Patrick Pleul / TT / NTB Scanpix
Vattenfalls brunkol

”Därför blockerade vi Vattenfalls gruvor”

Opinion Förra veckan blockerades Vattenfalls två brunkolsgruvor i Tyskland av hundratals demonstranter.
I en debattartikel på SVT Opinion berättar tre representanter från miljöorganisationer varför de demonstrerade. ”I helgen gick vi, vanliga människor, från ord till handling för att stoppa kolutvinningen på plats”.
De skriver att miljörörelsen under lång tid har protesterat mot förbränningen av brunkolet och nu mot försäljningen men att ingenting verkar få regeringen att tänka om.
”När inget annat hjälper tvingas vi själva ta ställning, axla det ansvaret regeringen inte tar och stänga ner kolverksamheten genom civil olydnad.”
Debattörerna vittnar om våld på platsen, pepparsprej och batongslag från ordningsmakten. Men de låter sig inte skrämmas, skriver de.
”Vi kommer att visa motstånd tills den sista kolgruvan, det sista oljefältet och den sista gaskällan är stängd.”

Debattörerna

Opinion Matilda Bjurner Lilja, Fältbiologerna
Fanny Sannerud, 350.org
Andreas Jonsson, Fossil Free Sverige

Toppnyheter

Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
Bränderna i Amazonas

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

23 min
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

2 tim
Bild från en brand i Humaita i Brasilien. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Bränder i Amazonas är ett globalt miljöproblem

Bränderna i Amazonas regnskog har långtgående effekter som når långt bortom Latinamerika – de är ett globalt miljöproblem, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till TT.

Lektorn Torsten Krause har forskat i colombianska och ecuadorianska Amazonas och nämner några effekter som bränderna har.

– Bränderna avger inte bara kolmonoxid, de förstör också skog som absorberar koldioxid. De förstör hemvisten för en rad arter och ursprungsbefolkningar. De förorenar floderna.

Flera miljöorganisationer och experter menar att det är tydligt att majoriteten av bränderna har startats av människor, troligen av skogsarbetare och jordbrukare som ser en chans att tjäna pengar. Men det kan få motsatt effekt, menar Krause.

– Regnskog är en viktig faktor för att producera regn. Ju mer jordbruket avverkar skog desto mer äventyrar de sin egen verksamhet.

6 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetprognosen på Harpsund Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Analyser: Dags att se över beredskapen för svacka

Efter att ha haft kraftig medvind under några år så säger nu finansminister Magdalena Andersson att vinden mojnat. Prognoserna för exakt hur ekonomin kommer att utvecklas spretar, men flera mediers kommentatorer tar upp hur finansministern kan agera om det blir lågkonjunktur:

DI:s Johanna Jeansson konstaterar att finansministern nu har möjlighet att spendera för att isolera det svenska huset inför den kommande snålblåsten. Statens finanser är goda och dessutom är räntorna låga. Reformutrymmet finns, skriver hon, ”för den som vill och vågar”.

DN:s Carl Johan von Seth menar att förutsättningarna för internationellt samordnade krisinsatser är sämre nu än under finanskrisen. Då ställde till exempel Fed upp med stora lån till utländska centralbanker, men numera heter det ”America first”.

SR:s Fredrik Furtenbach säger apropå de miljarder som finansministern anser finns kvar i reformutrymme att det är viktigt att komma ihåg att Anderssons beräkningar är politiska bedömningar av vad man kan göra av med utan att få kritik från utomstående bedömare.

SVT:s Mats Knutson slutligen, skriver att det även finns långsiktiga utmaningar. Bland annat att det, enligt finansministern, behövs satsningar inom välfärden på 90 miljarder fram till år 2026.

1 tim
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom om prognos: Den är för optimistisk

Swedbanks chefsekonom Anna Breman anser att finansminister Magdalena Andersson (S) är för optimistisk i sin syn på svensk ekonomis utveckling. I ett tal i Harpsund tidigare på torsdagen sa finansministern att medvinden i svensk ekonomi ”mojnat något”. Men när Breman sträcker upp fingret i luften blåser det åt ett annat håll, säger hon till TT.

– Jag skulle nog säga att det är tydlig motvind.

Magdalena Andersson meddelade tidigare på torsdagen att regeringen skruvar ner sin BNP-prognos för i år och nästa år och att hon ser ett reformutrymme på 25 miljarder kronor år 2020. Enligt Anna Breman är det alldeles för lite – det handlar snarare om 50–70 miljarder, menar hon.

– Vi har en mycket stark grund att stå på i Sverige och nu är rätt läge att utnyttja den styrkan, säger hon till TT.

5 tim
Magdalena Andersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spår lägre BNP-tillväxt: ”Vinden har mojnat”

Sveriges ekonomi är på väg att avmattas och regeringen skruvar därför ner sin prognos för BNP-tillväxten till 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen efter det årliga mötet i Harpsund.

Regeringens tidigare BNP-prognos från april låg på 1,6 procent, både för 2019 och 2020.

– Om vi haft kraftig medvind i seglen under några år ser vi nu att vinden mojnar något. Vi ser ingen motvind, men några orosmoln tornar upp sig, sa Andersson på presskonferensen.

Finansministern gjorde bedömningen att flera risker har ökat, bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina samt ett avtalslöst brexit.

Tidigare på torsdagen gav Andersson en kortfattad bild av läget. Då sa hon till TT att nedgången i ekonomin är väntad och att Sverige står väl rustat:

– Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna, sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter.

Idag 12:05
Läs mer om Svenska tillväxten
Krokodil på Skansen. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

Förundersökning inledd efter krokodilattacken

Åklagaren har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada efter att en äldre man tidigare i veckan blivit biten i armen av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Förhör kommer att hållas och polisen ska undersöka olika förhållanden på platsen vid krokodildammen.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger åklagare Lukas Eriksson.

Mannen, som är i 80-årsåldern, blev biten när han lade sin arm över glasväggen som skärmar av krokodildammen.

3 tim
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där mannen blev biten.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akvariechefen: ”En oväntad och chockartad tragedi”

Stämningen är dämpad på Skansenakvariet två dagar efter olyckan då en man bets av en krokodil.

– Det känns tungt med tanke på vad som har hänt, säger akvariechefen Jonas Wahlström till TT.

Det var under en privat kräftskiva som en man i 80-årsåldern blev biten. Mannen skulle hålla ett tal och stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte sin arm bakåt över skyddsbarriären när en av krokodilerna hoppade upp och bet honom.

Incidenten har skakat om personalen.

– De tycker att det är förskräckligt, det som har hänt, säger Wahlström, som beskriver det som ”en oväntad och chockartad tragedi”.

Mannen, vars läge är stabilt, ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

Idag 09:16
Läs mer om Krokodilincidenten på Skansen
Hanif Bali (M). Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petningen av Hanif Bali

Moderaterna i Solna: Bali sitter säkert i kommunen

Hanif Bali (M) kommer sitta kvar som ledamot i fullmäktige och ersättare i byggnadsnämnden i Solna norr om Stockholm, rapporterar Mitt i. Det meddelar partiet som heller inte kommer att kalla Bali till något möte med anledning av att han blivit uppläxad av partiledningen och blivit av med sina uppdrag i riksdagen.

– Partiledningen har hanterat frågan. Jag har inga synpunkter på hanteringen, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) till Mitt i.

2 tim
Hanif Bali. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: M markerar när utrikespolitiken berörs

Varje gång som moderatledningen har tagit i med hårdhandskarna mot Hanif Balis agerande har det rört sig om frågor inom internationell politik, skriver Karin Eriksson i en analys i DN om Hanif Balis tid i Moderaterna.

Länge sågs Bali som en förgrundsgestalt i partiet, skriver Eriksson men menar att petningen inte kom oväntat:

”Mycket talar för att det låg i luften: EU-valrörelsen stärkte partiledningen i uppfattningen att Moderaterna ska fokusera på sakfrågor”.

Eriksson pekar också på att partisekreterare Gunnar Strömmar sagt att han ska göra upp om Moderaternas kultur.

Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter, säger att Moderaterna visserligen visade att man agerar, men samtidigt inte tog i med storsläggan mot Hanif Bali.

– Man hotar inte honom med uteslutning eller tvingar honom att sluta twittra. Det beror på att Hanif Bali fortfarande är populär bland vissa gräsrötter, säger hon.

Idag 08:00
Jenny Madestam. TT
undefined

Statsvetare: Bali trampade på M:s utrikespolitik

När Hanif Bali kritiserade Carl Bildt underkände han inte bara Bildts insatser utan även Moderaterna och den förda utrikespolitiken, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Det blir många tår som det trampas på, säger hon till Expressen.

Madestam säger vidare att Bildt har en slags ikonposition i partiet och att toleransnivån kring Hanif Bali redan var låg.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och chef för Timbro, säger till Sveriges Radio att petningen av Hanif Bali handlar om vilken bild man vill ge av Moderaterna.

– Ulf Kristersson har gjort det till en del av sitt politiska projekt att förändra samtalstonen. Ska man vara trovärdig i det då måste man även markera mot företrädare som gör något annat, säger han till SR.

Idag 07:47
Läs mer om Petningen av Hanif Bali
Malmö jublar. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

Malmö nära EL-gruppspel efter kross i playoff

Malmö FF har ena foten i Europa Leagues gruppspel efter att ha kört över Bnei Yehuda från Israel med 3–0 i play off-kvalets första omgång.

Markus Rosenberg gav malmöiterna ledningen i den 36:e minuten när han mötte Anders Christiansens inspel på ett tillslag och tryckte upp den i nättaket. Fyra minuter senare nickade Rasmus Bengtsson in 2–0, återigen efter ett inlägg av Christiansen.

I den andra halvlekens inledning dundrade Oscar Lewicki in 3–0-målet efter en framspelning av nyförvärvet Felix Beijmo.

Returen spelas i Israel om en vecka.

1 tim
Illustrationsbild.  JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
undefined

Över 1 200 fans ska stötta AIK i kvällens tuffa match

AIK står inför en tuff uppgift i kväll, skriver Fotbollskanalen när laget ska möta Celtic i den första play off-matchen till gruppspelet i Europa League. Men klubben har med sig ett stort stöd: Drygt 1200 AIK-supportrar väntas stötta laget i Glasgow, uppger AIK:s kommunikationsansvarige Stefan Mellerborg för Sportexpressen.

– Jag vet att de kommer höras på Celtic Park. De ger oss extra boost att försöka ge något tillbaka till supportrarna på planen, säger Sebastian Larsson till tidningen.

Celtic har under de åtta senaste säsongerna nått gruppspel i Champions League eller i Europa League och bara missat gruppspel i någon av turneringarna vid två tillfällen under 2000-talet.

Idag 07:13
Malmö FF tränar inför matchen.  LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Polis rustar när israeliskt lag möter Malmö FF

Inför kvällens Europa League-match mellan Malmö FF och israeliska laget Bnei Yehuda rustar polisen och hemmalaget för att kunna hantera risken för antisemitiska hatbrott, rapporterar Sveriges Radio.

I samband med matchen väntas protester mot det israeliska laget.

Polisen har en särskild kommendering vid Nya stadion och redan vid gårdagens träning fanns ordningsvakter utplacerade. Enligt Kvällsposten kommer polis att eskortera Bnei Yehuda från flygplatsen.

Idag 09:02
Läs mer om Europa League 19/20