Arkivbild: Polisstationen i stadsdelen Majorstuen i Oslo. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
Majorstuen-mordet

Efterlyst mordmisstänkt svensk 20-åring gripen

Den 20-åring från Uppsala som varit efterlyst misstänkt för mord i Oslo har gripits. Det uppger polisen i ett pressmeddelande, skriver NRK. Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen greps svensken i Frankrike.

20-åringen har varit efterlyst sedan i torsdags förra veckan, misstänkt för att ha mördat en 24-årig man. Denne hittades knivmördad i en bostad i den norska huvudstaden den 15 oktober. Samma morgon inträffade ett knivrån i ett garage i närheten och polisen misstänker ett samband.

Svensken ska ha synts i området i samband med brotten.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Jeremy Hunt/Mohammad Javad Zarif TT.
Spänningarna i Hormuzsundet

Hunt: Iran ser det som en ”öga-för-öga-situation”

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt uppmanar Iran att lämna det brittiskflaggade fartyg som landet ”olagligt” har beslagtagit, rapporterar flera medier.

Efter ett telefonsamtal med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger Hunt att Iran verkar se händelseutvecklingen i Hormuzsundet som en ”öga-för-öga-situation” – en hämnd efter att britterna nyligen beslagtagit en iransk tanker utanför Gibraltar.

– Inget kunde vara längre från sanningen, säger Hunt och menar att Storbritanniens beslag var fullt lagligt – men att Irans svar är ett brott mot internationell lag.

18 min
Fars News.
undefined

Här firas specialstyrkan ner på svenskägda båten

En propagandafilm från den statliga iranska nyhetsbyrån Fars News visar hur maskerade och beväpnade specialstyrkor firas ner från en helikopter till den svenskägda oljetankern Stena Impero, rapporterar flera medier.

Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi säger till SVT att man ska vara skeptisk till bilderna, precis som mot bilder som släpps från USA:s sida.

– Alla försöker vinna storyn, det är allt det handlar om.

Under fredagen togs det brittiskflaggade fartyget i beslag efter att ha brutit mot sjöfartsregler, enligt Iran. Storbritannien å sin sida kallat det inträffade för en ”fientlig handling”, enligt Sky News.

5 tim
Jeremy Hunt och Mohammed Javad Zarif under ett tidigare möte/det beslagtagna fartyget. TT
undefined

Iran: Beslagtagna fartyget måste granskas juridiskt

Det beslagtagna brittiskflaggade fartyget måste genomgå en juridisk granskning eftersom det bröt mot gällande sjöfartsregler. Det sa Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif när han pratade i telefon med sin brittiska motsvarighet Jeremy Hunt tidigare i dag, rapporterar den iranska nyhetsbyrån ISNA enligt Reuters.

I samtalet sa Zarif också att gårdagens beslag stod i skarp kontrast till händelsen där Storbritannien beslagtog ett iranskt fartyg vid Gibraltar den 4 juli, en händelse han beskrev som ”olaglig”. Det skriver CNN.

Irans revolutionsgardes talesperson Ramezan Sharif säger att Iran kommer att ”agera med beslutsamhet för att hålla sig till Hormuzsundets lagar”, enligt Bloomberg.

6 tim
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Mike Pence pekar på Buzz Aldrin i samband med dagens framträdande. TT
Månlandningen

Pence: Enda från 1900-talet som man minns om 1000 år

På lördagen – på dagen 50 år sedan den första månlandningen – höll USA:s vicepresident Mike Pence ett tal från Kennedy Space Center i Florida, skriver flera medier.

– Apollo 11 är den enda händelsen från 1900-talet som har en chans att vara brett ihågkommet på 2900-talet, sa Pence under talet, och återupprepade också Trumpadministrationens löfte att sätta ytterligare en människa på månen före 2024.

Efter talet fick astronauten Buzz Aldrin en stående ovation av publiken, skriver The Guardian. 89-åriga Aldrin har själv kommenterat jubileet på Twitter.

”Jag är stolt över att tjäna landet som gav mig denna historiska möjlighet. Dagen tillhör dig. Vi måste vårda minnet av Apollo 11”, skriver han.

2 tim
Buzz Aldrin arbetar på månen den 20 juli 1969. Neil Armstrong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Sci-fi ligger bakom första fotspåren i en annan värld”

I dag är det 50 år sedan den första människan satte sin fot på månen. Det hade aldrig varit möjligt om inte rymdforskare hade inspirerats av science fiction under sin uppväxt, skriver författaren Michael Benson i en analys i New York Times.

”En hel bransch av spekulativ fiktion – romaner, noveller och även filmer – ligger bakom de första mänskliga fotspåren i en annan värld”, skriver Benson.

Att landa på månen gav i sin tur hela världen nya perspektiv, skriver Sue Ion i en analys i The Independent.

”Det är viktigt att komma ihåg hur viktig inspirationen av det där enda lilla steget var för en ny generation ingenjörer runt om i världen”, skriver hon.

Det är nu dags för USA att återigen ta människan till månen, tycker den tidigare Nasa-astronauten Tom Jones. Kina planerar att göra det omkring 2030, skriver Jones i Fox News, och det kommer att demonstrera att USA – som inte har varit på månen sedan 1972 – är omsprunget.

”Det är en nationell förlägenhet”, skriver han.

3 tim
Bild från månlandningen. UPI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Månlandningen värd att fira – nu siktar vi på Mars”

Opinion I dag är det exakt femtio år sedan astronauten Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen, vilket flera lokala ledarsidor tar upp.

Armstrongs citat om att månlandningen var ett jättekliv för mänskligheten är något som nämns. Hans Stigsson skriver i en ledarkrönika på Norrköpings Tidningar att Armstrong naturligtvis hade rätt i det han sa.

”Med månlandningen skulle en ny era börja, en era då mänskligheten steg för steg erövrade rymden”, skriver han.

Månlandningen är därför värd att fira på alla vis, anser Östgöta Correspondentens ledarskribent Daniel Persson. Bedriften har lett till att människor blivit mer intresserade av att upptäcka mer. Han tar upp att även flera företag är på god väg att ta sig ut i rymden, även om många än så länge är underleverantörer till framför allt Nasa.

”Men med lite mer tid lär de ta över och driva utvecklingen både snabbare och billigare. Det ligger helt enkelt i människans natur”, skriver han.

Södermanlands Nyheters ledarskribent Linnea Hylén håller med. Hon anser att månlandningen ger hopp om framtiden, en framtid där vi aldrig slutar utforska. Då var det månen – nu är siktet inriktat på planeten Mars.

Idag 05:29
Läs mer om Månlandningen
Aleksej Navalnyj talade inför folksamlingen. TT
Ryska protesterna

22 000 gav sig ut på gator i Moskva: ”Ska visa dem”

Fler än 22 000 människor gav sig under lördagen ut på Moskvas gator för att kräva fria val i den största protesten på flera år, skriver AFP. Protesterna leddes av flera oppositionspolitiker, bland annat den välkända regeringskritikern Aleksej Navalnyj.

Bakgrunden är att flera ryska oppositionspolitiker menar att de på felaktiga grunder nekats att kandidera i Moskvas lokalval i september.

– Vi ska visa dem att det här är ett farligt spel. Vi ska kämpa för våra kandidater, ropade Navalnyj från scenen, till publikens stora jubel.

Han varnade också för att protesterna kan komma att bli ännu mer omfattande nästa lördag om inte de styrande lyssnar på demonstranterna.

1 tim
Bild från dagens protester. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Studenten Aleksander: ”Vi är arga på laglösheten”

Den 21-årige studenten Aleksander Polovinkin var en av drygt 22 000 demonstranter som gav sig ut på Moskvas gator under lördagen för att kräva fria lokalval i höst, rapporterar AFP.

– Vi är arga på laglösheten, säger Polovinkin.

Oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov deltog också i protesterna.

– Vi har bott i ett ockuperat land under de senaste 20 åren, säger han till nyhetsbyrån.

Många av demonstranterna vände sig direkt till president Vladimir Putin. På en av skyltarna stod det ”Putin ljuger” och på en annan stod det ”sluta ljug för oss”. ”Det här är min stad”, skanderade publiken under de två timmar långa protesterna.

1 tim
Läs mer om Ryska protesterna
Asap Rocky/Zara Larsson.  TT.
Gripandet av Asap Rocky

”Om Asap var Zara Larsson hade Sverige gått bananas”

Opinion Politikerna måste kliva in och styra upp situationen med den häktade rapartisten Asap Rocky, skriver Daniel Claesson, jur kand och tidigare M-politiker, på SvD Debatt.

Han hävdar att en person bosatt i Sverige aldrig hade häktats i ett liknande fall, men att häktningen i rapparens fall motiveras med att han är bosatt utomlands och att det därmed finns en flyktfara. Han frågar sig också hur Sverige hade reagerat om artisten Zara Larsson hade attackerats av ett gäng i USA.

”Hade inte svenska medier gått fullständigt bananas och hade inte vi då ifrågasatt det amerikanska rättssystemet? Vi skulle naturligtvis också kräva att UD agerade för att hjälpa Zara.”

3 tim
Donald Trump/Stefan Löfven. TT.
undefined

Trump i samtal med Löfven: Erbjöd mig betala borgen

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han nu pratat med Sveriges statsminister Stefan Löfven om den häktade rapparen Asap Rocky.

”Jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen”, skriver han, trots att någon möjlighet till borgen inte finns i Sverige.

Trump skriver också att han försäkrat Löfven om att det inte föreligger någon flyktrisk, samtidigt som Löfven å sin sida försäkrat honom om att Asap Rocky ska få en rättvis behandling.

”Våra staber kommer att fortsätta samtala, och vi kom överens om att prata igen inom 48 timmar”, twittrar Trump.

Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare bekräftar senare att ett ”vänligt och respektfullt samtal” på runt tjugo minuter ägt rum, skriver DN.

Idag 14:00
Donald Trump, Asap Rocky och Stefan Löfven. TT
undefined

”Positivt med samtal – men vi lägger oss inte i”

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu att USA:s president Donald Trump sagt att han ska ringa till Löfven för att försöka hjälpa Asap Rocky.

”Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt”, säger statsminister i ett uttalande till TT.

Trump har dock ännu inte ringt, men om han gör det kommer Löfven att förklara att det svenska rättsväsendet är självständigt.

”I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar”.

Den amerikanska rapartisten är misstänkt för en misshandel i Stockholm.

Idag 12:05
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky