Hem
Arkivbild. (ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Debatt: Trendig styrning urholkar yttrandefriheten

Sverige som både kunskapsland och demokrati står på spel om inte politikerna på allvar börjar engagera sig i debatten om hur högskolan och annan offentlig sektor ska skötas. Det skriver Jens Stillhoff Sörensen och Erik J Olsson på SvD Debatt.
I dagsläget ses det som trendigt att låta offentlig sektor styras enligt New Public Management, NPM, något som enligt debattörerna tvingat offentlig sektor att ”införa marknadsliknande premisser” för sin verksamhet.
Det som är särskilt oroväckande är enligt debattörerna att yttrandefrihet och akademisk frihet riskerar att urholkas av styrningssystemet:
”När högskolor börjar bete sig som privata företag med kortsiktig vinst som ledstjärna blir lojali­tet mot chefen och varumärket viktigare än lojali­tet mot allmänintresset eller sanningen.”

Om skribenterna:

Jens Stilhoff Sörensen
docent och lektor, globala studier, Göteborgs universitet och Utrikespolitiska Institutet
styrelseledamot i Academic Rights Watch

Erik J Olsson
professor i teoretisk filosofi, Lunds universitet
styrelseledamot i Academic Rights Watch

bakgrund
 
New Public Management
Wikipedia (sv)
New Public Management (NPM), på svenska ungefär Ny offentlig verksamhetsledning, avser den samling av styrnings- och ledningsmetoder som gradvis introducerats inom offentlig sektor sedan 1980-talet. NPM är en bred term för flera olika managementidéer där många filosofier lånats från den privata sektorn. NPM kom som ett krav på ökad effektivitet på offentlig sektor genom marknadsanpassning av verksamheterna. Införandet av NPM ledde till att flera modifierade marknadslösningar applicerades inom offentlig sektor. Exempelvis decentralisering av beslutanderätt, interndebiteringssystem, målstyrning, ansvarsutkrävande och upphandling. Brukare och patienter inom systemen och medborgare i möte med offentliga institutioner beskrivs som kunder som konsumerar tjänster.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen