Hem
Danske BankANNONS

Därför påverkas kronan av valet i USA

Inför presidentvalet i USA i höst finns det många faktorer som kan påverka kronans och dollarns värde. Det gör det svårt att förutse vad som kommer hända. Stefan Mellin, makroanalytiker på Danske Bank, har presidentvalet 2016 färskt i minnet

– De allra flesta experter var överens om ett antal saker inför valet 2016. För det första kunde Trump inte vinna. Och om han nu vann skulle dollarn, börserna och räntorna gå ner.

Resultatet blev som bekant tvärtom – på samtliga punkter.

– Det visar att det även för experter är svårt att gissa rätt. Historiskt finns det inga entydiga mönster om vad som händer efter ett val, säger Stefan Mellin.

Oklart resultat?

I mars bottnade börsen – och kronans värde. Sedan dess har både börsen och kronan jobbat sig upp i värde.

– Det är ett klassiskt reaktionsmönster för mindre valutor. När börsen och konjunkturen pekar nedåt försvagas kronan och dollarn stärks. Och omvänt, när riskaptiten återvänder så tenderar kronan och andra konjunkturkänsliga valutor att stärkas.

En utgång som kan ge världsmarknaden frossa är ett oklart valresultat.

– Osäkerheten kan skapa stök på marknaderna. I en sådan situation med fallande börser kan dollarn stärkas, vilket var vad som hände år 2000 när det var oklart om Gore eller Bush vunnit, säger Stefan Mellin.

Fakta: Så kan du skydda dig

Valutasäkring är ett sätt att skydda företaget mot oönskade svängningar på valutamarknaderna. Vanligast är att teckna en så kallad valutatermin.

Det innebär att du ingår ett kontrakt med banken om att köpa eller sälja ett belopp av en viss valuta till en förutbestämd kurs vid ett förutbestämt datum.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.