Nya rön: Äta kött kan öka risken för diabetes typ 2
Risken att få diabetes typ 2 ökar stegvis med mängden kött och charkprodukter en person äter, enligt en ny stor internationell forskningsstudie. Det rapporterar TT.
I en metastudie, som publiceras i Lancet Diabetes & Endocrinology, har forskare från Sverige och en rad andra länder studerat stora mängder data kring kött, chark och diabetes typ 2. Studien visar att för varje 100 gram rött, icke-processat kött som en person äter om dagen ökar risken att utveckla diabetes typ 2 med 10 procent.
För processat kött gäller att risken att utveckla diabetes typ 2 ökar med 15 procent för varje 50 gram man äter om dagen.
Kostprofessorn Mai-Lis Hellénius säger till TT att kött innehåller viktiga näringsämnen och att det handlar om att hitta en bra balans.
– Människor är allätare och det finns plats för både snabba kolhydrater och kött. Men många i Sverige, framförallt unga män, äter för mycket kött.