Sylvie Goulard. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
EU:s nya ledning

EU-nobben av Goulard har orsakat ”kris för Europa”

EU-parlamentets nobb av den franska kommissionärskandidaten Sylvie Goulard har orsakat en ”stor institutionell kris för Europa”, säger Frankrikes Europaminister Amélie de Montchalin under fredagen, enligt AFP.

Utan en fransk kommissionär kan inte kommissionen påbörja sitt arbete, säger hon i en intervju med France Inter.

Under torsdagen röstade parlamentet nej till den tilltänkta kandidaten, vilket sågs som ett stort nederlag för Emmanuel Macron. Presidentens stab sa i ett uttalande att Goulard blivit föremål för ett politiskt spel.

Goulard hade nominerats till att bli kommissionär för den inre marknaden.

Läs mer (10 oktober)

Toppnyheter

Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

1 tim
Kinas ambassadör Gui Congyou. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Rent maffiaspråk när Kina går under radarn

Opinion Den kinesiska ambassadören Gui Congyou talar ”rena rama maffiaspråket” i hoten om konsekvenser för de svenska regeringsföreträdare som deltar vid prisutdelningen till Gui Minhai. Det skriver Expressens kulturchef Karin Olsson i en krönika.

Sverige ska självklart inte vika sig, men regeringen kan inte heller stå ensamt i frågan, menar hon, och nämner Tyskland som exempel på länder som engagerat sig i fallet kring Gui Minhai.

”Jag utgår från att nya utrikesministern Ann Linde lägger ansenlig tid på att EU-samarbetet fungerar i Kina-relationerna”, skriver hon.

SvD:s Anders Q Björkman provoceras av ambassadörens uttalande om sårade känslor hos det kinesiska folket. Det är snarare det svenska folket som bör vara sårat efter kidnappningen och behandlingen av den fängslade författaren, skriver han.

DN:s Björn Wiman anser att Kinas attacker mot yttrandefriheten går under radarn både politiskt och medialt, att jämföra med om det i stället hade handlat om Ryssland. Förklaringen till det är både rädsla och okunskap, menar han.

37 min
Ann Linde och Stefan Löfven. TT
undefined

Svensk ilska mot Kinas hot: ”Vi tänker inte falla för den här typen av hot, aldrig”

Statsminister Stefan Löfven (S) ryter ifrån mot Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

– Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt, säger Löfven till SVT:s Agenda.

Den fängslade förläggaren Gui Minhai hedras med Tucholskypriset, som delas ut i dag, och Kinas ambassadör har hotat med ”konsekvenser” om representanter från regeringen deltar vid prisceremonin.

Även utrikesminister Ann Linde är kritisk och säger till TT att organisationer i Sverige har all rätt att dela ut pris till vem de vill och att kulturministern kommer att dela ut Svenska Pens pris även i framtiden.

Gui Minhai sitter fängslad i Kina utan rättegång och under prisutdelningen ska en tom stol symbolisera hans frånvaro.

3 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvaret saknar pengar – måste skjuta på satsningar

Försvarsmakten saknar 46 miljarder kronor för att man ska kunna få till de satsningar som försvarsberedningen föreslagit tidigare i år, rapporterar Ekot med hänvisning till en analys från myndigheten.

För att kunna genomföra förslagen sköt regeringen, C och L till 25 miljarder kronor för åren 2021–2025 i höstbudgeten, men trots det saknas pengar.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det leder till ”ambitionsminskningar” både när det gäller material och personal.

– Men det handlar också framför allt om att skjuta planering framåt, säger han till radion.

2 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Musköbasen.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern menar att anslagen räcker långt

Försvarsmakten anser att anslagen från politiskt håll räcker långt. Den uppfattningen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter att myndigheten i dag presenterat sin analys, rapporterar TT.

Även om Försvarsmaktens analys visar att det saknas pengar till att genomföra försvarsberedningens föreslag menar Hultqvist att de ökade anslagen från regeringen, C och L ger myndigheten klart bättre förutsättningar.

– Det här leder till en väsentlig förmågeökning säger han.

2 tim
Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Det vore rimligt att grotta ner sig i siffrorna

Moderaterna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) återinkallar försvarsberedningen. Det säger partiets försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask till TT med anledning av den analys som Försvarsmakten presenterat i dag.

Myndigheten menar att det saknas 55 miljarder för att kunna genomföra försvarsberedningens förslag. Ask menar att ”mindre avvikelser” inte hade varit oväntat, men att den aktuella summan innebär mer än så.

– Just därför är det väl rimligt att försvarsberedningen får grotta ner sig i det här, säger hon.

1 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Finlands Benjamin Kallman och Teemu Pukki/Markku Kanerva Bildbyrån
undefined

Han kan bli hjälte om Finland skriver historia

Om Finlands vinner mot Liechtenstein i kväll tar man en historisk plats i fotbolls-EM 2020.

– Min största dröm är att få spela i ett mästerskap med landslaget. Nu har vi vår chans, säger Norwichproffset Teemu Pukki enligt Hufvudstadsbladet.

Mannen bakom framgångarna är förbundskaptenen Markku Kanerva. Landslagsspelaren och Häckenspelaren Joona Toivio säger till DN att han är imponerad av vad Kanerva åstadkommit.

– Visserligen är vi ju många som spelat tillsammans ganska länge, men han har verkligen fått ut det mesta av oss.

Idag 08:47
Svenska fans firar under EM-kvalet mellan Sverige och Rumänien den 23 mars. MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
undefined

”Sverige behöver inte spela snyggt eller spektakulärt”

I kväll kan Sveriges herrlandslag i fotboll säkra en biljett till EM. I praktiken räcker det med en poäng, skriver SvD:s Anders Lindblad i en krönika. Han menar att det inte är en match där det är läge att chansa och testa nytt. ”Det behöver inte vara snyggt, spektakulärt eller sprakande”, skriver Lindblad.

SVT:s expert Daniel Nannskogs största oro inför kvällens möte är att det blir ett böljande spel som Rumänien tjänar på.

– Jag vill se ett välorganiserat och kompakt Sverige, säger han.

Idag 08:14
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under Almedalsveckan 2019. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Analys: Intern kritik måste motas med en tydlig kurs

Liberalerna är ett kluvet parti, splittrat mellan kravliberaler och mjukare socialliberaler. Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i samband med att partiets landsdagar inleds i Västerås i dag.

Partiet behöver en färdriktning, konstaterar han. Samtidigt flyr de liberala väljarna till partier med vitt skilda politiska ideologier vilket gör att L-ledaren Nyamko Sabuni kan tappa fler väljare oavsett vilken väg hon väljer.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att Sabuni behöver en trovärdig kurs framåt. I annat fall kommer den interna kritiken att börja sjuda igen.

TV4:s Marcus Oscarsson tror att Sabuni medvetet undvikit att skapa stora rubriker tidigt, för att i stället samla partiet.

– Någon gång kommer lyftet men det är bättre att lyfta till valet 2022 än den här veckan, säger han i Nyhetsmorgon om det tuffa opinionsläget för L.

3 tim
Nyamko Sabuni. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Sabuni får ny chans att skapa nyfikenhet

En av Nyamko Sabunis stora utmaningar framåt ligger i att hålla ihop Liberalerna, menar flera statsvetare som TT har talat med.

I dag inleder partiet sitt landsmöte i Västerås och meningsskiljaktigheter får inte blossa upp så fort politiska beslut ska fattas, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Det är en svår utmaning för en partiledare.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån, säger att det finns en besvikelse internt för att det stora lyftet i opinionen uteblev direkt efter att Sabuni valdes.

– Landsmötet blir en chans att skapa den där nyfikenheten på ett parti som en ny partiledare borde föra med sig, säger han.

4 tim
Illustrationsbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberala kvinnor: Inför en lag mot oskuldskontroller

Opinion Sverige måste kriminalisera så kallade oskuldskontroller så att både den som utför och den som beställer kontrollerna kan dömas. Det skriver Cecilia Elving och Lovisa Aldrin, två företrädare för Liberala kvinnor på Expressen Debatt.

De skriver att myten om mödomshinnan leder till förtryck och därför har man inför Liberalernas landsmöte i helgen lagt fram en motion om en ny lag.

”Att tvinga unga kvinnor till medicinska ingrepp i deras underliv är ett sexuellt övergrepp och FN har upprepade gånger uttalat att oskuldskontroller är att likställa med tortyr”, skriver debattörerna i inlägget.

Idag 07:41
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Helg Recensioner
Bild från ”Om det oändliga” Triart
Helg Recensioner

”Roy Andersson är i en helt egen liga i film-Sverige”

Det är inte Roy Anderssons bästa, men det är gott nog. Så skriver SvD:s Karoline Eriksson i sin recension av 76-åringens nya film ”Om det oändliga”.

Filmen är en förlängning av trilogin som började med ”Sånger från andra våningen” år 2000. Anderssons bildspråk är sig likt från de tre föregående filmerna men med ett mer vemodigt anslag, skriver Eriksson.

”’Om det oändliga’ är som ett 76 minuter långt destillat av Roy Andersson, där de flesta koleriska yvigheter har silats bort.”

SVT Kulturnyheternas Fredrik Sahlin ger filmen en fyra och beskriver den som flera ”rörliga tavlor med djup i bild, text och tanke”.

”Roy Andersson befinner sig i en helt egen liga i svensk filmbransch: han skapar allkonstverk som kommunicerar med konst-, litteratur- och filmvärlden.”

Nöjesguidens Kasia Syty är betydligt mer negativ och ger filmen bottenbetyg. Hon beskriver den som ”en gammal tallrik människoförakt, serverad med en Anderssonskt hånfull blick på bleka och plågade karaktärer”.

2 tim
EA
undefined

Nytt Star Wars-spel: En del Zelda, en del Tomb Raider

Star Wars-fansen har fått vänta nästan ett decennium på ett nytt äventyrsspel i deras favoritgalax. Nu är det här, ”Star Wars Jedi: Fallen Order”.

Spelet utspelar sig några år efter episod 3, efter att klontrupperna försökt utrota jediriddarna. Jedin Cal Kestis lyckas undkomma men har skadat sin koppling till Kraften. Där inleds spelet.

I The Guardian går Oliver Holmes rakt på sak: spelet lyckas leverera det fansen har väntat på. Även om det inte finns något nyskapande eller särskilt trollbindande med de nya karaktärerna så känns de verkligen som hämtade från ”en galax långt, långt borta”.

The Verge-recensenten jämför med tv-spel som Zelda, Uncharted och Tomb Raider. Det sistnämnda plockas också upp av Sean Keane, Cnet.

Han tycker att spelet har några brister, det finns en del grafiska val som kan ifrågasättas.

”Rent tekniskt är Star Wars Jedi: Fallen Order en fröjd att spela”, skriver Gamereactors Jonas Mäki i sin recension. Helhetsintrycket är att det är det bästa Star Wars-spelet sedan EA haft ensamrätt till George Lucas universum, skriver han.

1 tim
undefined

”Charles förbjudna kärlek ger The Crown puls igen”

Att Olivia Colman gör en fenomenal Elizabeth II i tredje säsongen av The Crown, verkar recensenterna världen över vara eniga om.

”Hon är förmodligen den främsta brittiska skådespelaren i sin generation, med en nästan otäck intuition för sina rollfigurers smärtpunkter och motsägelsefullheter”, skriver Johan Hilton i Dagens Nyheter.

Ed Power skriver i The Independent att serien tappat sin glans och spänning.

”Men The Crown återfår sin puls när prins Charles börjar sin förbjudna relation med Camilla Shand”.

Nästan varenda en av skådespelarna är utbytta i nya säsongen. Förutom att Clarie Foy lämnat över till Colman spelar till exempel Helena Bonham Carter prinsessan Margret och Tobias Menzies prins Philip.

””The Crown” känns, alla nya ansikten till trots, omedelbart som precis samma serie som sist vi såg den”, skriver Aftonbladets Karolina Fjellborg.

2 tim
Läs mer om Helg