Patrick Pleul / TT / NTB Scanpix
Vattenfalls brunkol

”Därför blockerade vi Vattenfalls gruvor”

Opinion Förra veckan blockerades Vattenfalls två brunkolsgruvor i Tyskland av hundratals demonstranter.
I en debattartikel på SVT Opinion berättar tre representanter från miljöorganisationer varför de demonstrerade. ”I helgen gick vi, vanliga människor, från ord till handling för att stoppa kolutvinningen på plats”.
De skriver att miljörörelsen under lång tid har protesterat mot förbränningen av brunkolet och nu mot försäljningen men att ingenting verkar få regeringen att tänka om.
”När inget annat hjälper tvingas vi själva ta ställning, axla det ansvaret regeringen inte tar och stänga ner kolverksamheten genom civil olydnad.”
Debattörerna vittnar om våld på platsen, pepparsprej och batongslag från ordningsmakten. Men de låter sig inte skrämmas, skriver de.
”Vi kommer att visa motstånd tills den sista kolgruvan, det sista oljefältet och den sista gaskällan är stängd.”

Debattörerna

Opinion Matilda Bjurner Lilja, Fältbiologerna
Fanny Sannerud, 350.org
Andreas Jonsson, Fossil Free Sverige

Toppnyheter

Wilma Andersson/Uddevalla tingsrätt. TT
Mordet på Wilma Andersson

Misstänkt mördares pappa släpps på fri fot – bevis räcker inte för häktning

Pappan till den 22-åring som misstänks för mordet på 17-åriga Wilma Andersson släpps på fri fot efter dagens häktningsförhandlingar, enligt flera medier. Även en kvinna som tillsammans med mannen misstänks ha hjälpt 22-åringen efter mordet släpps på fri fot.

De båda hade begärts häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, men Uddevalla tingsrätt anser inte att bevisningen räcker för häktning.

Efter häktningsförhandlingarna mot kvinnan meddelades att både hon och pappan skulle släppas på fri fot, vilket innebar att förhandlingarna om honom ställdes in, skriver Bohusläningen.

Åklagaren Jim Westerberg säger till Aftonbladet att misstankarna mot de båda personerna kvarstår.

30 min
Arkivbild. Uddevalla tingsrätt Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Misstankarna mot de frisläppta kvarstår

Den man och kvinna som släpps på fri fot efter dagens häktningsförhandlingar i Wilmafallet är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, säger åklagaren Jim Westerberg till Aftonbladet.

Mannen är pappa till den 22-årige man som sitter häktad för mordet på Wilma Andersson, och de båda misstänks ha hjälpt honom efter mordet.

Åklagaren hade begärt de båda häktade, men Uddevalla tingsrätt ansåg inte att bevisen räckte för att häkta kvinnan, vilket fick åklagaren att häva anhållandet av båda två.

8 min
Läs mer om Mordet på Wilma Andersson
Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledarmot Ali Esbati i samband med en presskonferens på riksdagens presscenter gällande dagens besked att regeringen beslutar att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

V, M och KD drar tillbaka hot om misstroende mot arbetsmarknadsministern

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Det uppger partiledaren Jonas Sjöstedt och Ali Esbati på en pressträff med anledning av den senaste utvecklingen gällande Arbetsförmedlingen.

Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer Vänsterpartiet att försöka samla en riksdagsmajoritet emot detta.

– Vi kommer motsätta oss varje form av privatisering av den här verksamheten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vid lunchtid meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern, rapporterar Aftonbladet.

I morse meddelade S, MP, C och L i en gemensam debattartikel att man är överens om at skjuta upp reformen och att den inte kommer baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

2 tim
Eva Nordmark.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eva Nordmark om den uppskjutna AF-reformen: ”Ny tidplan ger arbetsro”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) höll på måndagsmorgonen en pressträff för att kommentera att regeringen, C och L nu är överens om att ändra planerna för Arbetsförmedlingens reform.

Reformen kommer att skjutas upp och genomföras 2022, istället för 2021 som först var tanken. Nordmark menar att den nya tidplanen ger myndigheten arbetsro.

Trots att reformen nu inte ska vila på Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer lagen om offentlig upphandling att kunna användas.

– Det ska finnas en mångfald av aktörer men inte fler än att man kan garantera kontroll och resultat, säger Nordmark på presskonferensen.

Hon betonar även att man ska säkerställa att Arbetsförmedlingen har närvaro i hela landet. Eva Nordmark vågar inte svara på om motförslagen räcker för att undanröja misstroendehotet:

– Det kan jag inte svara på, vi får se vad partierna väljer att göra, säger hon till TT efter presskonferensen.

Vänsterpartiet kommer att kommentera den uppskjutna reformen på en pressträff klockan 12.

5 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Vad M, KD och V gör är 10 000-kronorsfrågan

Beskedet om att omgörningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp är en seger för oppositionen. Det säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach när han analyserar det politiska läget efter beskedet.

Han menar att detta kan ses som en kompromiss, men betonar samtidigt att 10 000-kronorsfrågan nu är om M, KD och V är nöjda med de ändrade besluten.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin menar att de nya buden från regeringen, C och L inte lär blidka Vänsterpartiet eftersom privatiseringsinslagen i reformen kvarstår. Hon ser det dock som tveksamt om V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer att gå vidare med sitt misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det hänger på Moderaterna och Kristdemokraterna. Om han bara får med sig Sverigedemokraterna är det ingen poäng att gå vidare, säger hon i Aftonbladet TV.

4 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Rök syns stiga från vulkanen som fick ett utbrott på White Island. @ALLESSANDROKAUFFMANN / TT NYHETSBYRÅN
Vulkanutbrottet på Nya Zeeland

Polis: Inga livstecken – lär inte hitta fler överlevare

Polisen i Nya Zeeland tror inte att fler överlevare kommer att hittas efter vulkanutbrottet på turistön White Island.

– Inga tecken på liv har synts till vid något tillfälle, säger polisen i ett uttalande.

Helikoptrar och flygplan har använts i sökandet efter människor som klarat sig, men förgäves. Enligt polisen räddades alla överlevare i samband med den tidigare evakueringen.

Fem personer har rapporterats döda och myndigheterna befarar att dödstalet kommer stiga.

19 min
Vit rök stiger från den vulkaniska ön.  GNS SCIENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vulkanutbrott på ö i Nya Zeeland – minst fem döda

Minst fem personer har dött och flera skadats i samband med ett vulkanutbrott på turistön White Island i norra Nya Zeeland.

Det uppger räddningsledaren John Tims på en presskonferens på måndagsmorgonen enligt tidningen NZ Herald. Enligt honom är det dock troligt att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

– I det här läget är det för farligt för polis och räddningstjänst att gå i land på ön eftersom den är täckt med aska och vulkaniskt material, säger han.

Utbrottet inträffade tidigt på måndagsmorgonen samtidigt som en grupp turister besökte ön. Inledningsvis trodde man att 100 personer befann sig på eller i närheten av ön, den siffran har nu skrivits ner till omkring 50 personer.

5 tim
Läs mer om Vulkanutbrottet på Nya Zeeland