Hem
SEBANNONS

De skapar byggmaterial av mjölkförpackningar

Max Rosenbergs Recoma korades till vinnare i SEB:s The Next Awards inom kategorin ”New Ideas” för sin insats inom byggbranschen. Teodor Axlund

Den 14 september i år gick finalen av SEB:s entreprenörstävling The Next Awards av stapeln. Vinnare inom kategorin “New Ideas” blev företaget Recoma för sin satsning på en mer hållbar byggindustri. Företagets koncept är att genom återbruk av papp- och plastavfall ta fram återvinningsbara byggskivor. 

Recoma använder blandade plast- och pappersflöden som hämtas från både produktion och avfall från livsmedelsförpackningar. Avfallet går genom en kvarn och skärs ner till 25 millimeter små fragment som sedan pressas ihop under värme och högt tryck. 

– Värmen steriliserar allt material, förångar eventuell fukt och smälter plasten. När vi komprimerar skivorna stelnar plasten och binder ihop allt. Till skillnad från andra skivtillverkare som behöver tillsätta olika kemiska bindemedel får vi det inkluderat i avfallet, säger Max Rosenberg, grundare och vd på Recoma.

Förstaplatsen redan lönsam

Nästa milstolpe för företaget handlar om att nå lönsamhet, något som vinsten i The Next Awards redan hjälpt till med genom att öppna upp för diskussioner med potentiella kunder och investerare. Genom priset och finansiering från SEB som kommer med det, har Recoma beställt nya pressar till produktionslinjen och kan därmed öka sin kapacitet med 70 procent. De planerar också att uppföra ytterligare en anläggning i Sverige i höjd med Stockholm som komplement till den anläggning de redan nu har i Hässleholm. 

– Huvuddelen av våra utsläpp kommer från transporter till och från vår anläggning. En etablering närmare Stockholm är ett sätt att minimera utsläppen ytterligare och komma närmare en av våra största marknader, säger Max Rosenberg.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons