De odlar välling för kommande generationer
Lantmännen har skapat ett odlingsprogram för att ställa om svenskt jordbruk. Målet är att etablera en mer hållbar livsmedelskedja. Nu ansluter sig Semper till programmet Klimat & Natur.
– Ju fler företag som ansluter sig, desto fler lantbrukare kan ställa om till mer hållbara odlingsmetoder, säger Karolina Valdemarsson, vd på Lantmännen Cerealia Sverige.
Sedan flera år tillbaka är Lantmännen Cerealia leverantör till Semper. Lantmännen maler spannmål i sina kvarnar som sedan används i gröt- och vällingsortimentet. Nu ansluter sig Semper till odlingsprogrammet inför skörd 2023.
– Klimat & Natur är vårt verktyg där vi agerar för att driva omställningen till en klimatneutral livsmedelskedja. Samarbetet med Semper är avgörande för att vi, och våra kunder, ska kunna erbjuda hållbara produkter och nå våra klimat- och hållbarhetsmål, säger Karolina Valdemarsson.
Lantmännen har tagit fram konkreta åtgärder i odlingsprogrammet som minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald. Under 2023 kommer havre, vete och råg att odlas, enligt Klimat & Natur. Genom kontraktsodling garanterar Lantmännen avsättning för skörden samtidigt som lantbrukaren får ersättning för de utförda åtgärderna på den egna gården.
– Vi arbetar för att nya generationer finsmakare ska kunna leva på en fortsatt välmående och grönskande planet. Lantmännen Cerealia arbetar för ett mer hållbart jordbruk och livsmedelskedja, och möter de strikta krav som vi har på våra råvaror, säger Marleen van der Wende, hållbarhetschef på Semper.
Om Klimat & Natur
Klimat & Natur är Lantmännens odlingsprogram för framtidens jordbruk. Det innehåller konkreta åtgärder, som exempelvis fossilfria bränslen, fossilfri mineralgödsel och blommande zoner, för att minska odlingens klimatpåverkan och gynna den biologiska mångfalden.
Programmet är dynamiskt och sedan starten 2015 har Lantmännen successivt minskat den totala klimatpåverkan från odlingen genom att utveckla och addera hållbarhetskriterier. För skörd 2023 beräknas minskningen uppgå till cirka 50 procent jämfört med basår 2015. Resterande klimatpåverkan utgörs av biogena utsläpp, framför allt lustgasavgång från åkermarken.
Inför skörd 2023 kommer Lantmännen uppdatera programmet med att inkludera fossilfri mineralgödsel, vilket innebär att över 95 procent av den fossila energin ersatts med förnybar sådan sedan starten av programmet 2015.