Hem
Påskmat/Edward Blom. (TT/AP)

Edward Blom: Nej, julmat är inte samma som påskmat

Påskmat, midsommarmat och julmat, det är väl ändå ungefär samma sak? Nej, inte alls, skriver kulturhistorikern Edward Blom i en krönika i SvD, och framhåller nöjet med att varje högtid får ha sin specifika mat.

En given ingrediens på påskbordet är ägg. Vid månadsskiftet mars–april har människor historiskt haft slut på all annan mat, men med lite tur haft hönor som börjat värpa, fortsätter Blom. Och till och med Jesus åt antagligen ägg vid sin sista måltid.

– Sedan blev ägget en symbol för Kristi uppståndelse, eftersom det liksom håller ett liv i sig, säger Blom till Aftonbladet.

I övrigt ska påskmåltiden bestå av lamm och riktigt mycket godis – men inte så mycket mer, enligt Blom.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen