Hanna Wigh (SD). TT
Politikerhoten

Brå: SD-politiker mest utsatta för hot och våld

Under 2012 utsattes var femte politiker i Sverige för hot, våld eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Få politiker valde att anmäla händelserna, visar en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Sveriges Radio. Det parti som hade högst andel utsatta var Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen. – Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för. – Oerhört tragiskt. Varje individ som är förtroendevald som blir hotad är en för mycket. Vår politik bygger på att människor både kan, vill och vågar engagera sig, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Så gjordes undersökningen:

Brå har för första gången tillfrågat nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i kommuner, landsting, regioner och riksdag om deras utsatthet och oro för brottsliga händelser av olika slag.

Toppnyheter

Valet 2018 Tiggeridebatten
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Tiggeridebatten

Polis: ”M-förslaget kräver spaningsarbete”

Moderaternas föreslagna tiggeriförbud skulle kräva mycket förarbete i form av spaning och dokumentation ifall det omsattes i praktiken. Det säger chefen för polisens människohandelsgrupp i region mitt, Mikael Eriksson, till TT. Partiet vill införa en ny bestämmelse i straffrätten som ska innebära att den som gör sig skyldig till ”planlagt tiggeri” ska kunna dömas för brott. Eriksson konstaterar att ärenden kring människohandelsbrott redan i dag är svårutredda. Enligt TT ställer han sig frågande till vad Moderaternas förslag skulle tillföra om det blev lag.
– Du måste ändå kunna lägga fram argumentet som visar på att det är organiserat. Du måste i så fall ha någon form av dokumentation. Det är inget som är enkelt, säger han.

18 min
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Tiggeridebatten

M: Tiggeri vid butiker och gågator ska kriminaliseras

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, har lagt fram partiets förslag om hur de vill att ett nationellt tiggeriförbud ska utformas.
– Syftet med ett förbud måste vara att minska det omfattande tiggeri vi ser idag, säger Tobé på pressträffen.
Partiet vill införa en ny bestämmelse i straffrätten, som ska innebära att den som gör sig skyldig till tiggeri ska kunna dömas för brott.
– Tiggeri som ett mer planlagt förfarande ska kriminaliseras, konstaterar Tomas Tobé.
Han exemplifierar med att tiggeri vid gågator, butiker och allmänna kommunikationsmedel ska vara brottsligt.

6 tim
Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M), arkivbild. Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Vellinge tar frågan om tiggeri till högsta instans

Vellinge kommun överklagar frågan om tiggeriförbudet till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver Kvällsposten.
Kommunen har hänvisat till den allmänna ordningen men varken länsstyrelsen, förvaltningsrätten eller kammarrätten har gett Vellinge rätt.
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker inte att kammarrätten har gjort en rättvis bedömning.
– Man kräver mer underlag av kommunen än i andra frågor. Vi menar att tiggeri stör ordningen, och den bedömningen måste vi få göra, säger hon till tidningen.

18 apr
Läs mer om Tiggeridebatten
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien lämnar utredningen till polisen

Svenska Akademien kommer att lämna över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault till ”rättsvårdande myndigheter”, skriver de i ett pressmeddelande. Det rapporterar TT.
I pressmeddelandet framgår att utredningen visar att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till Arnaults klubb stod i strid med Akademiens jävsregler.
”Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta.”
I pressmeddelandet skriver Akademien också att utredningen visar att ”oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit (...) Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets”.
Ekobrottsmyndigheten bekräftar för Dagens Nyheter att utredningen har lämnats in. Presskommunikatören Niklas Ahlgren meddelar tidningen att utredningen inte är offentlig:
– Det råder förundersökningssekretess.

2 tim
Sture Allén 1997 Eric Roxfelt/TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Beklagar djupt” att brev om övergrepp lades undan

I dagens pressmeddelande kommenterar Svenska Akademien det brev som dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén tog emot 1996 och som Dagens Nyheter var först att rapportera om. Avsändare var konstnären Anna-Karin Bylund. Hon anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp – och uppmanade Akademien att inte ge fler ekonomiska bidrag till Arnaults verksamhet.
”Svenska Akademien beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken så att fortsatta utbetalningar till Forum hade kunnat stoppas” skriver Akademien i pressmeddelandet.

2 tim
kristina Lugn Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Vi diskuterade hur vi ska förhindra totalhaveri”

Svenska Akademiens möte under torsdagen hölls på hemlig plats.
”Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri” skriver ledamoten Kristina Lugn i ett sms till Dagens Nyheter.
Ledamöterna ska ha enats om ett skriftligt uttalande om advokatutredningen om Akademiens förhållande till kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Ett sådant väntas under fredagen.
”Det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått”, skriver Lugn till tidningen.

Idag 04:34
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Sandgren, akademiledamöterna Engdahl och Lugn. Arkivbilder.  TT
Röster om krisen i Svenska Akademien

”Akademien lägger sig platt – gör total omsvängning”

Med sitt sedan länge utannonserade pressmeddelande går Svenska Akademien kritikerna till mötes, anser civilrättsprofessorn Claes Sandgren. I en intervju med SR Ekot beskriver han utvecklingen som ”nära nog sensationell”. Han exemplifierar med att Akademien erkänner att den gjort fel när anklagelser om sexuella trakasserier inte tagits på allvar.
– Man kan säga att den lägger sig platt, och utövar en långtgående självkritik, säger Claes Sandgren.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman beskriver i SVT skeendet som en ”omvändelse under galgen”:
– Hade man haft den här inställningen hela tiden hade man kunnat undvika att hamna i den bottenlösa kris som man nu befinner sig i, säger han.
Kjell Espmark, som för två veckor sedan lämnade sin stol i Akademien beskriver för Aftonbladet beskedet om polisanmälan som ”utomordentligt fint”:
–Det är vad jag har önskat hela tiden, säger Espmark som inte vill uttala sig mer än så eftersom arbetet i Akademien enligt honom befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.

1 tim
Akademieledamoten Katarina Frostenson med maken Jean-Claude Arnault.  Kerstin Carlsson / TT / SCANIPX SWEDEN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Forskare i nytt upprop: Släpp advokatutredningen

Opinion Svenska Akademien måste offentliggöra advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det kräver 465 forskare och akademiker inom humaniora i ett upprop som publicerats i DN.
”Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet”, skriver debattörerna. De kräver också att alla misstänkta brott ska polisanmälas.
Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet har skrivit under uppropet. Han säger till SVT:s Kulturnytt att Akademien behöver en ”radikal reform”.
– För precis som Macchiarini-skandalen skadade Karolinska institutet, så skadar detta vår forskning. Nu kräver vi att advokatutredningen offentliggörs, att medlemmarna tar sitt ansvar och att de eventuella brott som begåtts lagförs, säger han.
Tidigare i veckan publicerade DN ett upprop från 228 akademiker inom litteratur- och språkforskning, där de uttryckte stark oro över Akademiens trovärdighet.

Igår 15:03
Läs mer om Röster om krisen i Svenska Akademien
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Kritiserad SD-politiker lämnar alla uppdrag

Sverigedemokratiske kommunalpolitikern Nils Sjöqvist Axelson lämnar alla sina uppdrag för partiet. det skriver han på sin Facebooksida, rapporterar Aftonbladet. Sjöqvist Axelsson har varit ordförande för partiets lokalavdelning i Växjö. Under veckan har det rapporterats om hur han på internet har hyllat Putin och umgåtts med högerextrema kroppsbyggare.
”Efter den senaste tidens spridning av artiklar om mig så upplever jag att mitt förtroende hos invånarna i Växjö kommun har skadats”, motiverar han beslutet.

43 min
Björklund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna”

Liberalerna fortsätter pressas av låga opinionssiffror. Partiledaren Jan Björklund säger till Aftonbladet att ledarstriden med Birgitta Ohlsson påverkat väljarnas uppfattning om partiet:
– En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg.
Björklund säger vidare att han inte funderar på om han ska avgå vid en valförlust.
– Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna, säger han.
Under helgen arrangeras Liberalernas riksmöte i Västerås.

Idag 05:04
Läs mer om Valrörelsen
SCOTT HEPPELL / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 17/18

Efter 22 år – Arsène Wenger lämnar Arsenal

Arsenals manager Arsène Wenger lämnar klubben efter säsongens slut. Han har tränat den engelska fotbollsklubben i 22 år.
”Efter noggrant övervägande och diskussioner med klubben så känner jag att det är rätt tillfälle för mig att kliva ned” säger han i ett uttalande som The Telegraph tagit del av.
Arsenal ligger för närvarande sexa i Premier League och kommer därmed inte vara direktkvalificerade för Champions League. Däremot kan de nå turneringen genom att vinna Europa League, där de är framme i semifinal.

3 tim
Wenger. Arkiv. LINDSEY PARNABY / AFP
Premier League 17/18

Ägaren: ”Han har förändrat engelsk fotboll”

I ett uttalande säger Arsenals avgående manager Arsène Wenger att beslutet fattats efter ”noggrannt övervägande och diskussioner med klubben”.
Arsenals majoritetsägare Stan Kroenke skriver att ”det här är en av de svåraste dagar vi haft inom sporten”:
”Alla som älskar Arsenal och alla som älskar fotboll ska vara honom tacksamma. Han har förändrat vår klubb – och engelsk fotboll med sin vision för hur spelet kan spelas”.

3 tim
GLYN KIRK / AFP
Premier League 17/18

Premier League-lagen slår nytt vinstrekord

Fotbollslagen i Premier League gjorde tillsammans en vinst på en halv miljard pund, motsvarande nästan 6 miljarder kronor, under säsongen 2016/2017. Det är en dubblering från säsongen innan och högre än det förra rekordet som sattes tre år tidigare. Det visar färska siffror från revisionsfirman Deloitte som citeras av Bloomberg.
Spelarlönerna steg med 9 procent till 2,5 miljarder pund men tillväxten var inte närheten av de snabbt växande tv-intäkterna. Dessa ökade till 5,1 miljarder pund från 3 miljarder säsongen innan.
Även mittenklubbar som West Ham lyckades leverera solida vinster, konstaterar Bloomberg.

4 tim
Läs mer om Premier League 17/18

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.