Fredrick Federley och Ursula von der Leyen.  TT
EU:s nya ledning

Centern röstar för von der Leyen: ”Vi är nöjda”

Senare i dag ska EU-parlamentet rösta om Ursula von der Leyen ska bli ny kommissionsordförande eller ej. Nu meddelar svenska Centerpartiet att de kommer att rösta ja.

– Vi bad tidigt om att hon skulle prioritera klimatet, rättsstatens principer och det skandinaviska perspektivet och jag är nöjd över det som hon nu har presenterat, säger Fredrick Federley (C), gruppledare för Centerpartiet i Europaparlamentet, i ett pressmeddelande.

Även partikollegan Abir Al-Sahlani är nöjd. Hon anser att det är viktigt att von der Leyen bland annat lovat krafttag mot Polen och Ungern, som enligt henne rört sig i en ”illiberal riktning”.

In i det sista har von der leyen presenterat löften för att öka sina chanser. Bland annat ett nytt klimatpaket som ska föreslås under de första 100 dagarna vid posten.

Toppnyheter

Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

4 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

5 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund