Bolsonaro tar sig mot magen efter knivhugget. RAYSA LEITE / AFP
Bolsonaros Brasilien

Brasiliansk kandidat i presidentvalet knivskuren

Den brasilianske högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro har knivskurits vid ett valmöte i Juiz de Fora, skriver den brasilianska tidningen O Globo.

AFP skriver att han fått inre skador och opereras akut natten mot fredag, svensk tid.

Bolsonaro ligger tvåa i opinionsmätningarna inför valet i oktober, bakom den fängslade ex-presidenten Lula da Silva.

En 40-årig man har gripits misstänkt för dådet.

Juiz de Fora

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Passagerare lämnar fartyget.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Elva från kryssningsfartyg smittade av coronavirus

Elva amerikaner som evakuerats från kryssningsfartyget Diamond Princess har fått coronaviruset, rapporterar CNN.

När de över 300 amerikanerna ombord på kryssningsfartyget evakuerades från Japan till USA tidigare i veckan togs 13 personer till ett sjukhus i delstaten Nebraska för ytterligare medicinska tester. Där fann man att alla utom två testat positivt för den smittsamma virussjukdomen.

1 tim
Vårdpersonal tar hand om en patient i Daegu. Kim Jong-un / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristen kyrka centrum för smittspridning i Sydkorea

En kristen församling i staden Daegu i Sydkorea pekas ut som en centralpunkt när det gäller spridningen av det nya coronaviruset i landet, rapporterar BBC. En enda kvinna i gruppen tros ha smittat minst 30 av de 53 personer som hittills konstaterats bära på viruset i staden.

Kvinnan fick symptom redan tidigt i februari men vägrade då låta sig testas, skriver The Guardian. 166 personer som kvinnan har varit i kontakt med har nu ombetts att sätta sig i frivillig karantän.

Församlingen Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony, som ibland har pekats ut som en sekt, har nu tillfälligt stängt ner verksamheten i Daegu. Stadens borgmästare kallar smittan i staden ”en aldrig tidigare skådad kris”.

Igår 22:42
Läs mer om Coronaviruset
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börserna i Kina stiger på återupptagen produktion

Börserna i Fastlandskina stiger på fredagsmorgonen medan Sydkorea backar. Vid 06.00-tiden svensk tid, står ledande index som följer:
• Nikkei: -0,1%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,5%
• Hang Seng: -0,7%
• Kospi: -1,2%
Kinas handelsdepartement sa på fredagsmorgonen att produktionen återupptas i allt snabbare takt efter virusutbrottet, bland annat i viktiga områden som Jiangsu och Guangdong, varav den sistnämnda var Kinas största exportkälla under 2019.

I Sydkorea tappade bland annat chiptillverkaren SK Hynix efter att 800 personer på bolaget sätts i karantän efter att en medarbetare haft kontakt med en viruspatient.

Japans KPI kom in enligt prognos på morgonen, på plus 0,8 procent i januari jämfört med samma period förra året.

Indiska börser har helstängt på grund av helgdag.

1 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoro sänkte Wall Street – mediebolag rasade

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens rekordstängningar. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent på torsdagen. Under kvällen återhämtade sig indexen och stängde som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,5%
Samtidigt som börserna sjönk steg guldet till högsta nivån på över sju år. Guldet handlades över 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll drygt 4,5 procent. E-trade i sin tur rusade 21,8 procent.

Även L Brands, som sålt Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll 3,6 procent.

Mediebolaget ViacomCBS föll hårdast av S&P 500-bolagen och rasade hela 17,9 procent på rapport.

Igår 21:01
Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
undefined

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Läs mer om Dagens börs
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Läs mer om Rysslandsutredningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

Krönikor: Efter ett tag framstod oron som patetisk

Trots avsaknaden av Markus Rosenberg flöt MFF-skutan ute på det stora europeiska havet, skriver Kvällspostens krönikör Mattias Larsson efter lagets 1–2-förlust borta mot Wolfsburg. Men även om den modiga matchplanen fungerade anser han att MFF måste höja sitt kreativa spel för att det ska kunna räcka hela vägen till åttondelsfinal.

”Båten är inte klar. Men flyter fortfarande”, skriver han.

Där Mattias Larsson använde marina metaforer för att beskriva Jon Dahl Tomassons nya lagbygge blickade Sydsvenskans krönikör Max Wiman mot bilindustrin: ”Som att kaxigt skicka ut en supersportig uppstickande Koenigsegg mot Wolfsburgs hela flotta av prestigemärken – Buggatis, Porsche och Bentley”, skriver han om MFF:s offensiva uppställning.

Sportbladets Per Bohman konstaterar att den oro han kände inledningsvis efter en stund framstod som patetisk. ”Att misstro Jon Dahl Tomassons förmåga att organisera ett försvarsspel redan innan jag fått se honom basa över MFF i en riktig tävlingsmatch var uppenbarligen ett personligt hjärnspöke mer än något annat.”

Igår 23:21
Adi Nalic deppar efter Wolfsburgs ledningsmål. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

MFF tappade ledning till förlust mot Wolfsburg

Malmö FF förlorade bortamötet i Europa Leagues sextondelsfinal mot Wolfsburg med 1–2. Efter en mållös första halvlek blev det en högdramatisk inledning på den andra. Först fick Malmö straff efter att en Wolfsburgspelare räddat Sören Rieks nick med handen. MFF:s nyförvärv Isaac Kiese Thelin satte straffen kyligt och gav svenskarna ledningen. Men bara någon minut senare stod Josip Brekalo för en vacker kvittering efter att Eric Larsson tappat bollen.

Och som om inte det var nog gjorde tyskarna sedan matchavgörande 2–1 genom Mehmedi i den 62:a minuten. Schweizaren nådde högst på en frispark och nicken styrdes i mål av en olycklig Kiese Thelin.

Trots förlusten kan Kiese Thelins mål visa sig bli viktigt i returmötet. MFF går till exempel vidare på fler gjorda bortamål vid en 1–0-seger hemma.

– Malmö ska vara nöjda med resultatet. Det lever absolut inför returen, säger expertkommentatorn Johan Arneng i Kanal 9.

Igår 21:57
Henok Goitom och Isaac Kiese Thelin TT/Bildbyrån
undefined

Goitom ger MFF bra chans: ”Helt annat lag hemma”

Malmö FF förlorade med 1–2 på bortaplan i den första EL-sextondelen mot Wolfsburg. MFF gjorde en helt okej insats, men Kanal 9:s expert Henok Goitom tror att laget kommer att höja sig ytterligare i returmötet.

– Det är ett helt annat Malmö på hemmaplan jämfört med bortaplan, säger han i sändningen.

Lagkaptenen Behrang Safari tror att MFF har en bra chans att avancera från sextondelsfinalen.

– Hemma vet vi att vi är väldigt starka. Vi har supportarna bakom oss. Jag tror definitivt att vi kan vända det här, säger han till Kanal 9.

Returmötet i Malmö spelas på torsdag om en vecka.

Igår 22:17
Läs mer om Europa League 19/20