Drottning Silvia under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2019

Ledare: Inte konstigt att SD portas från Nobelfesten

Opinion Bostadsbristen, statsministerns demokratisyn och Operation Rimfrost i Uppsala är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Vår absurda bostadspolitik

Opinion Det är inte konstigt att det inte byggs fler hyresrätter med tanke på att frivilligt ingångna hyror i nyproduktion kan överprövas i efterhand. Det skriver BLT:s Anders Gustafsson och välkomnar januariavtalets planerade förändringar på hyresmarknaden.

Expo visar varför Åkesson inte bör bjudas in

Opinion Det har mumlats om att beslutet om att Sverigedemokraterna inte är bjudna till Nobelfesten på grund av sin värdegrund borde omprövas i och med att partiet växt. Det skriver Eskilstuna-kurirens ledarredaktion. Men stiftelsens Expos granskning av SD-vänliga grupper visar på att partiet är detsamma som det var när det hade lägre opinionssiffror, vilket är en bra anledning till varför Åkesson inte bör bjudas in, menar man.

Fin julklapp för åkerierna

Opinion Bättre arbetsvillkor och rättvisare konkurrens på EU:s mindre marknad väntar åkerierna efter en ny överenskommelse inom EU, skriver NSD. Det har varit en hel del problem inom branschen. Men överenskommelsen är en ”fin julklapp till alla lastbilschaufförer och seriösa åkeriföretag”.

Löfvens märkliga demokratisyn

Opinion Statsminister Stefan Löfven har en märklig demokratisyn när han går till angrepp mot Vänsterpartiet för att ha gått ihop med högerpartierna i samband med debatten kring Arbetsförmedlingens framtid. Det skriver NWT:s ledarredaktion. ”Det är klart att Löfven är upprörd (...) men att insinuera att det är ett hot mot demokratin är att gå över gränsen”, skriver redaktionen.

Nationella polisstyrkan välkommen i Uppsala

Opinion Polisinsatsen Operation Rimfrost är välkommen i Uppsala, tyvärr, skriver UNT:s Johan Rudström. Det är viktigt med tydliga insatser, till exempel måste skolan fånga upp utsatta barn och och även om rop på hårdare straff inte nödvändigtvis hjälper så är det en markering, skriver han.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sjukvårdsarbetare knackar dörr i Wuhan. CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kinesiska myndigheter ska knacka dörr i miljonstaden

Kinesiska myndigheter ska uppsöka invånare i Wuhan i deras hem för att få överblick över alla som smittats av det nya coronaviruset, skriver statliga medier enligt The Guardian.

Alla som misstänks vara smittade av viruset kommer att testas, och alla som haft kontakt med smittade kommer att sättas i karantän.

Enligt en stor studie som publicerats av Kinas smittskyddsmyndighet har 2,9 procent av de smittade i Hubeiprovinsen dött av covid-19. För resten av landet är siffran 0,4 procent.

2 tim
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

Idag 04:36
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Bloomberg stiger i mätning och får göra debattdebut

Miljardären Michael Bloomberg har kvalat in till Demokraternas debatt i Las Vegas som äger rum natten mot torsdag svensk tid, skriver amerikanska medier.

Bloomberg har blivit allt hetare i Demokraternas primärvalsrejs de senaste dagarna och i en ny mätning från NPR får han 19 procent av det nationella stödet bland demokratväljare. Med det ligger han tvåa efter Bernie Sanders, som får 31 procent.

Michael Bloomberg, en av världens rikaste män, meddelade sin kandidatur sent och valde därför att inte lägga kraft på att kampanja i tidiga delstater. I stället satsar han på att göra bra ifrån sig under supertisdagen den 3 mars.

7 min
Michael Bloomberg/Sanders tweet. Montage. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg slår tillbaka – jämför Sanders och Trump

Demokraternas primärvalskandidater Bernie Sanders och Michael Bloomberg har kastat handskarna. I natt utbytte deras kampanjer förolämpningar med varandra på sociala medier, enligt Reuters.

Efter att Sanders anklagat Bloomberg för att försöka köpa partiets nominering svarade miljardären med att anklaga Sanders anhängare för att använda samma mobbningstaktik som Trump.

”Den här kampanjen kommer inte att tiga still när den får sådana här falska attacker riktade mot sig”, skrev Bloombergs kampanjchef Kevin Sheekey i ett pressmeddelande med rubriken ”Bernies nya ’bro’ ... Donald Trump”.

Sanderskampanjen svarade med att twittra ut en bild på Bloomberg och Trump på golfbanan.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund