Bevaka
SEB

TT
Dagens börs

Miljardsmällen sänkte SAS – Tele2 vinnare på börsen

Stockholmsbörsen backade även under veckans andra handelsdag och båda huvudindexen stängde under nollan:
• OMXS30: –0,3 %
• OMXSPI: –0,04 %
Utvecklingen var i linje med de större börserna i Europa och innebär att OMXS30 nu backat 6,6 procent i maj. Det breda indexet är ner 4,7 procent under månaden.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus noterade börsens breda nedgångar i maj i ett nyhetsbrev i fredags:

”Just nu ser det alltså ut som om det gamla talesättet ’Sell in May and Go away’ kommer bli en vinnande strategi 2019”.

SAS tyngdes av pilotstrejken och gjorde en förlust före skatt på 1,2 miljarder kronor i det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Bolaget meddelade att det blir svårt att nå ett positivt resultat före skatt för helåret 2018/2019. Aktien rasade 10 procent.

I botten av storbolagsindexet låg storbankerna Handelsbanken, Nordea och Swedbank som alla backade drygt 1 procent. Även SEB landade under nollan. Detta efter FI:s besked att det i höst kan bli nya kapitalkrav på fastighetsutlåning, skriver Direkt.

Allra sämst gick Swedish Match som backade 2 procent.

I toppen av storbolagslistan steg Tele2 1,5 procent efter en höjd riktkurs från Morgan Stanley. Även Autoliv, Essity och Volvo gick starkt.

Medicinteknikbolaget Sectra ökade vinsten och omsättningen med 15 respektive 33 procent i det fjärde kvartalet februari–april, jämfört med samma period året innan. Aktien rusade 8,7 procent.

28 maj
Arkivbild. JESSICA GOW
Dagens börs

Muntra sviten bröts – Securitas i botten

Efter tre raka uppgångsdagar vände Stockholmsbörsen ner på fredagen. Men det kraftiga fallet på drygt 1 procent vid 14-tiden kom av sig och vid stängning hade nedgången mer än halverats:
• OMXSPI: −0,5%
• OMXS30 −0,5%
Av storbolagen på OMXS30 gick det bäst för Swedish Match, Ericsson, SCA, Telia och Tele2, men även H&M, Electrolux, Hexagon och Essity lyckades till slut pressa sig över nollan.

Tyngst föll Autoliv och Securitas, ned 2,1 respektive 2,3 procent. Deutsche Bank tog under dagen upp Securitas till bevakning och rekommenderade sälj då man bland annat anser att nuvarande löneinflation begränsar uppsidan i marginalen, skriver Direkt.

Under morgonen rapporterade bostadsutvecklaren Besqab fallande resultat och intäkter. Efter ett inledande fall repade sig aktien och stängde på plus 0,4 procent.

Engelska skolan fortsatte däremot att öka vinsten i företagets tredje kvartal och aktien steg 7,1 procent.

Deutsche Bank höjde sin rekommendation för SEB till köp, från tidigare behåll. Aktien drogs dock ner 0,4 procent på en deppig börs.

De kinesiska börserna tyngdes fortsatt av USA:s president Donald Trumps beslut att i praktiken hindra Huawei från att exportera till USA.

”De senaste veckornas upptrappning i handelskonflikten är oroväckande och risken för att samtalen bryter samman helt har tydligt ökat de senaste dagarna”, kommenterade SEB i ett morgonbrev enligt Direkt.

Under eftermiddagen bekräftade Vita huset uppgifter om att ett beslut om biltullar mot EU och Japan skjuts upp med upp till sex månader.

17 maj