Hem
Kött. Arkivbild. (Tomas Oneborg/SvD/TT / Svenska Dagbladet)

Nya rön: Äta kött kan öka risken för diabetes typ 2

Risken att få diabetes typ 2 ökar stegvis med mängden kött och charkprodukter en person äter, enligt en ny stor internationell forskningsstudie. Det rapporterar TT.

I en metastudie, som publiceras i Lancet Diabetes & Endocrinology, har forskare från Sverige och en rad andra länder studerat stora mängder data kring kött, chark och diabetes typ 2. Studien visar att för varje 100 gram rött, icke-processat kött som en person äter om dagen ökar risken att utveckla diabetes typ 2 med 10 procent.

För processat kött gäller att risken att utveckla diabetes typ 2 ökar med 15 procent för varje 50 gram man äter om dagen.

Kostprofessorn Mai-Lis Hellénius säger till TT att kött innehåller viktiga näringsämnen och att det handlar om att hitta en bra balans.

– Människor är allätare och det finns plats för både snabba kolhydrater och kött. Men många i Sverige, framförallt unga män, äter för mycket kött.

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen