken gjorde från eller till för något parti.

Igår 22:24
Läs mer om Valet i Storbritannien
Helg Intervjuer
Chris Martin under en Coldplay-konsert på Ullevi 2017.  TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Chris Martins avgörande stund: Då tändes gnistan

Coldplays frontfigur Chris Martin – som är känd för att vara medieskygg – öppnar upp om religion, sexualitet och drivkrafter i en intervju med Rolling Stone. Sångaren är aktuell med det åttonde albumet ”Everyday life” tillsammans med bandet Coldplay, som i dag är ett av världens mest kända. Men livet såg klart annorlunda ut för Martin som tonåring.

Han kämpade med att passa in på sin internatskola och ifrågasatte sin sexualitet. Det var i och med den röriga tiden som Martin fördjupade sig i musiken. Han hade tidigare blivit tillsagd att han inte var musikalisk eftersom han inte sjöng i kören.

– Men så kom en lärare in och sa att alla fick spela på keybordinstrumenten i klassrummet. Det var som att något uppenbarade sig och det var då gnistan tändes, berättar Martin.

Läs hela intervjun via länken nedan.

11 min
Jimmy Kimmel. Randy Holmes / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kimmel om barnboksdebut: ”Jag är en riktig amatör”

Komikern och programledaren Jimmy Kimmel är flerfaldigt prisbelönt för sin roll som programledare för den egna talkshowen. Men nu ger han sig in på ett nytt område när han ger ut sin första barnbok – som han dessutom har illustrerat själv.

I en intervju med amerikanska radiokanalen NPR berättar han att hans äldsta dotter, som är konstnär, hånade honom för att han tecknade med papper och penna i stället för använda digitala hjälpmedel.

– Jag är en riktig amatör, men jag kan rita och ville bli konstnär när jag var liten, säger Kimmel.

Hör hela intervjun via länken nedan.

11 min
Läs mer om Helg
Ericssons vd Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson-mutorna

Ekholm efter miljardbot: ”Nu avslutar vi kapitlet”

”Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd”. Så säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande om att telekomjätten nått en förlikning med amerikanska myndigheter kring korruptions- och mutanklagelser.

Ericsson kommer att betala drygt 1 miljard dollar i böter.

– Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger också att Ericsson nu kan ”gå vidare och bygga ett starkare bolag”.

Ericsson kommer att hålla en telefonkonferens vid 09.30 på lördagen.

2 tim
Rafael Marchante / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Observatör ska se till att Ericsson följer reglerna

En oberoende observatör ska övervaka hur Ericsson följer reglerna under det kommande tre åren. Det är en del i bolagets överenskommelse med amerikanska myndigheter. Det är också Ericsson som kommer att anlita observatören.

Totalt gör förlikningen att Ericsson får betala 1,06 miljarder dollar – motsvarande ungefär 10,1 miljarder. Ericsson skriver i ett pressmeddelande att beloppet ”täcks fullt ut av den avsättning om SEK 11,5 miljarder som togs i tredje kvartalet 2019”.

– I slutändan kan vi bara vara framgångsrika om vi befäster en kultur av etik och regelefterlevnad, säger Ericssons ordförande Ronnie Leten.

2 tim
Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson betalar en miljard dollar efter mututredning

Ericsson har gått med på en förlikning med amerikanska justitiedepartementet i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. Den svenska telekomjätten kommer betala 1 miljard dollar i böter. Det framgår av ett pressmeddelande enligt Direkt.

– I dag har den svenska telekomjätten Ericsson erkänt årslånga kampanjer av korruption i fem länder för att förstärka greppet om telekommunikationsmarknaden, säger åklagaren Geoffrey Berman.

Under torsdagen rapporterade Bloomberg att en förlikning var nära och skrev då att bötesbeloppet skulle hamna i linje med Ericssons tidigare avsättning och uppskattning på 1,2 miljarder dollar.

Igår 21:57
Läs mer om Ericsson-mutorna