Olle Alsing leds av rinken under SM-final sex. MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
SHL 18/19

Djurgårdens backstjärna skadad – missar final sex

Djurgårdsbacken Olle Alsing missar kvällens sjätte SM-final mot Frölunda på grund av den skada han ådrog sig under den femte finalen, skriver flera medier.

Enligt Sportbladet är det högst tveksamt om Alsing kan spela en eventuell sjunde final.

Det är även osäkert om Difs lagkapten Jacob Josefson kan spela i kväll. Josefson lämnade förra finalmatchen med en axelskada.

Djurgården måste vinna i Globen i kväll för att hålla liv i SM-finalserien.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson/Stefan Löfven. TT
Opinionsläget

Väljarstödet för SD större än för Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, enligt Aftonbladet/Demoskop. Mätningen visar att partiet skulle få 24,0 procent om det vore val i dag. Det är första gången sedan mätningarna inleddes som SD placerar sig högst.

Socialdemokraterna noterar ett stöd på 22,2 procent, vilket enligt tidningen är den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

Jimmie Åkesson förklarar stödet för SD med att allt fler människor i sin vardag kan relatera till frågor som gängkriminalitet, otrygghet och icke-fungerande migrationspolitik.

32 min
Arkivbild. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådström Baastad: ”Är en skittuff situation just nu”

Gängmord, skjutningar och sprängningar gör att Socialdemokraterna, i egenskap av regeringsparti, får betala ett högt pris. Det säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) i en kommentar till att SD går om S som största parti i Aftonbladet/Demoskops mätning.

– Det är en skittuff situation just nu, säger Baastad till tidningen.

Hon lyfter fram att S fått kompromissa på grund av januariavtalet men säger samtidigt att hon är övertygad om att partiet kan vända uppåt igen.

SD får 24 procents stöd medan S noterar ett stöd på 22,2 procent i mätningen. M får 17,8 procents stöd. I huvudsak är det från S och M som SD tar väljare, enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson.

20 min
Sif Ruud talar i telefon i Den farliga gåvan på Riksteatern 1950. Illustrationsbild. TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demoskop slutar att mäta väljarstöd via telefon

Opinion Demoskops mätningar inför riksdagsvalet försämrades av inslaget av telefonintervjuer och man väljer nu att sluta göra telefonintervjuer i väljarbarometern. Det skriver flera företrädare för opinionsinstitutet på DN Debatt.

Debattörerna skriver att de nya telefonvanorna har inneburit ett annat beteende, bland annat att tre av fyra säger att de inte svarar på okända nummer. Det skapar ett stort bortfall och även en snedvridning – det är vanligare att svara på okända nummer om man röstar på M, KD, SD och V än på januaripartierna.

Igår 20:26
Läs mer om Opinionsläget
Bilder från den aktuella kvällen som SVT har kommit över. SVT
Mordet på Jaffar

Video uppges visa hur de misstänkta flyr på cykel

Personerna som misstänks för mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen flydde på cyklar i riktning mot Ystadsgatan, rapporterar SVT Nyheter Skåne som kommit över en video som spelades in strax efter mordet.

I går bad polisen om vittnesuppgifter om två misstänkta gärningsmän, en ljusklädd och en mörkklädd, som flydde från platsen på en vit och en svart damcykel.

– Vi har fått in ett mindre antal tips men vill gärna har fler. Det är ovanligt att två personer cyklar runt maskerade i Malmö, säger Magdalena Tesfai, förundersökningsledare och kammaråklagare i Malmö, till SVT.

Igår 21:12
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Opinion Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

Igår 16:23
Läs mer om Mordet på Jaffar
Arkivbild: USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tillsammans med Kinas vice premiärminister Liu He.  MARK SCHIEFELBEIN / POOL
Dagens börs

Kinas börser avvaktar inför nya handelssamtal

Det var något reserverad stämning på börserna i Fastlandskina på fredagen, sedan CNBC på torsdagskvällen rapporterat att handelssamtalen mellan USA och Kina ska återupptas på toppnivå i dag.

Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 %
• Shanghai: +/-0,0 %
• Shenzhen: −0,1 %
• Hongkong: +0,3 %
• Kospi: +1,0 %

Gao Feng, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, sa på torsdagen att USA och Kina för ”djupa diskussioner” för att nå en första överenskommelse, men tillade att nyckeln till framsteg i förhandlingarna är att en del tullar måste slopas, skriver CNBC.

Enligt CNBC:s uppgifter ska USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer förhandla med Kinas vice premiärminister Liu He per telefon.

Handelsprofessorn Eswar Prasad säger i CNBC-programmet”Squawk Box” att situationen just nu inte ser särskilt bra ut för att få till stånd en överenskommelse.

– Jag tror att Kina kan vara ganska motvilligt inställt till att göra några större eftergifter, eftersom atmosfären i Washington verkar vara väldigt oförutsägbar.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow verkar dock vara av en annan åsikt.

– Vi är nära. Stämningen är ganska god och det har den inte alltid varit i det här avseendet, framhöll han inför reportrar i Washington på torsdagen.

29 min
TT
undefined

Rött på börsen – MQ rusade på nytt koncept

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen men vände senare ner i likhet med Europabörserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,3 %
• OMXS30: −0,5 %

Investmentbolaget Kinnevik steg 1,2 procent och toppade storbolagsindexet efter att ha dumpat hela sitt innehav i det tyska möbelbolaget Westwing.

Gamingbolaget Embracer rusade tvåsiffrigt i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över estimaten. Aktien föll senare tillbaka och stängde på minus 3,8 procent. Bland annat efter att analystjänsten Börsplus avstått från att ge ett råd kring aktien på grund av hål i bolagets redovisning.

Balkongbolaget Balco ökade vinsten men den organiska tillväxten var negativ, delvis på grund av försenade uppstarter som väntas tynga även nästa kvartal. Aktien backade 2,4 procent.

E-handelsbolaget Boozt rapporterade en ökad förlust och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos. Aktien rasade 10,4 procent.

Modebolaget MQ rusade 6,9 procent efter att ha presenterat ett nytt koncept som innebär att alla butiker ska omvandlas nästa år. Sektorkollegan Wesc föll 5,3 procent efter att ha redovisat en minskad omsättning.

Småspararfavoriten Soltech backade 9,9 procent efter en säljrekommendation i Affärsvärlden.

Igår 16:33
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street stängde platt – Walmart föll efter rapport

Det var små rörelser på New York-börserna på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +/-0,0 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebar nätt och jämnt ännu en ny rekordnotering för breda S&P 500.

Under dagen uttryckte Kinas handelsdepartement optimism kring handelssamtalen efter att Wall Street Journal i går rapporterat att förhandlingarna mellan Kina och USA har kört fast kring köp av jordbruksprodukter.

På bolagsfronten redovisade detaljhandelsjätten Walmart en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten men efter ett initialt lyft på flera procent stängde aktien på minus 0,3 procent.

It-företaget Cisco backade 7,3 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasade 14,4 procent.

Apple handlades ner 0,7 procent efter en säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

Beyond Meat steg 1,8 procent efter att Berenberg inlett bevakning på aktien med köp och riktkurs 100 dollar, mot gårdagens stängningskurs på drygt 79 dollar.

Boeing steg 1,4 procent efter en höjd riktkurs från Vertical Research Partners, skriver Market Watch.

Igår 14:33
Läs mer om Dagens börs
Saugus High School. FREDERIC J. BROWN / AFP
Skolskjutningen i Kalifornien

Skytten attackerade skolan på sin 16-årsdag – hade med en pistol i ryggsäcken

Den misstänkte skytten utförde attacken på sin 16-årsdag, uppger polisen efter skolskjutningen i Santa Clarita norr om Los Angeles.

På torsdagsmorgonen, lokal tid, plockade 16-åringen fram en halvautomatisk pistol ur sin ryggsäck och sköt fem personer, rapporterar CNN.

Pojken sparade sista kulan för sig själv, men överlevde. Han var en av de totalt sex personer som fördes till sjukhus och vårdas nu för allvarliga skador.

Två tonåringar har dött av sina skador. Lokala medier har rapporterat om ett tredje dödsoffer, uppgifter som tillbakavisas av sheriffen.

Igår 22:41
Saugus High School. CBSN/Skärmdump
undefined

Pojken sköt sig i huvudet – vårdas för svåra skador

Flera personer har skadats i en skottlossning på Saugus High School i Santa Clarita i södra Kalifornien. Två personer har dött, uppger polisen.

En 16-årig misstänkt skytt jagades för skjutningen, men polisen har meddelat att han ”inte längre är ett hot”. Han sköt sig själv i huvudet och vårdas för livshotande skador, uppger polisen vid en pressträff.

Skytten var en elev på skolan. Lokala medier har rapporterat om en tredje död, men de uppgifterna tillbakavisas av sheriffen.

Igår 17:13
Saugus High School. MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Polisen bekräftar: En pojke och en flicka är döda

En 16-årig flicka sköts ihjäl i skolskjutningen i Santa Clarita i Kalifornien, uppger polisen vid en presskonferens. Dessutom har en 14-årig pojke dött av sina skador, rapporterar ABC News. Två flickor skadades också i skottlossningen som ägde rum på torsdagsmorgonen, lokal tid. De vårdas på sjukhus.

Den misstänkte skytten är en jämnårig pojke som var elev på skolan. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutit sig själv i huvudet.

FBI jobbar med ärendet.

Igår 20:15
Läs mer om Skolskjutningen i Kalifornien
Rosenbad. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vapenstölderna i Rosenbad

Uppgifter: Vapenstöld på Rosenbad upptäckt i mars

Redan i mars i år upptäcktes en vapenstöld på Rosenbad men säkerhetsföretaget Securitas avvaktade med att anmäla, säger flera uppgiftslämnare till Expressen.

Tidigare i dag avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler och hundratals patroner stulits från regeringskansliet. Det framgår inte av Expressens rapportering om det rör sig om samma stöld.

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgifterna. Securitas vd Joachim Källsholm säger att han inte kan uttala sig.

– Oavsett om jag visste något eller inte får inte vi, enligt lag, uttala oss om skyddsobjekt eller något som har med skyddsobjekten att göra, så jag kan inte hjälpa dig, säger han.

Igår 19:58
Arkivbilder TT
undefined

Uppgifter: Sex vapen stulna från regeringskansliet

Sex pistoler och hundratals patroner med ammunition har stulits från ett låst skåp inne på regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Det ska enligt tidningens uppgifter röra sig om så kallade ”extra vapen” som kan användas av skyddsvakter inne på regeringskansliet om säkerhetsnivån måste höjas, exempelvis vid ett terrorattentat.

Lokalerna har sökts igenom utan att vapnen har gått att hitta.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Varken regeringskansliets säkerhetschef eller presstjänsten vill i nuläget ge tidningen en kommentar. Polisen bekräftar för DN att stölden polisanmäldes den 25 oktober.

Igår 12:55
Läs mer om Vapenstölderna i Rosenbad
Labours partiledare Jeremy Corbyn med Labourpolitikern Danielle Rowley. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Labours vallöfte: Alla ska ha gratis bredband år 2030

Brittiska Labour lovar att alla hushåll i Storbritannien ska ha gratis bredband år 2030 – om partiet vinner valet, skriver BBC.

Det ska realiseras genom att delar av BT, British Telecom, köps tillbaka. Bolaget är en avknoppning av Storbritanniens gamla post- och telemonopol.

Partiledaren Jeremy Corbyn säger i ett uttalande på torsdagen att utbyggnaden i så fall skulle börja i de delar av landet som i dag har allra sämst tillgång till bredband.

Igår 23:24
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson och Brexitpartiets ledare Nigel Farage. TT
undefined

Timmar till deadline – fajt om vem som ställer upp var

Partierna i Storbritannien kan nominera sina kandidater till nyvalet fram till 17.00 i eftermiddag – och nu pågår ett valtaktiskt spel, skriver brittiska medier.

Brexitförespråkande partier, som Torypartiet och Brexitpartiet, för intensiva förhandlingar för att det andra partiet inte ska ställa upp i viktiga valkretsar. Partierna är rädda att väljarna annars delas upp, rapporterar The Telegraph.

Men Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som redan har meddelat att partiet inte ställer upp i de valkretsar där Torypartiet är som starkast, säger att han inte ger upp fler platser.

– Till slut kommer det här valet att avgöras av taktiska röster över hela landet, säger Farage till tidningen.

Enligt The Independent så sker ett liknande spel på andra sidan den politiska skalan. Personer som är för en ny folkomröstning om brexit uppmanar Labour och Liberaldemokraterna att något parti kliver åt sidan i 90 områden som tros dela brexitkritiska väljare.

Igår 11:50
Läs mer om Storbritanniens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund