Hem
Erika Bjerström och Isak Svensson (Skärmdump SVT)

Experten: Valet av Ahmed är både väntat och rimligt

Valet av att ge Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed var både väntat och rimligt. Det säger Isak Svensson, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, i SVT:s direktsändning.

SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström säger att beslutet får henne att tänka på de ungdomar i Etiopen som tagit till gatorna i landet och protesterat mot censur.

– Jag blev väldigt rörd, säger hon om vad hon kände när beskedet kom.

Den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll säger till TT att det är ett ”stort steg” för Ahmeds fredsdiplomati och för hans politik i regionen.

bakgrund
 
Abiy Ahmed
Wikipedia (sv)
Abiy Ahmed Ali (amhariska: አብይ አህመድ አሊ, oromo: Abiyyi Ahimad Alii), född 15 augusti 1976 i Beshasha i dåvarande provinsen Kaffa (i nuvarande Oromia), är en etiopisk politiker som sedan 2 april 2018 är Etiopiens premiärminister. Han är ordförande för den styrande koalitionen Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front (EPRDF) samt för partiet Oromofolkets demokratiska organisation (OPDO). År 2019 tilldelades Ahmed Nobels fredspris med motiveringen "sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea".
bakgrund
 
Nobels fredspris
Wikipedia (sv)
Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Dessutom gällde dessa förutsättningar vad som gjorts under det gångna året. Detta frångicks dock av praktiska skäl av Nobelkommittén redan från början.

Årets kommitté som utser pristagaren:

Berit Reiss-Andersen, 65 år, advokat och ordförande i kommittén.
Henrik Syse, 53 år, filosof och forskare och vice ordförande i kommittén.
Thorbjørn Jagland, 68 år, politiker - bland annat före detta statsminister och utrikesminister.
Anne Enger, 69 år, politiker - bland annat före detta kulturminister.
Asle Toje, 45 år, forskare och författare.

Källa: TT

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen