Bok varnar för matkollaps – lyfter bakterier som lösning
Världens matproduktion är nära gränsen till kollaps. Det är utgångspunkten i den brittiska författaren och The Guardian-journalisten George Monbiots nya bok ”Regenesis”.
I arbetet med boken har Monbiot gått igenom tusentals vetenskapliga artiklar på temat livsmedelsförsörjning, och pekar bland annat ut problem med försörjningskedjan och en resurskrävande boskapsindustri som två ohållbara aspekter av dagens system.
Monbiot ser emellertid en lösning på problemen. I en intervju med Aftonbladet säger han att det går att revolutionera matproduktionen genom så kallad precisionsjäsning. Det innebär att man med hjälp av bakterier skapar ett mjöl som innehåller 60 procent protein. Metoden kräver bara en bråkdel så mycket mark som det mest effektiva jordbruksmedlet för att producera protein, enligt Monbiot.
– Det här kan skapa ett backupsystem som kan producera enorma mängder mat, vilka mängder mat som helst med mycket lite vattenanvändning, mycket lite gödsel.