Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Barnkonventionen i Sverige

”Det går mycket väl att förena vetenskap och tro”

Opinion Organisationen Humanisterna påstår att religiösa aktörer försöker använda barnkonventionen för att appropriera begreppet ”andlig utveckling”. De ser också vetenskaplig verklighetssyn och kristen livssyn som oförenliga – men det går mycket väl att förena vetenskap och tro, skriver ärkebiskop Antje Jackélen på Expresen Debatt.

Humanisterna befarar att undervisning i tro hindrar barn från att bli kritiskt tänkande individer, men organisationen gör misstaget att likställa tro med indoktrinering. Tro kan ge barn frihet, hopp och tillit, menar hon.

”Humanisterna överbetonar frihet från religion på bekostnad av frihet till religion”, skriver hon.

Om debattören

Opinion Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren/illustrationsbild.  TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Äldreboenden togs inte upp när regeringen skulle öva på att hindra smittspridning

Redan en vecka före det första svenska dödsfallet i covid-19 skulle smittspridning på äldreboenden diskuteras hos socialminister Lena Hallengren (S) – men frågan togs aldrig upp, skriver Expressen.

– Vi diskuterade varken förort eller äldreboenden, det vi diskuterade var framför allt sjukvård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Socialministern bjöd i början av mars in Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för en övning om hur spridning skulle kunna förhindras, och en av punkterna på dagordningen var just situationen på landets äldreboenden.

Hallengren kan i dag inte svara på frågor om mötet eftersom hon inte minns det.

2 tim
FOI/Pressträff med regeringen. TT
undefined

FOI-rapport: Sverige hade ofullständig beredskap

Nedlagda beredskapslager, oklar ansvarsfördelning och senfärdig information – det är några av de brister i svensk krisberedskap som coronautbrottet blottat, enligt en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI. Det skriver DN.

I rapporten konstaterar 26 olika forskare att Sverige trots expertvarningar hade en ofullständig beredskap 2020.

Exempelvis lyfts ansvarsprincipen fram som bristfällig. Principen innebär att den som vanligtvis har ansvar även ska ha det under en kris. Men enligt rapporten behöver ansvaret flyttas uppåt i en kris för att åstadkomma nödvändig samordning och ledning.

Igår 07:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Unga tar examen i Texas/Arkivbild, tidigare självständighetsdag i USA. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Varningen inför helgfirande: ”Explosion” av unga sjuka

Allt fler unga insjuknar i covid-19 i USA. Inför USA:s självständighetsdag den 4 juli varnar nu hälsoexperter från delstater som är hårt drabbade av virusutbrottet – däribland Arizona, Texas och Florida – för allvarliga konsekvenser om unga inte blir bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

Quinn Snyder, akutläkare på Arizonas största sjukhus, kallar ökningen av unga patienter för en ”explosion”, skriver The Guardian.

– Om vi ska bekämpa den här pandemin och undvika att sjukhusen svämmas över är det absolut nödvändigt att människor i åldersgruppen 20–44 stannar hemma.

41 min
Donald Trump/Skådespelaren Clayton Moore som Lone Ranger. TT
undefined

Trump ”helt för” munskydd – jämför med västernhjälte

USA:s president Donald Trump ändrar tonen om att använda munskydd, rapporterar Fox Business Network.

Presidentens motstånd har blivit omdiskuterat men i ett nytt uttalande säger Trump att han är ”helt för masker” och att de får honom att se ut som vilda västern-karaktären Lone Ranger.

Samtidigt upprepade Trump att han inte förespråkar att göra munskydd obligatoriskt i USA.

Nästan 2,7 miljoner bekräftade fall av covid-19 har registrerats i USA. Minst 120 000 människor har dött.

20 min
Bilder från Kalifornien.  TT
undefined

USA för första gången över 50 000 nya fall på ett dygn

För första gången har antalet nya bekräftade smittfall av coronaviruset på ett dygn överstigit 50 000 i USA, rapporterar flera medier.

Flera delstater, som Kalifornien, Texas, Arizona, North Carolina och Georgia, har under det senaste dygnet haft fler nya bekräftade fall än någonsin.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppmanar nu invånarna till försiktighet.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer.

Det totala antalet smittade i landet steg under onsdagen med drygt 52 000 människor, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

3 tim
Antikroppstest Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Antikroppstest ger inte hela bilden

Opinion En studie visar att en del personer med anhöriga som blivit sjuka i covid-19 inte haft antikroppar, däremot har de burit på så kallad T-cellsimmunitet.

Att bara undersöka antikroppar ger därför inte hela bilden av smittspridningen, skriver Emma Frans i SvD.

”En fråga som fortfarande är obesvarad är ifall T-cellssvaret innebär skydd mot återinfektion och hur länge det skyddet i så fall varar”, skriver Frans.

Enligt forskarna visar studien att immuniteten i samhället är större än vad antikroppsstudierna visar, skriver Anna Bäsén i Expressen.

Men enligt Bäsén kommer det att dröja innan vi vet hur vårt immunförsvar reagerar på den nya smittan.

Igår 20:35
Agnes Wold/Illustrationsbilder.  TT
undefined

Wold: Största faran är att umgås över generationer

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tror inte att sommarsemestrarna kommer att medföra att fler blir smittade av coronaviruset, men hon ser flera orosmoln.

– Den största faran är naturligtvis om stackars 70-plussare börjar träffa personer i de yngre generationerna, säger hon till Expressen.

Hon poängterar att det är okej att umgås, så länge det sker utomhus och på avstånd. Att hänga på en badstrand går också bra – om man ser till att inte vara för intim med främlingar.

Igår 13:36
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärer på Arlanda/Tui-plan. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Första flyget stoppades – tillåts nu landa i Grekland

Det första svenska charterplanet till Grekland var tänkt att gå från Arlanda i dag, en dag efter att UD:s avrådan hävts. Men researrangören Tui saknade till en början tillstånd att landa och planet är kvar på marken på Arlanda, rapporterar SVT.

– Man vill inte ha svenskar där eftersom situationen har varit för dålig med coronasmittan, säger Tuis presschef Adam Györki.

Tui har under morgonen förhandlat med grekiska luftfartsverket och uppger för Aftonbladet vid 9.20-tiden att man precis fått tillstånd att landa.

2 tim
Ann Linde.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Greklandsresor: Överväg lämpligheten

Svenskar borde överväga lämpligheten av resor till Grekland i sommar eftersom landet har stoppat direktflyg från Sverige. Det menar utrikesminister Ann Linde enligt TT.

UD har sedan i tisdags hävt avrådan från resor till bland annat Grekland, men landet tvekar kring att ta emot svenska turister och beslutade på måndagen att stoppa direktflyg från Sverige fram till den 15 juli.

Linde kallar Greklands beslut för beklagligt och menar att det skapar osäkerhet och oro för svenska resenärer.

”UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter”, skriver hon i ett uttalande.

Igår 11:24
Red light district före pandemin. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kysslöst när Amsterdams Red light district öppnar

I dag öppnade Amsterdams famösa Red light district igen, efter att ha varit stängt i tre och en halv månad på grund av coronapandemin, skriver AP.

Red light united som företräder sexarbetarna i området har legat på för att verksamheten åter ska få starta, bland annat med hänvisning till att många av de prostituerade annars tvingas jobba under mer riskfyllda förhållanden.

Den nederländska sexindustrin lyder redan under strikta hygienregler. Till följd av pandemin avråds nu sexarbetarna från tunga andetag och kyssar för att minska spridningsrisken, rapporterar Reuters.

Igår 15:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

4 tim
En saboterad 5G-mast och en anti-Bill Gates-aktivist. TT
undefined

Konspirationer och påhitt har frodats under pandemin

Under coronapandemin har stora mängder falsk information om viruset, dess ursprung och olika påstådda botemedel spridits. Det visar en ny rapport som fem faktagranskningsorganisationer i Europa ligger bakom, skriver AFP.

Under mars och april, när smittspridningen i Europa gick som snabbast, spreds bland annat råd som kunde vara direkt farliga, som att det fungerar att dricka rengöringsmedel mot viruset.

Flera konspirationsteorier fick också stor spridning, bland annat att 5G-utbyggnaden orsakade pandemin eller att Bill Gates är hjärnan bakom smittan.

Igår 21:14
Läs mer om Coronaviruset