Norska polisen går in med en robot i moskén. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på moskédådet

Expert: Högerextrem terror del av pågående kampanj

Ensamagerande terrorister blir allt vanligare, både bland högerextremister och i den jihadistiska miljön, menar experter. Senast i raden är Philip Manshaus, 21, som gick till attack mot en moské i norska Bærum.

– Det kan enklast sammanfattas som "leaderless resistance". För att så bra som möjligt kunna bedriva den terrorism man anser nödvändig ska man inte bygga politiska organisationer, utan agera ensam, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, till TT.

Men samtidigt har i stort sett alla nutida gärningsmän blivit inspirerade från tidigare dåd och funnit gemenskap på nätforum och därför går det inte riktigt att säga att de är ensamvargar.

Samtidigt varnar Poohl för att gärningsmännens upplägg gör att helhetsbilden riskerar att missas.

– När vi pratar om radikal islamistisk terrorism förstår vi den som en helhet, som en del av något större. När extremhögerns terror slår till är det en omvänd logik; vi nagelfar det till den grad att vi missar helhetsbilden – ett pärlband av terrordåd de senaste decennierna som är en del av en pågående kampanj.

Toppnyheter

Polisen under oligheterna i Barcelona under natten mot lördag. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Katalansk polis har använt tårgas och gummikulor mot demonstranterna i natt

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska uppmanar till lugn i Barcelona efter att självständighetsprotesterna under fredagskvällen urartade i våldsamma scener.

Han varnar för att demonstranternas våld kommer att ”bemötas med all kraft”, skriver spanska La Vanguardia. Grande-Marlaska säger också att demonstranter kommer att straffas med fängelse.

60 personer vårdas på sjukhus efter protesterna och den katalanska polisen Mossos d'Esquadra bekräftar för spanska medier att gummikulor och tårgas har använts för att skingra demonstranterna, som i sin tur byggt barrikader och satt föremål i brand på gatorna.

Minst 31 personer har gripits, bland dem en fotojournalist från El País.

1 tim
Protester i Barcelona. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i Barcelona: ”Folk kastar allt de kan”

Flera svenskar befinner sig mitt i kaoset i Barcelona där självständighetsprotesterna för Katalonien under kvällen utmynnade i våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter.

Svenska My Waern Persson från Skara är på ett hotell nära Plaza Catalunya.

– Det är massa polisbilar på rad utanför och det brinner uppe vid ett torg där demonstranterna samlats och tänt eld på soptunnor, säger hon till Aftonbladet.

Minst 57 flyg har ställts in till den närmsta flygplatsen El Prat.

– Fastän det här är en liten gata så springer det folk med järnrör och masker och det är folk som slåss. Sedan har det varit massor av bränder och rök, säger hon.

1 tim
Barcelona på fredagskvällen. RAFAEL MARCHANTE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kaos i Barcelona efter att demonstrationer urartat

35 personer har skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Barcelona på fredagskvällen, skriver Reuters.

Efter att över en halv miljon deltagit i fredliga protester under dagen urartade det under kvällen. När demonstranter kastade sten och tände eld på soptunnor svarade polisen med tårgas och gummikulor, vilket orsakade kaos i de centrala delarna av staden, enligt AFP:s korrespondenter.

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till fängelse för bland annat uppvigling.

Igår 20:54
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Illustrationsbild.  TT.
M-stämman i Västerås

M säger nej till en statlig utredning av dödshjälp

Moderaterna kommer inte att verka för att tillsätta en statlig utredning om legalisering av dödshjälp, efter ett beslut på partiets stämma som Ekot rapporterar om.

Men beslutet väcker intern kritik på vissa håll.

– Om inte Moderaterna som ett statsbärande parti vågar ta tag i de här svåra och jobbiga frågorna och utreda dem, vilket parti ska då göra det? frågade moderaten Robin Nerell i talarstolen.

Däremot beslutade Moderaterna med bred majoritet att en arbetsgrupp inom partiet ska ta sig an frågan.

27 min
Torbjörn Tegnhammar. TT.
undefined

Malmös oppositionsråd i ny roll: Stark röst för Skåne

Opinion Under lördagen väljs Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar in i Moderaternas partistyrelse. I en debattartikel i Sydsvenskan skriver han att han i sin nya roll kommer att vara ”en stark röst för Skåne, Öresundsregionen och Malmö”.

Tegnhammar kommer särskilt att arbeta för att partiet skärper sin arbetsmarknads- och integrationspolitik, att det ska finnas krav på att den som får försörjningsstöd ”aktiverar sig” för att få jobb samt att kommunala ordningspoliser införs.

Tegnhammar skriver också om sin bakgrund i Malmö och stadens politik.

”Om man sett Malmö så har man sett världen, sägs det. Nuförtiden har man inte bara sett världen, utan också att socialdemokratisk politik under årtionden misslyckats med att lösa de problem som numera finns i hela Sverige.”

7 min
Läs mer om M-stämman i Västerås
Trumps USA Riksrättsprocessen
Rudy Giuliani. ANGELA WEISS / AFP
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trumps advokat pressade på om visum till ukrainare

Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani pressade utrikesdepartementet och Vita huset att bevilja visum till en tidigare ukrainsk riksåklagare som Joe Biden ville ha petad under sin tid som Obamas vice president, uppger CNN.

Giuliani har tidigare sagt till CNN att han ville träffa den tidigare ukrainske åklagaren Viktor Shokin personligen eftersom Shokin lovat att avslöja hemligheter om Demokraterna.

Kanalen har fått uppgifterna från en diplomats vittnesmål till kongressen bakom stängda dörrar i veckan.

Utrikesdepartement beviljade inte visum, vilket fick Giuliani att vända sig till Vita huset för att be dem att pressa på för nytt beslut, skriver CNN.

21 min
Mick Mulvaney Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita husets stabschef tar tillbaka Ukraina-uttalande

Donald Trumps stabschef Mick Mulvaney tar tillbaka uttalandet om att Vita huset höll inne med bidrag till Ukraina för att förmå landet att utreda en teori om man hjälpte Demokraterna under presidentvalet 2016.

Mulvaney medgav under torsdagen att Vita huset höll inne med militärbidrag på närmare 400 miljoner dollar till Ukraina för att få landet att utreda om Demokraterna gömt en server i landet med Hillary Clintons raderade mejl.

Mulvaney hävdade först att liknande arrangemang av tjänster och gentjänster sker ”jämt” och att det inte är något att bry sig om. Senare tog han tillbaka uttalandet.

”Låt mig vara tydlig (...) bidraget var inte villkorat av frågan om mejlservern”, skriver han enligt Reuters.

17 okt
Läs mer om Trumps USA
Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Experter: Johnsons förslag förlorar nätt och jämnt

Flera analytiker spår en knapp förlust när det brittiska parlamentet i morgon tar ställning till EU:s och Boris Johnsons förslag till brexitavtal.

Konsultbolaget Eurasia Groups Europachef Mujtaba Rahman tror att Johnson i sista stund försöker omvända nordirländska samarbetspartiet DUP och ”syna deras bluff”, något han inte lär lyckas med.

– Men generellt är nog momentum på Boris sida [...] Vi pratar sannolikt om en knapp förlust, säger han till CNBC.

Analysfirman Chatham Houses chef Robin Niblett spår i en intervju med samma kanal att Johnsons förslag förlorar med fem röster.

Statsvetaren Joelle Grogan säger till AP att förslaget är väldigt likt Theresa Mays första förslag – den stora frågan är om parlamentarikerna köper de nya detaljerna för Nordirland som förts in i avtalet.

Igår 22:19
Oliver Letwin och Boris Johnson. Arkivbilder. TT
undefined

Hans plan kan sätta käppar i hjulet för Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har drabbats av ytterligare en huvudvärk inför lördagens brexitomröstning, enligt brittiska medier.

Den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin har presenterat ett tilläggsförslag som innebär att Johnson måste be EU om en förlängning av brexit, oavsett om det blir ett ja till hans avtal i morgon eller inte.

I praktiken innebär tilläggsförslaget, om det går igenom, att parlamentet villkorar sitt ja till avtalet och att det godkänns först när lagstiftning för hur avtalet ska implementeras finns på plats, skriver Sky News.

– Mitt mål är att se till att Boris avtal går igenom, men att vi har en försäkring som gör att Storbritannien inte kraschar ut av misstag den 31 oktober om något går fel när implementeringslagstiftningen ska röstas igenom, säger Letwin.

Igår 22:03
Bild från brittiska underhuset i september. JESSICA TAYLOR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bettingbolag: Johnson blir besegrad med fyra röster

Boris Johnsons brexitavtal med EU blir besegrat med fyra rösters marginal i morgon lördag. Det spår bettingbolaget Sporting Index, enligt Bloomberg.

Bolaget beräknar att ja-sidan till Johnsons avtal får 316 röster av de nödvändiga 320. Siffran har gått upp från i torsdags, då man förutspådde att han skulle få ihop 313 röster.

Sporting Index lyckades bra med att förutspå utgången i brexitomröstningarna om Theresa Mays avtal, som blev tre till antalet. Två gånger hade man en felmarginal på en eller två röster. Däremot var man hela tolv ifrån vid den första omröstningen i januari.

Igår 19:51
Läs mer om Storbritanniens framtid
Meir och Koch/Meir i rymden. TT
Jessica Meirs rymdresa

Historisk rymdpromenad avslutad efter sju timmar

Den första helkvinnliga rymdpromenaden i historien avslutades strax före klockan 21 på fredagskvällen.

Då öppnades luckan till den internationella rymdstationen ISS och svensk-amerikanskan Jessica Meir och Christina Koch fick återvända efter att ha tillbringat sju timmar och sjutton minuter ute i rymden.

Meir och Koch bytte ut en felande batteriladdare kallad BCDU och hann med ett samtal med USA:s president Donald Trump som gratulerade dem till den historiska bedriften.

Igår 19:12
Trump talar med Jessica Meir och Christina Koch. JIM WATSON / AFP
undefined

Kvinnliga rymdpionjärer hyllas av Donald Trump

USA:s president Donald Trump hyllade astronauterna Christina Koch och Jessica Meir när han fick en pratstund med dem under fredagskvällen.

Samtalet ägde rum mitt under Meirs och Kochs rymdpromenad, den första med enbart kvinnor.

– Jag gratulerar. Ni är väldigt modiga, fantastiska kvinnor, säger han.

Svenskamerikanska Jessica Meir svarade att de ”bara gör sitt jobb” och tillade att hon hoppas kunna inspirera alla som har en dröm.

– Det här är min första rymdpromenad. Det är en fantastisk känsla som jag alltid kommer att komma ihåg.

Igår 17:17
Jessica Meir (tv) och Christina Koch (th). TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astronauten Jessica Meir tar historiska steg i rymden

I dag blir den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir och kollegan Christina Koch historiska när de genomför den första rymdpromenaden bestående av enbart kvinnor. Nasa skriver att den inleds klockan 13.50 svensk tid.

Uppdraget under rymdpromenaden är att utföra åtgärder med en krånglande enhet, något som krävs för att man ska kunna återuppta arbetet med att byta ut internationella rymdstationen ISS gamla batterier mot moderna litiumjonbatterier.

För Meir är det de första stegen i rymden.

Igår 04:47
Läs mer om Jessica Meirs rymdresa
Apotekstjänst/Eric Aronson. TT
Materielbristen på sjukhusen

Apotekstjänst: Har treskift och fördubblad personal

Företaget Apotekstjänst, som inte lyckats leverera tillräckligt med materiel till sjukhusen i fem regioner, jobbar dygnet runt för att lösa materielkrisen på sjukhusen. Det säger företagets talesperson Eric Aronson till Aftonbladet.

– Nu har vi treskift och fördubblad personal. Vårt fokus är att få ut så mycket leveranser som möjligt, säger han.

Företagets förklaring till krisen är det kommit in många fler beställningar än vad som stått i avtalen. Dessa har fått hanteras manuellt, vilket gjort att det tagit längre tid än vanligt.

Igår 17:48
Akademiska sjukhus/Björn Kadell. TT
undefined

Materielkrisen riskerar att fortsätta i flera månader

Läget i Region Uppsala är fortsatt instabilt och det finns en överhängande risk för att materielkrisen i vården kommer att fortsätta en lång tid framöver.

– Det kan mycket väl röra sig om flera månader, säger Björn Kardell, logistikchef vid Region Uppsala, på en presskonferens.

80 procent av all planerad kirurgi genomförs nu och alla nödvändiga och så kallade tidskritiska operationer genomförs.

Verksamheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att rulla på, men medicinska prioriteringar kommer behöva göras för vilka patienter som kan få vård på grund av materielbristen.

Igår 12:51
Arkivbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåne erbjuder regionerna hjälp under materielkrisen

Region Skåne har erbjudit hjälp till de regioner som tvingats ställa in operationer på grund av materielbristen, rapporterar Ekot. Skåne har frågat regionerna om de kan hjälpa till med utrustning, och de ser nu över vilken hjälp som behövs.

– Jag tycker vi har ett ansvar att vara solidariska mot varandra inom regionerna när vi hamnar i den här typen av mycket besvärliga situationer, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne.

Under fredagen höll alla drabbade regioner ett krismöte. I till exempel Uppsala finns ännu inget besked om hur det blir med nästa veckas operationer.

Igår 11:04
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Björn Söder/Greta Thunberg. TT
Klimatförändringarna

Björn Söder: Klimathotet är bara en enda stor bluff

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder anser att klimathotet är en stor bluff och att klimataktivisten Greta Thunberg är en ”sårbar tonåring” som utnyttjas av cyniska vuxna, skriver Kristianstadbladet.

Kommentaren fälldes under en interpellationsdebatt om Kristianstads klimat- och energistrategi. Vidare menade Söder att Thunberg inte har några lösningar på problemen och bara vill ge ”våra ungdomar klimatångest”.

– Det är ungefär den framgång hon har, säger Björn Söder.

Igår 21:06
Jane Fonda i mitten och Sam Waterson till höger. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jane Fonda gripen vid ännu en klimatdemonstration

Hollywoodstjärnan och Oscarsvinnaren Jane Fonda har gripits vid ännu en olovlig klimatdemonstration i Washington – en vecka efter att ha förts handfängslad bort av polis, rapporterar Hollywood Reporter. Den här gången hade hon även sällskap av amerikanske skådespelaren Sam Waterston som också greps.

Jane Fonda har tidigare sagt att hon tänker klimatdemonstrera varje fredag året ut.

Skådespelaren har länge varit politiskt engagerad och på 70-talet protesterade hon mot Vietnamkriget.

Igår 18:39
undefined

Norskt projekt med koldioxidfångare dröjer

Trots att FN:s klimatpanel pekat ut koldioxidinfångning som en teknik med ”betydande” potential så har Europas största testanläggning, i Brevik utanför Oslo, inte ännu kommit igång. Orsaken är att varken regering eller näringsliv vill betala de minst 15 miljarder kronor som krävs, skriver SVT Nyheter.

Det är den nuvarande regeringen, ledd av Erna Solberg, som har beräknat kostnaderna till 15 miljarder. Den tidigare regeringen uppskattade kostnaderna till 23 miljarder.

Igår 07:09
Läs mer om Klimatförändringarna