Hem
Överflygning av Jas 39 Gripen vid nationaldagsfirande vid Kungliga slottet i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT

Experten: Tidsfråga innan Sverige skickar Gripen

Det är en tidsfråga innan den svenska regeringen ändrar sig och beslutar att skicka Jas Gripen till Ukraina. Det säger Stefan Ungerth som är chef för Flygvapnets Luftstridssimuleringscentrum vid Totalförsvarets forskningsinstitut till SR Ekot.

Ungerth menar att det skulle räcka med några få flygplan men att det i sådant fall bedöms ur ett riskperspektiv.

– Jag är av uppfattning av ett relativt litet antal, låt säga 10 flygplan, skulle göra stor nytta operativt och moraliskt för Ukraina.

Kjell Engelbrekt som är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan delar bilden av att Sverige kan skicka flera plan men poängterar att det finns många aktörer som måste godkänna den eventuella affären.

– Det är ju Sverige, det är Saab och det är dessutom de amerikanska företagen som levererar en del av de produkter som finns i Jas-systemet, säger Engelbrekt.

Statsminister Ulf Kristersson sa i Nyhetsmorgon imorse att det just nu inte är aktuellt att skicka några Gripen till Ukraina men att man inte utesluter någonting i framtiden.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons