Hem
Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan*. (Scan)
ScanANNONS

”Du behöver inte sluta äta kött för klimatets skull”

Under de senaste åren har ordet klimatångest blivit en naturlig del av våra samtal, men i stället för att bara prata om det bestämde sig bonden Anders Gunnarsson för att göra något åt saken.Hans gård ska bli mer hållbar – och allt kött som kommer från Halla Gård ska gå att äta med gott samvete.

– Mitt mål är att det ska vara minst lika bra för klimatet att äta ett kilo av mitt griskött, som att äta samma mängd av ett vegetabiliskt alternativ gjort på till exempel ärtor, lupin eller andra baljväxter, säger han.

Halla Gård är även den första gården i HKScans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan. Nu har ytterligare 29 gårdar involverats, och tanken är att skala upp successivt. Målet är att hela Scans värdekedja ska nå netto noll år 2040.

– De har samma syn på hållbarhet som jag har. Begreppet ”netto noll” är komplex, men jag har gjort vad jag kan för att skapa ett kretslopp på gården där jag inte belastar miljön mer än vad jag behöver, avslutar Anders Gunnarsson.

Han förklarar idén: solen lyser på grödorna som bärgas, torkas, mals och blir djurfoder. Från djuren får han sedan två produkter: kött och gödsel. Gödslet blir en råvara till gårdens egen biogasanläggning, som producerar metangas som blir värme och el. Värmen torkar spannmålet och elen driver gårdens alla fläktar, kvarnar och Anders Gunnarssons och flera andra hushåll. Gödslet används dessutom på åkrarna för att producera nästa års gröda – och så börjar cirkeln om igen.

– Du behöver inte sluta äta kött för klimatets skull om du väljer rätt kött. Vi behöver äta mindre importerat kött, men det här köttet ser jag inga problem med att äta.

*Minskning på gård gentemot snittet för grisuppfödning i Sverige. Läs mer på scan.se/hallbarhetsgrisen.

Faktaruta: Mål inom Gårdsinitiativet fram till 2030

Minska klimatpåverkan från kött med 20 procent
Öka arealer som gynnar biologisk mångfald med 5 procent
Minska övergödning med 20 procent.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.