Hem
(Shutterstock)

Experter: Så stor buffert bör du ha på sparkontot

Sjukdom, vattenläcka, kvaddad bil, arbetslöshet, skilsmässa. Det finns många saker som kan inträffa genom livet som är svåra att förutse. Vid sådana tillfällen är det viktigt att ha pengar som man lätt kan komma åt. Har man börjat spara pengar är det just en buffert som ska vara första prioritering, råder ekonomer.

– Bufferten är superviktigt för att ha en snabb krockkudde, säger Icabankens sparekonom Magnus Hjelmér till SvD.

Syftet med en buffert är inte att det ska ge någon avkastning, utan vara lättillgänglig. Därför ska dessa pengar inte låsas in i fonder, aktier eller i bostaden.

– Buffertsparandet ska alltid vara tillgängligt och inte riskera att tappa i värde. Därför ska det ligga på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie till Aftonbladet.

Storleken på bufferten ska stå i relation till hur stora ens utgifter är och vilken livssituation man är i. En tumregel som upprepas av flera ekonomer är två till tre månadslöner för en person. Har man större hushåll kan det behövas mer. En tvåbarnsfamilj bör ha motsvarande fyra till fem månadslöner på sparkontot, rekommenderar Danske banks sparekonom Maria Landeborn till SvD.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen