Hem
SEBANNONS

De räddade lokalnäringen – med fiskrens

Joel Oresten och Claes Lundberg kammade hem förstapriset i kategorin ”Transformation” på SEB:s The Next Awards för sitt initiativ Renahav. (Teodor Axlund)

Kungshamn är ett nav för svensk sjömatsindustri och hem till företag som Orkla (tidigare Abba Seafood), Marenor och Leröy Seafood. Men fiskeindustrin, som tidigare blomstrat, började för tio år sedan knaka i fogarna – något som ingenjörerna och lokalpatrioterna Joel Oresten och Claes Lundberg identifierade.

På en servett i Joel Orestens hus ritades en lösning upp, som både skulle ge miljönytta genom att lösa avfallsproblemet från fiskeindustrin och leda till besparingar för företagen. Den namngavs Renahav och skulle även komma att kamma hem förstapriset i kategorin “Transformer” i SEB:s The Next Awards.

Stora framgångar och framtidsplaner

Renahav är ett företag som sedan fyra år tillbaka skapar värde på tre plan: miljönytta, ekonomisk nytta och hållbar produktion genom sin cirkulära lösning där fiskrens och processvatten från Karlshamns industrier omvandlas till biogas. Gasen går tillbaka till industrierna och har ersatt större delen av deras gasolanvändning. En del av biogasen används också till att producera el och varmvatten. 

–  Vi tillverkar även en KRAV-godkänd gödning, som det lokala jordbruket använder. Grunden i vår filosofi är att det inte ska bli något avfall – allt som lämnar området ska säljas, säger Claes Lundberg.

I rena siffror handlar den miljömässiga effekten om 10 000 ton minskade koldioxidutsläpp per år, 17 000 ton KRAV-märkt gödning, grön el, varmvatten och rent vatten tillbaka till havet. Nästa steg för Renahav är att skapa ytterligare värde genom att använda avfallet till att göra fiskfoder. Just nu väntar de på miljötillstånd för att bygga en markbaserad laxodling.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.