DUP-ledarna Arlene Foster och Nigel Dodds. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

DUP och ERG kommer inte stödja Mays brexitavtal

Varken det nordirländska partiet DUP eller de konservativa brexitörernas researchgrupp, ERG, kommer stödja premiärminister Theresa Mays brexitavtal. Det rapporterar flera medier.

Enligt källor till Sky News kommer DUP-medlemmar rösta nej till avtalet i kvällens omröstning. Även ERG uppger att de inte kommer rekommendera medlemmar att rösta för Mays avtal, enligt The Guardian.

Beskedet kommer efter att justitieminister Geoffrey Cox tidigare under tisdagen sagt att det reviderade avtalet inte ger Storbritannien rätt att ensidigt ta sig ur reservlösningen för den nordirländska gränsen.

Liverapporter

Toppnyheter

EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Liberalernas toppkandidaten Karin Karlsbro (L). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Mätning inför EU-valet: SD starkt framåt – L åker ut

SD och KD går framåt i opinionen inför EU-valet. Samtidigt som L och Fi åker ut om det skulle vara val till EU-parlamentet i dag. Det visar en Demoskopmätning som har gjorts på uppdrag av Expressen där väljarstödet har mätts.

– Siffran är särskilt uppseendeväckande eftersom EU-valen har varit Liberalernas starka gren, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson, till tidningen.

EU-parlamentsvalet hålls den 26 maj.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Twitterverktyg ska stoppa felaktiga inlägg om valet

Twitter lanserar inom kort ett nytt verktyg som ska göra det enklare för användare att flagga försök till desinformation i EU-valet nästa vecka, skriver Reuters.

Företaget pressas, liksom Google och Facebook, att bli mer proaktiva i kampen mot missvisande information och fejknyheter.

Användare som ser en tweet med missvisande innehåll om valet kommer direkt att kunna göra ett menyval för att anmäla det – och därefter förklara vad problemet är.

Verktyget ska vara tillgängligt från den 29 april till en vecka efter valet i maj.

Idag 11:56
David Lega.  Thomas Johansson / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

KD-kandidat: Stå upp för kristna i Mellanöstern, EU

Opinion ”Det är ren och skär skam att etnisk rensning i dessa proportioner tillåts utspela sig framför våra ögon,” skriver Kristdemokraternas David Lega i en debattartikel i Expressen om kristna minoriteters situation i Mellanöstern.

Lega är partiets andranamn till EU-valet i maj och han skriver att den assyriska befolkningen och andra kristna minoriteter flyr och dödas i IS-terrorn i Irak och Syrien medan omvärlden uppvisar en oacceptabel senfärdighet.

Inför EU-valet lovar han att arbeta för att assyrier och andra kristna minoriteter ges ett utökat handlingsutrymme och för att EU ska öka pressen på de regimer som kränker sina medborgares rättigheter.

Idag 11:58
Läs mer om EU-valet
Kvinna sörjer i Negombo. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Sri Lanka fick tre formella varningar – agerade inte

Sri Lanka fick tips om förestående terrorattacker från islamister fyra månader före dåden på påskdagen, rapporterar The Guardian.

Källor uppger för tidningen att indiska säkerhetsmyndigheter gav kontinuerliga tips på misstänkta terrorister och utfärdade tre formella varningar.

Uppgifterna om att lankesiska myndigheter varnats har utlöst ilska och en politisk kris i landet och presidenten Maithripala Sirisena har krävt polischefens avgång.

21 min
Sirisena (i mitten) besöker kyrkan St Sebastian som attackerade i helgen. HANDOUT / SRI LANKAN PRESIDENT'S OFFICE
Terrordåden i Sri Lanka

Presidenten kräver att polischef och minister går

Sri Lankas president Maithripala Sirisena kräver att landets polischef och försvarsminister avgår, uppger två källor med insyn enligt Reuters.

Anklagelserna har duggat tätt inom Sri Lankas politiska toppskikt sedan helgens terrordåd där dödssiffran nu har skrivits upp till 359 offer.

Parlamentets ledare har hävdat att säkerhetstjänstens information om en förestående attack med avsikt inte vidarebefordrades. Dessutom har premiärminister Ranil Wickremasinghe riktat en känga mot president Sirisena, som har högsta ansvar för säkerhetstjänsten, genom att säga att terrordåden kunde ha förhindrats.

Idag 10:30
Människor håller en ljusvaka för offren i attackerna/Wickremasinghe TT
Terrordåden i Sri Lanka

Politisk strid i Sri Lanka: ”Dåd kunde ha förhindrats”

En politisk strid har blossat upp i Sri Lanka efter terrordåden. Parlamentets ledare Lakshman Kiriella hävdar att högt uppsatta tjänstemän medvetet låtit bli att vidarebefordra information om förestående attacker.

– Någon kontrollerar säkerhetstjänstemännen. Säkerhetsrådet sysslar med politik. Vi måste undersöka det här, sa han i parlamentet.

President Maithripala Sirisena har sagt att han tänker möblera om i toppen av landets säkerhetstjänst, rapporterar Bloomberg. Han har sagt sig ha varit ovetande om uppgifterna om en möjlig attack.

Samma sak hävdar premiärminister Ranil Wickremasinghe. De båda makthavarna, premiärministern och presidenten, har legat i fejd sedan förra året och Wickremasinghe har anklagat Sirisena, som har det yttersta ansvaret för säkerhetstjänsten, för att ha missat terrorsignalerna.

– Vi kunde ha förhindrat alla attackerna eller åtminstone en del av dem, sa Wickremasinghe till reportrar på tisdagskvällen.

Idag 08:11
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Regeringen tros vara på gång att hämta hem barnen

Ett möte har hållits mellan Rädda Barnen och regeringen under onsdagen om barnen till de svenskar som anslutit sig till IS. Det rapporterar Aftonbladet och skriver att mötet hölls i största hemlighet.

– Vi uppfattar det som att de nu har samma ambition som vi, att de här barnen ska tas hem till Sverige, säger Ola Mattsson, Sverigechef, till tidningen.

På plats var bland annat inrikesminister Mikael Damberg (S) och Åsa Lindhagen, barnminister (MP), men även representanter från Utrikesdepartementet.

Dambergs pressekreterare bekräftar för tidningen att han var på plats.

– Vi är överens om att det inte är en acceptabel situation. Regeringen arbetar för att barn med koppling till Sverige om möjligt ska komma hem, säger Natalie Sial.

2 tim
Morgan Johansson och Mikael Damberg. TT
Svenskarna i IS-kriget

”Barn till IS-återvändare i Sverige kan omhändertas”

Opinion Barn till IS-återvändare som befinner sig i en svensk kommun kan omhändertas med stöd av Lagen om vård av unga (LVU). Det skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på DN Debatt.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras hem”, skriver ministrarna i debattartikeln.

Enligt dem grundas beslutet på en rättslig analys av lagstiftningen. De menar att det inte “ska råda tveksamhet om att det finns stöd i lagen för att agera när återvändande barn far illa”.

Idag 05:00
Morgan Johansson (S) och Jonas Trolle (th), chef för Center mot våldsbejakande extremism. HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

40-tal kommuner i möte om IS-återvändarna i dag

I dag möter ett 40-tal kommuner Center mot våldsbejakande extremism, rapporterar Ekot. Kommunerna har gemensamt att de förvarnats om att det kan komma IS-återvändare till dem.

Syftet är att kommunerna ska få råd och utbyta erfarenheter kring arbetet.

Anders Kretz, rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, säger att vissa kommuner sedan tidigare har personer som återvänt från IS hos sig.

– När det gäller de personer som finns på plats nere i Syrien och i de här lägren idag, kan man ju inte veta var de väljer att bosätta sig eller om de kommer hem överhuvudtaget, säger han.

Idag 03:18
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Illustrationsbild. Har inget med denna brandbekämpning att göra. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Flera hushåll i Gnosjö evakueras: ”Ser bara rök”

Fem till sex hushåll har fått utrymmas på grund av en brand som härjar vid Åsenhöga norr om Gnosjö i Jönköpings län, skriver flera medier.

Enligt polisen kan fler komma att utrymmas.

”Enligt polis på plats kan det vara bra för andra boende i området att förbereda sig för att de kanske också måste utrymma”, skriver polisen på sin hemsida.

Per-Johan Andersson som är markägare i Åsenhöga säger till SVT Jönköping och TT att delar av hans skog står i lågor.

– Nu står jag på min gårdsplan och lyssnar på helikoptrar och ledningsfordon och traktorer som sprutar vatten. Jag ser bara rök, jag ser inte ens sjön, säger han.

3 tim
Ledningsplatsen vid skogsbranden i skånska Hästveda. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

50-tal evakuerade – kan inte återvända i dag heller

Många skogsbränder, varav ett tiotal allvarliga, rasar i Sverige. De 49 personer som evakuerats utanför Hästveda i norra Skåne kommer troligen inte att kunna sova hemma i natt heller.

Ronny Månsson är en av många som fått lämna sitt hem. Branden var bara 200 meter från hans gård, berättar han för Expressen.

– Vad tar man med sig efter 65 år på samma boende? Vi tog katten i princip. Lite minnesbilder. Visst fan är det hårt, säger han till tidningen.

Spridningsrisken i området har minskat jämfört med gårdagen, eftersom det blåser mindre och luftfuktigheten är högre, men det är inte helt uteslutet att fler kan komma att behöva evakueras.

– Om läget förvärras kan det bli ytterligare evakueringar, säger polisinsatschef Fredrik Burmark vid en pressträff i Hästveda.

Idag 12:20
Läs mer om Skogsbränderna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Poddarna Anna Björklund och Kristoffer Svensson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nya spelmarknaden

Poddare om spelreklam: Är avgörande för vår ekonomi

Spelreklamen är en viktig inkomstkälla för svenskt kulturliv. Det säger poddaren Kristoffer ”K” Svensson till SVT:s Kulturnyheterna efter dagens besked att regeringen vill utreda en begränsning av spelbolagens annonsering.

”Spelbolagen gör mer för det fria kulturlivet varje vecka än någon kulturminister någonsin gjort”, skrev Svensson i en tweet nyligen.

– För det jag jobbar med har det varit helt avgörande... att vi kan ta det från en hobbynivå till att ha det som jobb, säger han till tv-kanalen.

1 tim
Ardalan Shekarabi.  TT
Den nya spelmarknaden

Regeringen öppnar för totalförbud för spelreklam

Regeringen tillsätter en utredning för att ytterligare begränsa spelreklamen. Civilminster Ardalan Shekarabi (S) säger på en presskonferens att dagens situation är ohållbar och öppnar för ett totalförbud för reklam för nätkasinon.

– Vi har problem med en situation där konsumenter utsätts för spelreklam överallt, säger Shekarabi.

Regeringen vill bland annat att utredningen ska titta på ett totalt eller partiellt förbud för spelreklam. Enligt Shekarabi kan det då krävas en grundlagsändring.

Idag 11:52
Läs mer om Den nya spelmarknaden
Freja Annamatz.  TT / Pressbild SAS
SAS-piloternas strejk

SAS presschef: Hoppas och tror att det blir en lösning

Omkring 70 procent av SAS flygningar berörs om flygbolagets piloter går ut i strejk från och med midnatt natten till fredag. Det säger SAS presschef Freja Annamatz till TT.

Läget mellan fack och arbetsgivare är fortsatt låst och på torsdagen väntas parterna lägga fram ett bud att ta ställning till. Freja Annamatz är förhoppningsfull om att en strejk ska kunna undvikas.

– Vi tror och hoppas att det blir en lösning, säger hon till nyhetsbyrån.

SAS aktie backade 2,1 procent på Stockholmsbörsen på onsdagen.

30 min
Ett Norwegian-plan på flygplatsen Gardemoen i Oslo. Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
SAS-piloternas strejk

Konkurrenten höjer priset när strejk hotar SAS

Norska lågprisflygbolaget Norwegian har höjt biljettpriserna på flera sträckor och slopat möjligheten att få pengarna tillbaka om man avbokar sin resa, skriver Dagens Næringsliv. Ändringarna gäller biljetter från fredag till måndag och orsaken är det strejkhot som ärkerivalen SAS står inför i Norge, Danmark och Sverige.

Informationschef Lasse Sandaker-Nilsen säger till Dagens Næringsliv att Norwegian inte vill fungera som en resegaranti för SAS. Inför tidigare strejker har SAS-resenärer köpt så kallade flex-biljetter men avbokat så fort strejkhotet är avblåst, menar Sandaker-Nilsen.

– Då sitter vi med tomma stolar, förlorade intäkter och arga kunder som inte får plats, säger han till den norska tidningen.

31 min
Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-piloternas strejk

SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds boka om

SAS erbjuder alla sin kunder som ska resa på fredag, lördag och söndag att boka om sina biljetter, rapporterar Ekot.

Piloterna och SAS uppges fortfarande stå mycket långt ifrån varandra i avtalsfrågorna om piloternas arbetsvillkor och löneökningar.

– Jag har länge haft en övertygelse om att vi skulle hitta en förhandlingslösning men nu känner jag att jag är allvarligt bekymrad för det, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Transportföretagen flygbranschen.

Om parterna inte kommer överens blir det strejk från midnatt natten mot fredag. Omkring 1 500 piloter uppges beröras och SAS meddelar att alla bolagets plan kommer att ställas på marken.

Idag 07:02
Läs mer om SAS-piloternas strejk