Dijonsenap ny smuggelvara i Colombia
Dijonsenap har i praktiken försvunnit från hyllorna i Colombia, sedan landet infört nya regler för att minska saltkonsumtionen, skriver New York Times.
Landets hälsodepartement instiftade regler som satte ett tak på saltinnehållet i ett sextiotal olika produkter. Senap får högst ha 817 milligram salt per 100 gram. Dijonsenap har nästan tre gånger så mycket.
Senapsälskare i landet börjar bli desperata, och vissa har börjat smuggla in senap i resväskor på väg hem från utlandet. Även krogbranschen är kritisk.
– Vad är poängen med att förbjuda senap för att det har ett högt saltinnehåll per 100 gram? Du äter inte 100 gram senap under en måltid, säger en krögare.
bakgrund
Dijonsenap
Wikipedia (en)
Dijon mustard (French: Moutarde de Dijon) is a traditional mustard of France, named after the town of Dijon in Burgundy, France, which was the center of mustard making in the late Middle Ages and was granted exclusive rights in France in the 17th century. First used in 1336 for the table of King Philip VI, it assumed its current form in 1856 when Jean Naigeon of Dijon replaced the vinegar usually used in prepared mustard with verjuice, the acidic juice of unripe grapes.The main ingredients of the modern condiment are brown mustard seeds (Brassica juncea) and a mixture of white wine, vinegar, water, and salt designed to imitate the original verjuice. It can be used as an accompaniment to all meats in its usual form as a paste, or it can be mixed with other ingredients to make a sauce.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen