Jan Eliasson. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Mordet på Zaida Catalán

Eliasson: Regeringen måste gå till botten med fallet

FN:s förre vice generalsekreterare Jan Eliasson kallar det för en ”stor brist” om det stämmer att FN mörkat uppgifter om Kongo-Kinshasas inblandning i mordet på FN-experten Zaida Catalán. Han säger till SR Ekot att det är upp till FN-delegationen i New York och Sveriges regering att gå till botten med hur fallet hanterats.

– Om generalsekreteraren har förnekat att så är fallet, då måste naturligtvis svenska regeringen och UD och delegationen i New York kontrollera de här uppgifterna.

Uppgifterna om mörkandet framkom i läckta FN-dokument som Uppdrag Granskning och andra internationella medier tagit del av.

Toppnyheter

Två åtalade rånare. Polisens förundersökning
Ungdomsrånen

Kriminolog: Rånarna är få men ”brottsbenägna”

Ungdomsrånen begås av en liten grupp ”brottsbenägna individer” som ofta ligger bakom ett stort antal grova brott, skriver SvD.

– De här kriminella ungdomarna hade sannolikt ägnat sig åt destruktiva beteenden oavsett. De kanske hade slagits eller hållit på med skadegörelse, säger polisens analytiker Sven Granath till tidningen.

För många kan rånen vara ett sätt att finansiera ett narkotikamissbruk. Det finns dessutom en koppling mellan ökade födelsekullar och ökad brottslighet, enligt Granath.

1 tim
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sluta sprid fabler om kriminaliteten

Opinion På DN:s ledarsida vänder sig Erik Helmerson mot bilden där medelklassen beskylls för att bara bry sig sig om det kriminella våldet när det börjar drabba dem själva.

Detta, menar Helmerson, är en strategi som både högern och vänstern använder sig av för att vinna billiga politiska poänger.

”I stället för att sprida fabler om kriminaliteten kunde vi kanske kräva mer forskning om dess utveckling och orsaker”, skriver han.

Kriminaliteten uppmärksammas även av SvD:s Karl Sigfrid, som sågar regeringens lagförslag om utegångsförbud för ungdomar som gjort sig skyldiga till rån och andra former av våld.

Brott av den här typen borde ge strängare straff än så, anser Sigfrid.

”För en vanlig medborgare är det svårt att begripa hur vi kan låta dömda rånare och våldsbrottslingar fortsätta verka fritt och förstöra livet för skolbarn”, resonerar han.

Också Sydsvenskans huvudledare kretsar kring brott och straff, i det här fallet den nya lagen om dataavläsning som väntas klubbas igenom på onsdagen.

Att polisen nu får befogenheter att hacka misstänkta personers mobiltelefoner är i grunden bra, anser man i texten. Men samtidigt måste den personliga integriteten värnas och därför krävs att lagen både utvärderas och används med försiktighet.

6 tim
Läs mer om Ungdomsrånen
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

4 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Olof Palmes grav. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Efter 34 år blir det något slags avslut”

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och med honom som styrman för utredningen har risken för nya irrfärder varit minimal. Det skriver Fredrik Sjöshult på Expressen.

Enligt honom pekar allt mot att förundersökningen läggs ned med motiveringen ”misstänkt avliden” – annars skulle personen varit gripen, anhållen och häktad, menar Sjöshult.

Han tror inte att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt för åklagarens beslut, utan menar att det måste röra sig om nya starka bevis. Har vapnet hittats? Eller har nya DNA-tester med ny teknik lyckats hitta spår som missats förut?

Lena Mellin på Aftonbladet vet inte vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons ”sensationella uttalande”, mer än att det till slut kommer att bli ett slags avslut.

”Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra”, skriver hon.

Igår 22:48
Olof Palme. TT
undefined

Förhör om Skandiamannen uppges ha hållits i januari

Under det senare året har det hållits nya förhör i utredningen om mordet på Olof Palme, och flera av dem har handlat om den så kallade Skandiamannen. Det rapporterar Expressen i samband med att Palmeåklagaren Krister Petersson i dag sagt att ett åtal kan väckas inom fem månader – annars läggs utredningen ner.

Tidningen uppger att man talat med ett nyckelvittne från den plats där Palme sköts. Vittnet säger att utredarna ställt frågor om Skandiamannen under det senaste året. Enligt Aftonbladet skulle Olof Palmes fru Lisbeth Palme ha hörts om Skandiamannen strax innan hon gick bort hösten 2018, men då blev förundersökningsledaren sjuk.

Tidningen skriver att man kontaktats av en person som förhördes om Skandiamannen senast i januari. Skandiamannen var en del av utredningen då han varit i närheten av mordplatsen samtidigt som paret Palme, men han avfördes tidigt från utredningen. Han avled 2000.

Igår 18:15
Läs mer om Palmemordet