Cissi Wallin. SVT
#metoo-uppropet

Cissi Wallin: Män som beter sig illa ska vara rädda

Medieprofilen Cissi Wallin blev en av centralgestalterna i den svenska me too-rörelsen förra året, efter att hon öppet anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt – något han förnekar och där ett förtalsåtal mot Wallin nu väntas.
I SVT:s Morgonsoffan säger Wallin att samhället fortfarande skyddar förövarna, inte offren. Hon är positiv till namnpubliceringarna i medierna.
– Poängen är att män som beter sig illa ska vara rädda. Men det behövs också uppbackning från majoriteten av män som beter sig bra – att de också sätter ner foten mot grisiga snubbar i sin närhet, säger Wallin.
Hon menar att så länge den uppbackningen inte finns måste man ”ta till lite mer drastiska metoder”.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Ulf Kristersson och Jan Björklund.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L-källa: Jan Björklund kan tvingas stödja M+KD

Enligt Expressen finns en ”djup splittring” inom Liberalerna kring partiledaren Jan Björklunds ambition att hitta en överenskommelse med Stefan Löfven, som nu har fått uppdraget att bilda regering. En källa säger till tidningen att Björklund har en majoritet emot sig i den egna riksdagsgruppen om han går vidare i förhandlingarna. L-ledaren kan i stället tvingas uttala stöd för en M+KD-regering.
Enligt källan råder det ingen tvekan om att en omröstning inom partiet skulle sluta med att en majoritet föredrar en M-ledd regering med passivt SD-stöd före ett S-alternativ.
– Det skulle vara ett mindre svek än att samregera med S och ändå enklare att förklara, säger källan till tidningen.

2 tim
Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Råden från partierna lokalt: S måste ge upp sin självbild

S-ledaren Stefan Löfven har fått i uppdrag att försöka bilda regering, och en av de stora uppgifterna för honom är att få Centerpartiet att antingen stötta eller ingå i en S-ledd regering. SvD har talat ett par kommuner där partierna redan styr eller samarbetar ihop.
En sådan kommun är Östhammar, där S, C och Vänsterpartiet har samarbetat i åtta år. S-kommunalrådet Margareta Widén-Berggren anser att det viktigaste är att ”man agerar utifrån att man är ett parti”.
– Det är dags att Centerpartiet börjar förhandla som ett parti och släpper den allians som inte längre finns, säger hon till tidningen.
Jacob Spangenberg, som är C-kommunalråd i kommunen, menar att ett stort ansvar vilar på Socialdemokraterna.
– Jag tror att Socialdemokraterna underskattar hur svårt det kan upplevas av ett mindre parti att samarbeta med dem, säger han.

3 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S-källa: Hon vet att vi bara kan erbjuda SD-motstånd

Socialdemokraternas mål är i första hand att få Liberalerna och Centerpartiet att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning och släppa fram Löfven, skriver Aftonbladet med hänvisning till partikällor.
Strategin för det är enligt uppgift att ge mittenpartierna löften om stora framgångar i budgetförhandlingar längre fram.
En S-källa säger till tidningen att rejäla eftergifter kommer att krävas för att få med Lööf.
– Hon vet att vi inte har något annat att erbjuda än SD-motstånd.

Igår 12:54
Läs mer om Valet 2018
Migrationsverket/Illustrationsbild TT
Svenskt mottagande

Advokat tar strid för utvisningshotad pojke

Efter att sexårige Denis blev föräldralös har Migrationsverket beslutat att han ska utvisas till Ukraina – trots att hans morföräldrar vill adoptera honom. Nu har uppemot 30 000 skrivit under ett upprop för att han ska få stanna i Sverige, skriver Expressen.
– Väldigt många jurister har hört av sig för att hjälpa till, berättar pojkens gode man, Midia Soufi, för tidningen.
Utvisningen kan samtidigt strida mot FN:s barnkonvention, anser försvarsadvokaten Baharak Vaziri som nu tagit sig an fallet.
– Det är helt vansinnigt. Men jag kommer inte att ge mig i första taget, säger hon till SvD.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
Svenskt mottagande

Sexårige Denis mamma dog – utvisas till Ukraina

6-årige Denis blev föräldralös efter att hans mamma hittats död i en lägenhet i Södertälje i mars – nu har Migrationsverket bestämt att han ska utvisas till Ukraina, skriver Expressen.
Pojken bor i dag hos sina morföräldrar som bott i Sverige sedan sex år tillbaka, de har ansökt om att då adoptera honom men i stället ska han utvisas till ett land där han inte känner någon.
– Det blir barnhem. Han har inget mottagande där borta, säger Denis goda man och vårdnadshavare Mida Soufi till tidningen.
Soufi försökte överklaga Migrationsverkets besked, men den 11 oktober stod det klart: Pojken ska utvisas ”även med beaktande av principen om barnets bästa”.

Igår 12:46
Läs mer om Svenskt mottagande
Mohammed bin Salman och det saudiska konsulatet i Istanbul. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Elva av saudierna kopplas till säkerhetstjänsten

Elva av de femton saudier som Turkiet har pekat ut som ansvariga för attacken mot journalisten Jamal Khashoggi har kopplingar till Saudiarabiens säkerhetstjänst, avslöjar Washington Post. Tidningen har gått igenom personernas sociala medier, kommit över mejlväxlingar och läst lokal nyhetsrapportering.
Fyra av de femton har dessutom direkta kopplingar till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, rapporterade New York Times under tisdagskvällen.
Enligt tidningen har en av de misstänkta synts på bild med bin Salman vid flera tillfällen, bland annat när kronprinsen besökte USA. Tre andra har, genom källor och dokument, kunnat knytas till kronprinsen.
bin Salman förnekade så sent som på tisdagskvällen all kännedom om vad som hänt med Khashoggi, såväl i ett samtal med USA:s president Donald Trump som med utrikesminister Mike Pompeo.

3 tim
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Saudiskt mord äventyrar USA:s Iran-plan

Vita huset räds att Saudiarabiens skuld för Jamal Khashoggis försvinnande stör planerna om att öka pressen på Iran, skriver David E Sanger i New York Times.
USA har planerat att återinföra skärpta sanktioner mot Iran 5 november i syfta att strypa landets oljeexport. För att den strategin ska fungera litar USA på den goda relationen till Saudiarabien och att gulfstaten håller igång oljeflödet utan prisrusning, skriver Sanger.
”Om den noggrant samordnade planen sätts i verket så kommer saudierna troligtvis se en ansenlig ökning i oljeintäkter samtidigt som kongressen diskuterar hur man ska straffa kungadömet för fallet Khashoggi.”

2 tim
bin Salman med Trump i Vita huset. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Man är oskyldig till motsatsen bevisats

Donald Trump riktar hård kritik mot de som anklagar styret i Saudiarabien för Jamal Khashoggis försvinnande. I en intervju med AP jämför Trump reaktionerna med behandlingen av domarkandidaten Brett Kavanaugh.
– Nu är vi där igen med att man är skyldig till motsatsen bevisas. Jag gillar inte det. Vi var just med om samma sak med Kavanaugh och han var oskyldig hela tiden, enligt mitt sätt att se det, säger presidenten.
Trump talade i går med kung Salman av Saudiarabien som förnekade all kännedom om vad som hänt med Khashoggi. Samma budskap gav kronprins Mohammed bin Salman när Trump talade med honom i dag.

Igår 22:40
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund