Edward Blom om den förbjudna julmaten: ”Tabu!”
Gastronomen Edward Blom är en stor julentusiast. Till P4 Göteborg säger han att syftet med julmaten är att ”sätta oss i förbindelse med våra förfäder, och våra djupa traditioner långt, långt tillbaka i tiden”.
Blom utvecklar också vad som inte bör återfinnas på ett julbord.
– Har det ingen koppling till vår historiska mattradition eller något annat lands jultraditioner så skulle jag säga att det är helt förbjudet. Det är tabu!
bakgrund
Julmat
Wikipedia (sv)
Julmat är den mat som äts under julhelgen. Maten varierar mycket mellan olika länder, regioner och familjer. I Polen och delar av Tyskland äter man gärna karp, i USA äter många kalkon och i Sverige äter många julskinka. Viss mat har blivit så specifik för julen att den sällan eller aldrig äts vid andra tillfällen.
bakgrund
Edward Blom
Wikipedia (sv)
Lars Edward Lucas Blom, född 22 oktober 1970 i Ekerö, är en svensk arkivarie, gastronom, programledare, kock och författare.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen