Christ Brown. Arkivbild. Greg Allen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Gripandet av Chris Brown

Chris Brown nekar till våldtäkt: ”Skitsnack”

Sångaren Chris Brown nekar till att han ska ha våldtagit en kvinna i Paris, skriver han på sitt Instagramkonto.

På bilden som han lagt ut står det ”den här bitchen ljuger” följt av en text under fotot:

”Jag vill vara väldigt tydlig. Det här är falskt och skitsnack. Det här är så respektlöst mot min dotter och min familj, och det går emot min karaktär och moral”, skriver han.

Toppnyheter

Peter Lundgren och Kristina Winberg. TT
EU-striden om upphovsrätten

SD:s två parlamentariker tryckte fel – resultatet justeras till 315 mot 314

Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker tryckte fel i omröstningen om ändringar i artikel 11 och 13 i dagens uppmärksammade upphovsrättsomröstning. Både Peter Lundgren och Kristina Winberg ville ändra de omdiskuterade förslagen men röstade i stället för att släppa igenom dessa oförändrade.

”Feltryckningar sker och vi får vara tacksamma att vi inte fällde avgörandet vilket hade skett om en annan MEP (EU-parlamentsledamot) hade tryckt annorlunda”, skriver partiet på sitt EU-parlamentskonto på Twitter, enligt TT.

Artiklarna släpptes igenom med siffrorna 317 mot 312. Rösterna har därefter ändrats i efterhand vilket gör att omröstningen om att tillåta ändringsförslag nu endast förlorade med en röst: 314 mot 315.

12 min
Jakop Dalunde, Gunnar Hökmark, Sara Skyttedal och Christofer Fjellner. TT
EU-striden om upphovsrätten

Kritik mot S och SD efter omröstning: ”Är deras fel”

Många politiker och opinionsbildare reagerar starkt på att EU-parlamentet i dag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde påminner om att det inte är ”EU” som har fattat beslutet, utan folkligt valda politiker.

”Så gnäll inte på EU. Rösta i stället på en politiker som delar dina värderingar”, skriver han på Twitter.

Själva direktivet gick igenom med röstningssiffrorna 348–274, efter att de omtvistade artikel 11 och 13 först fått grönt ljus. Parlamentet förkastade förslaget om att göra förändringar i dessa med fem rösters marginal.

”Det är svenska sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat nej i stället för ja hade vi vunnit!” skriver M-ledamoten Christofer Fjellner.

Även svenska SD-ledamöter röstade nej till att införa ändringar i artikel 11 och 13, något som KD-politikern Sara Skyttedal uppmärksammar. ”Även Sverigedemokraterna bidrog till inskränkningarna”, skriver hon i en tweet.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot båda partierna. ”SD och S samverkade att driva igenom dålig lagstiftning”, skriver han.

30 min
Demonstrationer för direktivet utanför EU-parlamentet. FREDERICK FLORIN / AFP
EU-striden om upphovsrätten

EU-parlamentet röstar ja till skärpt upphovsrätt

EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

3 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
Tomas Eneroth och Isabella Lövin. TT
Sverige och klimathotet

Lövin slår tillbaka mot S: ”Inte överens om Arlanda”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin slår tillbaka mot infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) uppgifter om att regeringspartierna är överens om att bygga ut kapaciteten på Arlanda.

– Vi är inte överens om en färdplan för Arlanda, säger Lövin till TT.

Hon menar att regeringspartierna däremot är överens om att flygets utsläpp måste minska kraftigt och att biodrivmedel ska blandas in i flygets bränsle. Frågan om Arlanda diskuteras ännu i regeringen, enligt Lövin.

– För Miljöpartiets del är det helt orealistiskt att vi ska bygga ut flygkapaciteten samtidigt som flyget ska minska sina utsläpp radikalt, säger hon.

I Arlandarådet som ska presentera planen sitter förutom tre ministrar även företrädare för Trafikverket, Luftfartsverket, Swedavia, näringsliv, kommuner och regioner.

4 tim
Flygplan från Atlasjet (Atlas Global), Norwegian och SAS parkerade vid privatjetplattan på Arlanda. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Ministern: Regeringen är enig om Arlanda flygplats

Regeringen är enig om Arlanda flygplats framtid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i en kommentar till TT. Tidigare i dag rapporterade Dagens ETC att det uppstått en splittring mellan S och MP om huruvida Arlanda ska byggas ut eller inte.

S uppges vilja bygga ut Arlanda och göra den till Nordens ledande, samtidigt som MP sätter sig på tvären.

– Det här är en process där tre statsråd har varit med och arbetat tillsammans enligt flygstrategin, säger Eneroth i en kommentar till TT.

– Regeringen har en gemensam uppfattning, fortsätter han.

Igår 15:02
Läs mer om Sverige och klimathotet
Brexit Storbritanniens framtid
Jacob Rees-Moog, Theresa May TT
Brexit Storbritanniens framtid

Kräver Mays avgång för att rösta för utträdesavtalet

Jacob Rees-Mogg, ledande i en högljudd brexitfalang med runt 80 parlamentsledamöter, medger återigen att han antagligen kommer att rösta för Theresa Mays utträdesavtal ur EU.

”Valet verkar stå mellan Mrs Mays avtal eller ingen brexit”, skriver Rees-Moog på Twitter.

Rees-Moog har hittills som många andra röstat emot Mays avtal vid två tidigare tillfällen. Han kan väntas få med sig åtminstone ett dussintal av ledamöterna i falangen men det ser inte ut att räcka. En parlamentsledamot uppger att May inte kommer att få tillräckligt med röster för sitt avtal om hon inte samtidigt går med på att avgå.

Enligt Reuters kommer May ha ett möte med konservativa i parlamentet i kväll och en annan ledamot säger till nyhetsbyrån att det finns en klar möjlighet att hon då erbjuder sin avgång.

2 tim
Theresa May/demonstrationer mot brexit. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Nu har regeringen hamnat på åskådarbänken

Premiärminister Theresa May har lidit ett nytt förnedrande nederlag, enligt politiska skribenter i Storbritannien.

”Brexit har alltid handlat om kontroll. Nu har regeringen förlorat den”, skriver Sky News Lewis Goodall i en analys och tillägger att regeringen nu är ”åskådare”.

I går kväll kördes den brittiska regeringen över av underhuset och tre ministrar – på junior nivå – avgick. Nu kommer parlamentsledamöterna i en serie så kallade indikativa – vägledande – omröstningar få välja vilken typ av utträdesavtal ur EU man vill stödja, enligt BBC. Händelseutvecklingen beskrivs som historisk i relation till en så stor politisk fråga.

The Guardians Peter Walker skriver att May redan klamrar sig fast med fingertopparna. Nu kan parlamentet kontrollera tidsplanen för brexit och möjligen också processen för utträdet, konstaterar han.

BBC:s Laura Kuenssberg understryker i en analys att omröstningarna, som hålls i dag, inte i det här stadiet kommer att tvinga regeringen till någonting då dessa inte är bindande. ”[...] och premiärministern har indikerat att hon inte kan, och inte kommer att, ge stöd till en plan som inte finns i det konservativa manifestet.” Samtidigt konstaterar hon att gårdagens besked kan vara det första steget i riktning mot en mjukare bexit.

Idag 06:01
Theresa May HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Parlamentet tar kontrollen – tre biträdande ministrar avgår i protest mot May

Det brittiska parlamentet röstade sent på måndagskvällen ja till ett förslag från den konservative parlamentarikern Oliver Letwin som försvagar premiärminister Theresa Mays ställning i brexitprocessen. Ja-sidan vann den ovanliga omröstningen med 329 mot nej-sidans 302.

Letwins förslag innebär att parlamentets ledamöter får sätta dagordningen vid onsdagens ”indikativa omröstningar” om brexit, och då får chansen att driva en annan linje än premiärministerns.

May är inte skyldig att godta förslaget men detta gör det svårare för henne att driva igenom sin linje.

I samband med omröstningen meddelade tre biträdande ministrar i Mays regering – Richard Harrington, Alistair Burt och Steve Brine – att man ämnade att rösta ja till förslaget och därför avgår.

Igår 22:40
Läs mer om Brexit
EM-kvalmatch 2014.  NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

EM-kvalmatchen slutsåld – gul vägg väntas i Oslo

EM-kvalmatchen mellan Norge och Sverige i Oslo i kväll är slutsåld, skriver Fotbollskanalen. På Ullevål Stadion, som tar 26 000 åskådare, väntas mellan 3 500 och 4 000 svenska supportrar.

– Att det blir fullsatt tänder oss extra. Det här har varit vårt fort sedan Lars (Lagerbäck) kom hit och det ger oss en extra skjuts, säger den norska mittbacken Håvard Nordtveit.

De blågula fansen kommer att tilldelas en hel kortsida, både övre och undre etage, vilket möjliggör en gul vägg, skriver sajten.

Matchen har avspark 20.45 och sänds i TV4.

38 min
Bildbyrån.
Fotbolls-EM 2020

Granens sågning av planen: ”Värre än jag trodde”

Herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist är kritisk till kvalitén av gräsmattan på den norska nationalarenan i Oslo där Sverige i kväll spelar EM-kvalmatch mot Norge.

– Planen är inte optimal. Den är värre än jag trodde, säger Granen till norska NRK.

– Helst centralt var den väldigt sorglig. Det kan nog bli så att matchbilden blir lite beroende på hur förutsättningarna är, fortsätter han.

Sverige vann den första EM-kvalmatchen mot Rumänien och matchen mot Norge beskrivs på förhand som en nyckelmatch för att kunna knipa andraplatsen i gruppen bakom förhandstippade Spanien.

Matchen har avspark 20.45.

1 tim
Bild från matchen i lördags mellan Sverige och Rumänien. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Sverige möter Norge i nordiskt derby i kväll

I kväll möts Sverige och Norge i ett Nordenderby i EM-kvalet. Biljetterna till matchen i Oslo är slutsålda, men hur den slutar är ovisst.

Sverige vann sin kvalpremiär mot Rumänien och Norge förlorade sin mot Spanien. Vinner svenska laget ger det en rejäl skjuts mot en plats i EM 2020.

Norges svenska förbundskapten Lars Lagerbäck tror det bli en jämn match.

– Något fyrverkeri till match kan vi inte vänta oss. Jag tror inget av laget kommer vinna med stora siffror, säger han till Radiosporten.

Idag 06:12
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit EU-parlamentsvalet 2019
Fredrick Federley, demonstranter i Storbritannien och LO:s kampanjmaterial. TT/LO
Brexit EU-parlamentsvalet 2019

Federley: S målar upp mörk bild av EU som lämna-sidan

Opinion Socialdemokraternas kampanjbudskap i EU-valet framstår som mycket märkligt och destruktivt, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley på Aftonbladet Debatt. Detta efter att partiet gett stöd till LO:s kampanj inför valet om att ”ta tillbaka kontrollen”, en direktöversättning av Brexit-rörelsens devis ”Take back control”.

”De försöker måla upp en mörk bild av EU, precis så som Brexit-anhängarna gjorde genom ”Take back control”, men samtidigt är deras lösning att ge mer makt till EU”, skriver han.

Federleys text är en slutreplik på debatten om sloganen. Socialdemokraterna har tidigare svarat att EU-valet bland annat handlar om att ta tillbaka kontrollen från marknadskrafter som sätts framför människovärdet.

1 tim
Nyamko Sabuni (L). Bezav Mahmod / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentsvalet 2019

Sabuni: Är osäker på om vi tar oss till EU-parlamentet

Nyamko Sabuni är intresserad av att bli partiledare i Liberalerna om hon får frågan, säger hon till TT, i en text som har publicerats av Göteborgs-Posten.

– Jag vet inte vad jag ska ”bli när jag blir stor” och det är det som är fantastiskt. Jag har bestämt mig för att alltid vara nyfiken och öppen för spännande erbjudanden, säger hon.

Partiet kämpar mot dalande opinionssiffror, något som gör Sabuni ”väldigt bekymrad”.

– Framför allt för att jag är osäker på om vi klarar att ta oss till Europaparlamentet. Riksdagsvalet är jag inte lika orolig för, säger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit