Hem
Din inställning kan öka effekten av smärtstillande. (Thomas Winje Øijord/TT)

Din inställning påverkar effekten av smärtstillande

Effekten av ett smärtstillande läkemedel kan bli dubbelt så stor för den som tror på att det fungerar, rapporterar Vetenskapsradion.

Det har tidigare varit känt att sockerpiller utan medicinsk verkan kan ge placeboeffekter. Nu visar avbildningar med magnetkamera att även effekterna av riktigt smärtstillande läkemedel påverkas av patientens förväntningar.

Hjärnans egna opioidpeptider, som lindrar smärta, sätts igång när vi tror att en behandling ska hjälpa.

– Det är som att du har ditt eget apotek i hjärnan, som kan dämpa smärtan, säger docenten och smärtforskaren Katja Wiech vid Oxford University till SR.

bakgrund
 
Opioidpeptider
Wikipedia (sv)
Opioidpeptider eller endogena opiater är en grupp neuropeptider som fungerar som kroppens egna opiater. Opioider och opiater är kemiska imitationer eller exogena varianter av opioidpeptiderna. Opioidpeptiderna verkar i centrala och perifera nervsystemet och i binjuremärgen. Det finns tre grupper opioidpeptider, vilka bildas av tre olika prohormoner: Enkefaliner Endorfiner DynorfinerDeras funktioner handlar framför allt om sinnesstämningen, känslolivet, smärtreglering, motivation, stresshantering, anknytning och hunger, där de fungerar dämpande och rogivande. De binds till cellerna på opioidreceptorer varigenom de verkar intracellulärt. Dessa receptorer kan också binda läkemedel och narkotika. Naturliga opioidpeptider kan intas via föda, i synnerhet gluten och mjölk.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen