Hem
AvanzaANNONS

Experten: Så mycket pengar bör du ha i buffert

Felicia Schön, privatekonom på Avanza. (Avanza. )

Har du behövt ta från bufferten under det senaste året? Det är precis det som den är till för. Oavsett om du är singel, eller lever i en barnfamilj är ett buffertsparande ett måste. Men vad ska den räcka till – och hur placerar man den smartast?

En buffert ska fungera som stötdämpare för din ekonomi när det dyker upp oförutsedda kostnader. Men den kan också fungera som ett skyddsnät vid olika livsförändringar så du vet att du klarar dig ekonomiskt i livets upp- och nedgångar.

Här tipsar Felicia Schön, privatekonom på Avanza, om tre viktiga saker som alla bör känna till om buffertsparande.

Hur stor buffert ska man ha?

Det viktigaste är att du har en standardbuffert som täcker alla dina ”måste-utgifter” i två till tre månader. Hur mycket pengar det är beror på din livsstil, och vilka utgifter du brukar ha. Har du en familj, bil, fritidshus eller husdjur behöver du en större buffert än om du bor i en hyresrätt utan barn till exempel.

Var placerar man bufferten bäst?

Eftersom bufferten är till för oförutsedda kostnader och händelser är det viktigt att pengarna är tillgängliga när du behöver dem. Därför ska du inte ha buffertsparandet på börsen i fonder eller aktier. Satsa i stället på ett sparkonto med bra ränta, insättningsgaranti och fria uttag.

Se över din buffert en gång om året

När livet förändras bör även storleken på din buffert göra det. Ta för vana att se över din buffert en gång om året. Är det något som har hänt som gör att den borde justeras upp eller ner? Kanske har du köpt ett hus, fått barn eller blivit singel? Det finns dessutom en anledning till att bufferten inte bör vara hur stor som helst. Om du har för stor buffert kan du både gå miste om att få avkastning på ditt sparande, men du kan även förlora värdet på pengarna över tid på grund av inflationen.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.