Hem
Shutterstock

Efter stämningen mot SEB: Swedbank kan stå näst på tur

I går stod det klart att Pensionsmyndigheten stämmer SEB på nästan en halv miljard kronor, för sin inblandning i Allrahärvan. Nu skriver Affärsvärlden att Swedbank kan stå näst på tur. Enligt Pensionsmyndigheten för att ha agerat förvaringsinstitut i den så kallade Falcon Funds-härvan där pensionssparare blåstes på pengar.

Myndigheten har tidigare riktat krav mot Swedbank och flera revisionsbyråer, som varit revisorer för olika fondbolag, för att driva in pengar till de pensionssparare som drabbades.

– Det kan bli aktuellt med stämningsansökan även mot dem beroende på hur de här dialogerna mynnar ut vad gäller ansvar och beloppens storlek, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndighet.

Enligt Aronsson har bankerna och revisionsbyråerna brustit i sina lagstadgade kontrollskyldigheter.

Förtydligande: En tidigare version av den här texten kunde feltolkas. Rätt är att Swedbank riskerar att stämmas av Pensionsmyndigheten för att ha agerat förvaringsinstitut i den så kallade Falcon Funds-härvan.

Annons

Läs tidigare

Höstens smartaste investering

Vi går mot en händelserik ekonomihöst. Är noteringsklimatet på väg att bli hett igen? Vad händer med bomarknaden när alla bundna lån löper ut? Och hur ska det gå för den historiskt svaga kronan?

Med Omni Ekonomi, Omnis systerapp, får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe. Lägg därtill dagliga aktieanalyser direkt i appen, kommentarer från hundratals experter, fördjupning och förklaring, samt upplåst innehåll från världens ledande medier. Och mycket mer.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons