Hem
SoleraANNONS

Ekologiskt Côtes du Rhône till smakrika kötträtter

Längs med Rhôneflodens utmynning till Medelhavet ligger Frankrikes näst mest producerande vinområden – södra Rhônedalen. Här har vinproducenten Cellier des Dauphins sina vinodlingar. Det soliga medelhavsklimatet, den svala Mistralvinden och den karga jorden gör att vinrankornas rötter behöver leta sig längre ner för att hitta mineraler och näring. Något som gynnar bland annat Grenachedruvan som är en av områdets mest odlade druvsorter och även obligatorisk i alla Côtes du Rhône-viner som måste innehålla minst 40 procent.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge är ett ekologiskt rött vin som innehåller 75 procent grenache, 20 procent syrah och 5 procent mourvèdre odlat på minst 30 år gamla vinstockar. Vinet har en mörkt blåröd färg och toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ. För att få fram vinets kännetecken avstjälkas druvorna från de 30 år gamla vinstockarna helt, och får jäsa ihop med skalen under 15 dagar, innan de lagras på cementtank fram till buteljering. 

Vinet passar att para med smakrika kötträtter som kolgrillade bistroburgare på briochebröd, älgstek med hasselbackspotatis och kantarellsås. Men även med vegetariska alternativ som ratatouille med vitlök och örter. 

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge ingår i Systembolagets fasta sortiment men kan också beställas.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.