Tech

Extremt snabb mobilladdning på gång från Oppo

Den kinesiska elektroniktillverkaren Oppo har sedan en tid tillbaka varit ledande när det handlar om snabbladdning av smartphones. Med telefonmodellen Oppo Reno Ace erbjuder man till exempel 65-wattsladdning.

Men nu tyder en tweet från Oppos officiella konto på att man är på väg att lansera 125-wattsladdning.

Konkurrenten Xiaomi har tidigare genomfört tester med 100-wattsladdning (något som aldrig lanserats med någon av företagets telefoner), och har demonstrerat hur en telefon med ett batteri på hela 4 000 mAh laddas till full kapacitet på bara 17 minuter.

Oppos 125-wattsladdning kommer att presenteras närmare på onsdag, men det är oklart om man kommer att göra teknologin tillgänglig för konsumenterna.

Toppnyheter

Evakuering av skadade efter explosionerna i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Myndigheternas förklaring: 2 750 ton ammoniumnitrat

2 750 ton av ämnet ammoniumnitrat ska enligt libanesiska myndigheter ligga bakom de jättelika explosioner som skakade huvudstaden Beirut under tisdagen. Minst 78 har på onsdagsmorgonen konstaterats döda och närmare 4 000 har skadats.

Enligt president Michel Aoun hade ammoniumnitratet förvarats i en lagerlokal i hamnen i sex år utan säkerhetsåtgärder. Något han kallar ”oacceptabelt”, enligt Reuters.

Exakt vad som i så fall fick ämnet att antända är fortfarande oklart. Det är inte explosivt i sig självt.

13 min
Bild på skadade människor i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Överlevare: ”Jag kan inte fatta att jag är vid liv”

I Beirut ligger mängder av glassplitter och skadade på gatorna. Vittnen och överlevare beskriver en stad i ett katastrofläge för al-Jazira.

– Jag gick ut ur min bil och sprang mot en ingång till en byggnad. Då insåg jag att byggnaden var förstörd. Jag försökte ringa mina föräldrar men kunde inte få tag på någon, säger Nada Hamza som bor i staden.

– Jag kan inte fatta att jag är vid liv, tillägger hon.

Mohamed Khalifeh skyndade sig till sjukhuset för att hjälpa skadade. Han berättar att han var hemma när explosionen inträffade:

– Jag ropade till familjen att akta sig, det är en jordbävning – och genast kollapsade allt, säger han.

Igår 21:51
undefined

Kraftig explosion i Beirut – explosivt material tog eld

Två kraftiga explosioner har inträffat i Libanons huvudstad Beirut. Tusentals har skadats och många människor har dött, rapporterar Reuters.

Statsägda medier uppgav först att explosionerna ägde rum i ett fyrverkerilager. Landets säkerhetschef tillbakavisar den uppgiften och säger att explosionen kan ha berott på ”mycket explosiva material” som beslagtogs för flera år sedan och förvarades i området. En tredje källa säger till Reuters att det är kemikalier som har exploderat.

Videoklipp från platsen visar hur en enorm explosion sprider ett stor rökmoln över staden. Fönster på omkringliggande byggnader har krossats och bilder från platsen visar på stor förödelse. Bilar och byggnader är totalförstörda.

Efter explosionerna gick människor längs gatorna för att söka vård, skriver AFP, och många av dem är täckta av blod. Enligt uppgifter avvisas människor från sjukhusen för att vården redan är så ansatt.

Igår 16:50
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild, professor Björn Olsen är en av de forskare som ledde studien. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Åklagare granskar Olsens kritiserade coronastudie

Åklagare ska nu granska den kritiserade antikroppstudien vid Uppsala universitet, skriver DN. Drygt 450 personer – vänner och bekanta till forskarna – provtogs i studien trots att etiskt tillstånd saknades. Enligt nämnden har forskarna även brutit mot bestämmelser om information till forskningspersoner och krav på samtycke. I svaret till Överklagandenämnden skriver professor Åke Lundquist – som lett studien med sin kollega Björn Olsen – att syftet med provtagningen inte var vetenskapligt utan att man bara ville testa vänner och bekanta som ville se om de utvecklat antikroppar.

I ett skriftligt svar till DN skriver ställföreträdande vicerektor Eva Tiensuu Janson att det ”naturligtvis inte är bra” att studien genomfördes innan den fått etiskt godkännande.

13 min
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeln om max 50 personer ligger fast: ”Inte över än”

Coronavirustrenden i Sverige är positiv – men Folkhälsomyndigheten håller fast vid begränsningen av sammankomster med fler än 50 personer.

– Det är definitivt ingen risk som vi är villiga att ta just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Osäkerheten inför hösten och eventuella nya smittoutbrott är fortsatt stor och Tegnell menar att det är viktigt att hålla i restriktionerna.

– Det är definitivt inte över än, säger han.

Igår 14:36
Badande barn i Stockholm/Arkivbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

25 procent av svenskarna tror att de kommer smittas

Var fjärde svensk tror att de kommer att bli smittade av coronaviruset. Det säger Morgan Olofsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och hänvisar till en enkät från Kantar/Sifo.

– Kortfattat kan man säga att oron för att själv bli smittad har minskat kraftigt, men oron för att andra ska smittas finns fortsatt, säger Morgan Olofsson.

Drygt åtta av tio svenskar säger att de fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer.

Igår 12:35
Läs mer om Coronaviruset
Donald Trump/Människor springer efter explosionerna i Beirut.  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Trump kallar explosionerna i Beirut för trolig ”attack”

Enligt USA:s president Donald Trump kan de enorma explosioner som under tisdagen skadade Beirut i Libanon vara en attack.

På en presskonferens sa Trump att han pratat med amerikanska generaler som ”verkade tro att det var en attack. Det var någon slags bomb”.

Libanesiska myndigheter opponerar sig mot Trumps beskrivning, skriver CNN. Enligt myndigheterna orsakades explosionerna troligen av explosivt material som förvarats i lagerlokaler i huvudstaden.

1 tim
Hassan Diab/Två skadade män i samband med tisdagens händelse i Beirut. TT
undefined

Premiärminister: Ansvariga för denna dödliga katastrof kommer att få betala priset

Tisdagens dödliga katastrof i Beirut kommer inte att passera utan att någon ställs till svars, lovar Libanons premiärminister Hassan Diab enligt Reuters. I stället kommer de ansvariga att få ”betala priset”.

Explosionerna blev så pass kraftiga eftersom de skedde i ett lager där någon form av explosiva material förvarades.

– Information om det här farliga lagret som har funnits där sedan 2014 kommer att meddelas, och jag kommer inte att förhindra utredningarna, säger han.

I talet vädjade Diab också om hjälp från andra länder. Redan under tisdagen lovade flera länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och Israel, att hjälpa till.

Minst 78 personer uppges ha dött i explosionerna. Närmare 4 000 har skadats.

Igår 20:57
Statsminister Stefan Löfven.  ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Löfven: I kväll är våra tankar med offren i Beirut

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Twitter att han skickar sympatier och stöd till Libanon efter de kraftiga explosionerna i Beirut.

”I kväll är våra tankar med offren för de förödande explosionerna i Beirut”, skriver han.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett inlägg på Twitter att det ännu inte är känt om några svenska medborgare har skadats i explosionerna i Beirut.

”Chockerande nyheter om explosioner i Beirut. Förstörelsens orsak och skala är fortsatt okända. Mina tankar går till familjerna till de döda och skadade.”

Många har dött och tusentals har skadats efter att två explosioner skakat den libanesiska huvudstaden på tisdagen.

Igår 19:37
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Folk vid minnesplatsen i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mycket folk på filmer från platsen – vill ha tips

Många människor syns på övervakningsfilmer från platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl i Botkyrka, skriver TT. Polisen vill gärna komma i kontakt med de som befann sig på platsen.

– Vi har hållit förhör med vittnen och andra, men vi vill också ha in uppgifter om sådant som har skett före eller efter händelsen, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen region Stockholm, till nyhetsbyrån.

Eriksson betonar att det är upp till polisen att avgöra om tips eller iakttagelser kan vara av intresse i utredningen, i stället för att vittnen själva ska göra det.

– Även till synes små saker kan vara viktiga när vi lägger ett pussel om vad som hänt, säger han.

Igår 10:41
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen
Coronaviruset Smittan i Tyskland
Bild från protesterna. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Tyskland

Analyser: Förbjud inte deras dumhet – det är det de vill

De tusentals tyskar som demonstrerar mot virusrestriktionerna kunde inte framstå som mer löjliga ens om de försökte. Deras ”trångsynthet och intolerans” visades upp för hela världen. Men det är ändå bra att de får demonstrera, skriver Marcel Fürstenau i en analys i Deutsche Welle.

Tusentals tyskar demonstrerar utan masker i protest mot att deras frihet inskränks under pandemin. Marcel Fürstenau menar att det är en seger för demokratin att det får fortgå. Politikerna bör inte förbjuda protesterna, för det är exakt vad demonstranterna vill. Det skulle ge ännu mer vatten på deras kvarn, menar han.

Politico konstaterar i en analyserande text att demonstrationerna blir ett test för Angela Merkels regering. Sajten menar att situationen kastar ljus på utmaningarna för länder att få befolkningen att acceptera de inskränkningar som pandemin har inneburit.

Igår 20:28
Bild från gårdagens protester. Christoph Soeder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyska politiker fördömer protesterna: ”Covidioter”

Flera framstående tyska politiker är starkt kritiska till att tusentals människor i går fyllde huvudstaden Berlins gator i protest mot landets virusrestriktioner. Det skriver Politico, som har samlat uttalanden som har gjorts under helgen.

”Tusentals covidioter” riskerar att sätta ny fart på virusspridningen, menar Socialdemokraternas partiledare Saskia Esken. Även hälsoministern Jens Spahn ryter till.

– Ja, demonstrationer ska vara tillåtna i coronatider. Men inte så här. Distansering, hygienregler och ansiktsmasker finns för att skydda oss alla, säger han.

Bayerns ministerpresident Markus Söder, som är en av dem som kan efterträda Angela Merkel, varnar för att coronaviruset kan komma tillbaka ”med full kraft”.

2 aug
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på botemedel
Kvinna med munskydd på Södermalm i Stockholm. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Läkare: Munskydd kan vara effektivt vid stor spridning

Munskydden delar experterna. Det saknas ännu underlag för att dra slutsatser om att de är effektiva mot smittspridning. Men enligt Anders Johansson som är hygienläkare för region Västerbotten finns det scenarion där ansiktsmasker kan vara användbara.

– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade, säger han till TT.

Johansson menar att om det finns en stor spridning så får man också stor effekt eftersom fler är smittsamma men kanske ännu inte har fått symptom.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det behövs underlag från länder som har använt munskydd för att veta om de har varit effektiva. Masker utesluts inte som ett alternativ i framtiden.

– De kan vara ett bra komplement om man ser att smittan sprider sig snabbt eller i sammanhang där folkmassor inte kan undvikas, säger Tegnell.

Igår 19:46
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO uppmanar Ryssland att följa riktlinjer för vaccin

WHO uppmanar Ryssland att följa alla riktlinjer gällande framtagandet av ett vaccin som ska skydda mot covid-19, skriver AFP. Landet har under de senaste dagarna flaggat för att miljontals doser ska produceras redan i september, med förhoppningen att påbörja vaccinationsprogrammet i oktober.

WHO-talespersonen Christian Lindmeier säger att det självklart är positivt om forskare lyckas ta fram effektiva verktyg mot viruset. Samtidigt noterar han att det är en stor skillnad mellan att ha ett vaccin som tycks fungera och ett vaccin som har genomgått en robust kontroll.

Enligt Lindmeier har organisationen inte fått någon officiell information av Ryssland att ett vaccin är nära att färdigställas.

Igår 14:17
Bild från San Francisco. Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Inga nya svar om munskydd från KI-studie

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den studie om munskydd som publicerades av Karolinska institutet i går inte ger några nya svar om munskyddens effektivitet, rapporterar Ekot.

Forskargruppen från Karolinska institutet och McMaster University menar att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera användningen av munskydd. Detta trots att de inte kunde presentera konkreta bevis på att munskydden minskar överföringen av det nya coronaviruset.

– De har visat vad många andra studier visat redan, att olika typer av material stoppar droppar som innehåller virus, det är en välkänd kunskap, säger Tegnell till radion.

Igår 15:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

SKR: Mer statsbidrag behövs – skatter kan höjas

Det statsbidrag på 21 miljarder kronor som kommuner och regioner fått för att hantera coronapandemin räcker inte. Det säger chefsekonomen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, Annika Wallenskog till DN.

– Höjer inte regeringen statsbidragen för nästa år ytterligare kommer många behöva höja skatten, säger hon till tidningen.

Hon kan inte säga exakt hur många kommuner och regioner det rör sig om men säger att läget ser värre ut för regionerna. Endast region Jönköping räknar på ett resultat omkring plus minus noll, enligt Wallenskog.

Igår 20:14
Brooks, till vänster.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tillväxtverket börjar kräva tillbaka permitteringsstöd

27,3 miljarder kronor har delats ut i permitteringsstöd och Tillväxtverket börjar nu kräva tillbaka pengar från företag som inte följt reglerna och efter tre månader inkommit med en avstämning om hur pengarna förvaltats. De första 60 till 80 återkraven kommer att gå ut i veckan, skriver DN.

– Det är ärenden där det är ganska klart för oss att företaget inte lämnat in uppgifter för avstämningen utan att ha något giltigt skäl för det, säger avdelningschefen Tim Brooks.

Igår 14:46
Läs mer om Coronaviruset
En bohusjolle är intressant i utredningen. Polisens bild på Mikael Petersson. TT/Polisen
Misstänkta kidnappningen i Karlskrona

Uppgifter: Blodspår har hittats i båt och lägenhet

Polisen bekräftar att blodspår hittats i den försvunne Mikael Peterssons lägenhet, rapporterar Kvällsposten. Enligt uppgifter till tidningen ska också blodspår ha hittats i den båt som kopplas till den misstänkta kidnappningen i Karlskrona för över en vecka sedan.

Enligt en granne ska den 55-årige Mikael Petersson ha setts tillsammans med två andra personer i en mindre båt som sedan inte kom tillbaka under kvällen.

– Vad jag hört ska där både ha varit blodspår och spår efter Mikaels kläder i båten, säger en granne till Kvällsposten.

Två män som var bekanta med Mikael Petersson sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov. Båda nekar till brott.

Igår 20:52
Polisens bild och en arkivbild.
undefined

Polisen vill ha allmänhetens hjälp i Karlskronafallet

Polisen går nu ut med bild på Mikael Petersson, 55, som misstänks ha kidnappats i Karlskrona för över en vecka sedan.

– Vi har kommit så långt i utredningen att vi bedömt att det är lämpligt att göra för att vi ska kunna få ännu mer information från allmänheten, säger polisens talesperson Robert Loeffel till TT.

Polisen har dessutom gått ut med att de vill ha kontakt med personer som kan ha sett en mindre bohusjolle runt Karlskrona under morgonen den 26 juli.

Två män sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov. Båda nekar till brott och har överklagat häktningsbeslutet.

Under tisdagseftermiddagen kom beskedet att hovrätten fastställer tingsrättens dom i det ena fallet. Det rapporterar SVT Blekinge.

Igår 10:48
Läs mer om Misstänkta kidnappningen i Karlskrona
Justitieminister Morgan Johansson (S).  Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på dödsskjutningen

Justitieministern: De som vet något måste träda fram

Alla som vet någonting om dödsskjutningen i Bortkyrka måste träda fram och hjälpa polisen med information. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Studio Ett.

– Ingen kan väl vara så rutten att man vill skydda en gärningsman som har dödat en 12-årig flicka? säger han.

Johansson säger vidare att poliserna är fler än någonsin och har fler verktyg än någonsin till sitt förfogande. Det gör att polisen har större möjligheter att gripa de kriminella – men det är också viktigt att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen.

Igår 15:16
Mikael Damberg (Arkivbild)/Bild från minnesplatsen för flickan TT
undefined

Damberg: Känner stor ilska mot de kriminella gängen

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar mordet på 12-åriga flickan i Botkyrka som ”fruktansvärt tragiskt”.

– Man känner en stor ilska mot de kriminella gäng som inte visar någon empati för att deras skjutningar drabbar andra, säger Mikael Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Han uppmanar personer som vet något om dödsskjutningen att kontakta polisen och menar att det inte finns ”moral eller heder” om att man ska hålla tyst om vem som mördat en 12-årig flicka.

Igår 07:53
Minnesplats i botkyrka/Johan Forssell TT
undefined

Forssell: Ord kommer inte att stoppa kriminella gäng

Opinion Efter mordet på en 12-årig flicka i Botkyrka är det dags att regeringen börjar agera efter allt tomt prat om kraftfulla åtgärder mot gängkriminaliteten, skriver Moderaternas Johan Forssell på Aftonbladet Debatt.

Att skjutningarna ökar trots polisens omtalade Operation Rimfrost tyder på att gängkriminaliteten nått en punkt där tillfälliga satsningar inte löser något, enligt Forssell. Han kräver nu tre åtgärder: Mer resurser till polisen att utreda komplicerad brottslighet, högre straff för gängkriminella samt gängens möjligheter till nyrekrytering måste slås ut.

”Det är inte ord som kommer att stoppa de kriminella gängens framfart eller förhindra nya skjutningar”, skriver Johan Forssell.

Igår 07:37
Läs mer om Reaktioner på dödsskjutningen