Hem
En kål- och broccoligryta. (Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Din genuppsättning kan förklara att du ogillar kål

Avskyr du broccoli och brysselkål? I sådana fall kan du ha två kopior av genvarianten AVI och därmed vara en så kallad supersmakare, rapporterar SVT:s Vetenskapsradion. Grönsakernas smak för supersmakarna upplevs som kraftigt bitter, särskilt för barn.

– Ju äldre vi blir, desto mindre känsliga blir vi. Därav förkärleken för snapsen Bäska Droppar bland äldre, säger Johan Lundström, professor på Karolinska institutet.

Det var 2,5 gånger mer troligt att människor som hade en dubbel uppsättning av genen valde bort grönsakerna vid matbordet, enligt CNN. Studien ska presenteras vid American Heart Associations konferens i helgen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen