Donald Trump, John Bolton och Fiona Hill. TT
Trumps USA Riksrättsprocessen

Bolton ville slå larm till jurister om Ukrainaplaner

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton blev så oroad av planerna på att pressa Ukrainas president att utreda Joe Bidens son att han bad sin medarbetare Fiona Hill slå larm till Vita husets jurister. Det uppgav Hill när hon vittnade inför kongressen, skriver New York Times.

Bolton ska också ha pekat ut Trumps personliga advokat Rudy Giuliani, dåvarande EU-ambassadören Gordon Sondland och Vita husets stabschef Mick Mulvaney som personerna bakom planen.

– Giuliani är en handgranat som kommer att spränga oss alla, ska Bolton bland annat ha sagt sagt om advokaten.

Toppnyheter

Thorwaldsson och Sjöstedt skakar hand under Vänsterpartiets kommundagar i början av november. Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

LO skarpt kritiskt: ”Blir en sån jävla cirkus i riksdagen”

Vänsterpartiets misstroendehot mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) är det mest ovärdiga som har hänt i riksdagen på flera decennier, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

– Nu medverkar Jonas Sjöstedt till att vi får en sådan jävla cirkus i svensk riksdag som vi aldrig har sett förut, säger han till tidningen.

Han menar att även LO är kritiskt till de ändringar som görs på arbetsförmedlingen, men att det inte motiverar en misstroendeomröstning mot Nordmark, som han menar jobbar målmedvetet för att rätta till bristerna.

2 tim
Eva Nordmark. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmarks första ord om misstroendehot: ”V skapar kaos med sitt agerande”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar nu Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot henne om regeringen inte ändrar sig kring privatiseringen av arbetsförmedlingen.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, fortsätter hon.

Vänsterpartiets hot har fått stöd av både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nordmark frågar sig vad Vänsterpartiet har för politiskt alternativ tillsammans med de partierna.

3 tim
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökad press på Nordmark – M och SD positiva till V-hot

Moderaterna är positivt inställt till Vänsterns hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), enligt Expressen.

– På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika, säger gruppledaren Tobias Billström till tidningen.

Det är också ”mycket sannolikt” att Sverigedemokraterna hakar på Vänsterns i frågan, säger partiledaren Jimmie Åkesson till DI.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, säger han.

KD vill kalla Nordmark till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att avkräva en plan för hur regeringen ska gå vidare, skriver Sofia Damm, partiets ledamot i utskottet, på Facebook. Först därefter kommer KD att ta ställning.

Vänsterpartiet har gett regeringen två veckor på sig att ändra sig kring ”kaosprivatiseringen” av myndigheten innan hotet omvandlas till handling.

5 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Trumps USA Riksrättsprocessen
Fiona Hill. WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Riksrättsprocessen

Expert varnar: Ryssland växlar upp inför USA-valet

Vita husets påståenden om att Ukraina och inte Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016 är helt falska. Det sa Fiona Hill, tidigare Rysslandsexpert vid det amerikanska nationella säkerhetsrådet, när hon vittnade i riksrättsutredningen mot Donald Trump, rapporterar flera medier.

Hill varnade också för att inte ta uppgifterna om att Ryssland lade sig i valet på allvar och sa att landet just nu håller på att ”växla upp” i sina försök att påverka även det kommande valet.

26 sek
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Idag 03:35
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Rebecca Long-Bailey och Jeremy Corbyn med det nya valmanifestet. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour utlovar de största reformerna på årtionden

Det brittiska Labour-partiet lägger fram vad som beskrivs som ”det mest radikala valmanifestet på årtionden”, inför nyvalet 12 december, skriver The Guardian.

Partiet lovar omfattande satsningar på det allmänna som ska finansieras via nya skatter på de rikaste och på företag. Vid ett framträdande under torsdagen sa Labour-ledaren Jeremy Corbyn att manifestet var ”fullt av folklig politik som det politiska etablissemanget blockerat under en generation”.

Partiet vill också hålla en ny folkomröstning om brexit, vars resultat ska bli bindande enligt lag. Dessutom vill Labour beskatta olje- och gasföretag och använda pengarna till att skapa en omställningsfond för klimatet.

16 min
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour lanserar manifest: Lovar ”grön omvandling”

Brittiska arbetarpartiet Labour har under torsdagen presenterat sitt utlovat ”radikala” program inför nyvalet 12 december. I det lovar partiet bland annat en ”grön omvandling” av ekonomin, även om det tidigare löftet att Storbritannien ska bli koldioxidneutralt till 2030 nu vattnats ner.

Labour vill också förstatliga järnvägen, posten, vatten- och elförsörjningen. Partiet lovar också utökat bostadsbyggande, gratis bredband och kollektivtrafik.

För att finansiera reformerna vill Labour höja skatterna med 80 miljarder pund årligen, skriver FT. Näringslivet är måltavla. En Labour-regering hade kapat skattelättnaderna för företag och infört en ny skatt på multinationella bolag. Bolagsskatten hade höjts liksom skatten på finansiella transaktioner.

Partiledaren Jeremy Corbyn insisterar på att hans reformpaket, med stora satsningar på infrastruktur, kommer att välkomnas av många företagare.

– Vi är definitivt på deras sida, har Corbyn sagt.

3 tim
Läs mer om Brexit
Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järnvägssatsningarna

Lööf vill gå M till mötes – för att nå tåguppgörelse

C-ledaren Annie Lööf vill att regeringen bjuder in till breda samtal för finansiering av nya stambanor, skriver hon på Twitter. Detta efter nyheten om att Riksrevisionen riktar stark kritik mot planeringen av nya stambanor för höghastighetståg.

Lööf är kritisk mot att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hittills inte agerat för att få tillbaka de sju partier som varit med i diskussionerna till förhandlingsbordet, skriver DN. Partiledaren är också beredd att gå M till mötes för att få igenom förslagen, bland annat genom att diskutera utbyggnad av Arlanda flygplats och trafikleden Östlig förbindelse i Stockholm.

– Vi vill hitta lösningar som gör att vi kan få acceptans i alla läger. Jag hoppas att fler infrastrukturprojekt skulle göra att fler partier kan ställa sig bakom detta, säger Lööf till DN.

1 tim
Infrastrukturminister Tomas Eneroth vid invigningen av Göteborgs hamn i augusti. Jonas Lindstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga planer på att pausa projekt trots svidande kritik

Det är inte aktuellt att pausa planeringen av nya höghastighetsbanor för tågen trots Riksrevisionens kritik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till DN.

– Att inte bygga mer järnväg i Sverige skulle allvarligt försvåra möjligheterna att nå klimatmålen.

Eneroth säger att han fortfarande tror på tågen och att diskussionerna nu handlar om förutsättningarna för att finansiera banorna, inte om huruvida det ska göras stora omtag.

6 tim
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, SD:s infrastrukturpolitiska talesperson JImmy Ståhl och KD:s partiledare Ebba Busch Thor. TT
undefined

Stenhård kritik från höger: ”Borde dra i nödbromsen”

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reagerar alla på Riksrevisionens hårda kritik kring planeringen av de nya stambanorna för höghastighetståg.

– Nu borde regeringen dra i nödbromsen. Prioritera i stället satsningar på underhåll och att bygga klart påbörjade projekt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, enligt M:s Twitterkonto.

Även SD har tweetat om saken.

”Planeringen av detta gigantiska projekt har skötts slarvigt och kostnaderna för skattebetalarna skulle bli enorma”, skriver partiet.

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö menar att myndigheten upprepar det som hans parti tidigare har sagt.

”Nästan identiskt, faktiskt”, skriver han på Twitter.

5 tim
Läs mer om Järnvägssatsningarna
Stefan Löfven träffar poliser i Klippan under sin pågående Sverigeturné. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Krönika: Löfvenkritik för att S tappat makten om tanken

Opinion Statsminister Stefan Löfvens kritiserade intervju i Agenda på söndagskvällen kring gängbrottsligheten var inte strålande, men inte sämre än vad det har varit. Kritikvågen handlar snarare om att högern nu har tagit makten över tanken, skriver S-profilen Daniel Suhonen i Arbetet.

Tidigare har S haft ett problemformuleringsprivilegium och kunnat formulera de bärande tolkningsramarna, fortsätter Suhonen, men exakt klockan 21.30 i söndags dog Sverige som vänsterland.

”I den brun-blå åsiktskorridoren kan ingen höra dig skrika”, skriver han.

Den borgerliga debattören Paulina Neuding skriver i Dagens Samhälle att Löfvens påstående om att han inte såg utvecklingen med brottslighet komma är förbluffande. Neuding menar att statsministern bevisligen hade alla relevanta fakta.

Expressens Lotta Gröning blickar framåt och ger tio förändringstips till Löfven och hans parti. Att skrota klyschorna, göra en vänstergir och hålla Miljöpartiet kort är tre av förslagen.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Gängkriminaliteten
Längdskidåkaren Stina Nilsson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Stina Nilsson har känning i axeln – missar premiären

Längskidåkaren Stina Nilsson avstår säsongens första svenska tävling i Gällivare i helgen, skriver förbundet i ett pressmeddelande, enligt flera medier.

– Stina har en liten känning i ena axeln. Hon är i träning, men för att inte riskera något väljer hon att hoppa över tävlingarna i Gällivare, säger landslagstränaren Magnus Ingesson.

Även Ebba Andersson missar premiären, under gårdagen kom beskedet att skidstjärnan mest troligt missar resten av året på grund av sin knäskada.

40 min
Johanna Ojala, Therese Johaug och svenska skidlandslaget. TT
undefined

Experten: ”Johaug verkar ha tagit ytterligare kliv i år”

Norska skidåkaren Therese Johaug kommer att bli ett ännu starkare hot mot svenskorna i kommande världscupen än förra året. Det tror Johanna Ojala, expert i SVT:s ”Vinterstudion”.

– När hon hade en sämre vecka kunde svenskorna utmana henne rejält. Har hon mer balans i år, kommer det att bli riktigt tufft för hennes konkurrenter, säger Ojala i en intervju med TT.

Hon tror ändå att svenskorna är tillräckligt bra för att kunna slå norskan.

– Vi har blivit bortskämda med bra prestationer från damerna. De har förtjänat uppmärksamheten och har bra chanser den här säsongen.

14 min
Ebba Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ebba Andersson blir borta året ut – missar Tour de Ski

En knäskada stoppar landslagsskidåkaren Ebba Andersson som blir borta till årsskiftet, skriver flera medier.

Därmed ser hon ut att missa Tour de Ski, som pågår mellan den 28 december och 5 januari.

”Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var under landslagslägret i Bruksvallarna som Andersson halkade och slog i det knä som hon tidigare opererat.

Igår 13:44
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund