Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska köttkonsumtionen

Bönderna utestängs från grishungrigaste marknaden

De svenska grisuppfödarna har det tufft trots att världsmarknaden skriker efter griskött och att de globala priserna bara ökar, skriver TT.

Det finns flera anledningar till det enligt nyhetsbyrån – bland annat förra årets torka som gör att foderkostnaderna skjutit i höjden. I Sverige är inte heller prisuppgången lika stor.

Sverige har inte heller något handelsavtal med Kina kring griskött, till skillnad från Danmark och Tyskland. Detta gör att svenska grisuppfödare stängs ute från vad TT beskriver som världens grishungrigaste marknad.

– Just nu har svenska grisbönder en extremt jobbig situation, säger Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor inom Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Tidigare

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset