Odlingsprogrammet som sänker klimatavtrycket
Det har gått åtta år sedan Lantmännen skapade odlingsprogrammet Klimat & Natur för att ställa om svenskt jordbruk. Målet var att etablera en mer hållbar livsmedelskedja – och det har varit en lyckad satsning.
– Klimat & Natur banar väg för omställning mot en mer hållbar odling, med insatser som minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald, säger Johanna Taflin, projektledare hållbar utveckling och programansvarig på Lantmännen.
Odlingsmetoderna inom Klimat & Natur innefattar bland annat användningen av fossilfria bränslen, precisionsodling och värmebehandlat utsäde som minskar behovet av växtskydd i fält. I år adderas också fossilfri mineralgödsel som ett kriterium i programmet.
– Inför skörd 2023 kommer vi att ha ersatt över 95 procent av den fossila energin med förnybar sådan, jämfört med när programmet startade för åtta år sedan, säger Johanna Taflin.
I samband med att Klimat & Natur lanserades 2015 anslöt bland annat Lantmännens egna varumärke Kungsörnen sitt utbud av mjölprodukter till odlingsprogrammet. 2020 blev även AXA:s ikoniska havregryn samt pannkakor från Kungsörnen en del av Klimat & Natur. Sedan tidigare är också flera stora livsmedelskunder en del av programmet.
– Ju fler företag som ansluter sig till Klimat & Natur, desto fler lantbrukare kan ställa om till mer hållbara odlingsmetoder, säger Karolina Valdemarsson, vd på Lantmännen Cerealia Sverige och ansvarig för Lantmännens egna produktvarumärken och B2B-kunder.
Om Klimat & Natur
Klimat & Natur är Lantmännens odlingsprogram för framtidens jordbruk. Det innehåller konkreta åtgärder, som exempelvis fossilfria bränslen, fossilfri mineralgödsel och blommande zoner, för att minska odlingens klimatpåverkan och gynna den biologiska mångfalden.
Programmet är dynamiskt och sedan starten 2015 har Lantmännen successivt minskat den totala klimatpåverkan från odlingen genom att utveckla och addera hållbarhetskriterier. För skörd 2023 beräknas minskningen uppgå till cirka 50 procent jämfört med basår 2015. Resterande klimatpåverkan utgörs av biogena utsläpp, framför allt lustgasavgång från åkermarken.
Inför skörd 2023 kommer Lantmännen uppdatera programmet med att inkludera fossilfri mineralgödsel, vilket innebär att över 95 procent av den fossila energin ersatts med förnybar sådan sedan starten av programmet 2015.