Danmark vill bromsa utbyggnad av solenergi
Fler än väntat installerar solceller i Danmark, vilket hotar att skapa ett framtida miljardhål i den danska statskassan. Regeringen vill därför göra det mindre fördelaktigt att satsa på solkraft, skriver TT och hänvisar till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Problemet är att den som sätter upp solpaneler kan producera sin egen el. Staten går därför miste om de elavgifter och skatter som de annars skulle betala.
Om utbyggnaden fortsätter i samma takt och med oförändrat regelverk, räknar energidepartementet att gå miste om totalt 4,9 miljarder danska kronor 2030, skriver TT.
bakgrund
Solenergi
Wikipedia (sv)
Solenergi kallas den energi som kommer ifrån solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara kall, och det är solenergin som driver växternas fotosyntes.
Solen strålar ut en effekt på 4·1026 W varav 1,7·1017 W träffar jorden. På jordens avstånd från solen är effekten i genomsnitt under ett år 1350 W/m². Detta värde benämns solarkonstanten. Eftersom endast halva jorden är upplyst vid varje tillfälle och eftersom områden närmare polerna belyses med en allt flackare vinkel är den genomsnittliga energin som jorden tar emot betydligt lägre, 342 W/m². Av den strålning som träffar jordens atmosfär reflekteras 22,5 % direkt av atmosfären och moln medan 19,5 % absorberas här. Återstoden, 58 %, når jordytan, där 9 % reflekteras ut igen. Detta innebär att i snitt 49 % eller 168 W/m² av solenergin absorberas vid jordytan, för att senare stråla ut som svartkroppsstrålning. Detta värde varierar stort beroende på latitud och klimat.
Solenergin är ursprunget till den energi som utvinns ur såväl fossila som biobränslen, vattenkraften, vindkraften och till viss del geotermisk energi. Solenergin står därmed för den största delen av såväl el- som värmeproduktion på jorden. Till undantagen hör till exempel kärnkraft och tidvattenkraft.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen