Arkivbild.  FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Fakultet på GU hotas av vite på 200 000 kronor

Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet riskerar vite från Arbetsmiljöverket. Detta efter att företrädare från facket rapporterat om missförhållanden på Institutionen för historiska studier, rapporterar DN.

Om inte institutionen i slutet av januari har fått ordning på ett antal problem gällande den psykosociala arbetsmiljön måste fakulteten betala 200 000 kronor.

En anställd som tidningen talat med vittnat bland annat om hånfulla kommenterar riktade mot andra medarbetare.

Toppnyheter

Illustrationsbild/Håkan Boberg. TT
Restaurangmordet i Gislaved

Polischefen: ”Tycks vara ett rånförsök som gått snett”

Gårdagens mord på en restaurang i centrala Gislaved tycks ha varit ett rånförsök som gått snett. Det säger lokalpolisområdeschef Håkan Boberg till SVT Nyheter.

– Det är märkligt att man försöker sig på en sådan här sak med tanke på hur mycket folk det fanns på platsen och riskerna, säger han.

Enligt de Gislavedsbor som SVT har pratat med ska restaurangen som utsattes för rånförsöket ha varit kontantfri.

Mannen som dog var en restauranggäst i 60-årsåldern.

42 min
Illustrationsbild. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gislavedsbor i chock efter mordet: ”Man blir rädd”

Många av Gislavedsborna är omskakade efter gårdagskvällens rånförsök mot en restaurang som slutade med att en man misshandlades till döds, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag tycker det är fruktansvärt att sådant kan hända i en så här liten ort. Jag är stum. Man blir rädd när man hör sådant här, säger Jan Carlsson.

Småbarnsmamman Charlotte Holmé flyttade från Göteborg till Gislaved för att få mer lugn. Hennes familj bor med utsikt över torget där restaurangen ligger.

– Vi var på restaurangen i går på dagen, så det var väldigt nära in på, säger hon.

2 tim
Avspärrningen i Gislaved.  Dejana Pasic/P4 Jönköping
undefined

Misstänkta kan ha fångats på film under flykten

De tre personer som jagas av polis misstänkta för att ha mördat en man på en hotellrestaurang i Gislaved kan ha fångats på film, det säger polisens presstalesperson Monica Bergström till Kvällsposten.

Den misstänkta trion flydde från platsen till fots och nu undersöker polisen om flykten har fångats på övervakningskameror.

Polisen tror att det rör sig om ett rån som gick snett. Vittnen säger att mannen försökte gå emellan, skriver Aftonbladet.

Idag 09:24
Läs mer om Restaurangmordet i Gislaved
Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Carolina Schmidt, John Kerry/Jennifer Morgan, Greenpeace/urfolksrepresentanten Sonia Guajajara/Greta Thunberg/Laurence Tubiana/Antonio Guterres. TT
Klimatmötet i Madrid

Urvattnat men inte total besvikelse – så reagerar nyckelaktörer på mötet

Resultatet av klimatmötet i Madrid blev urvattnat då länderna inte kunde enas om synen på utsläppshandel. Däremot uteblev det totala fiaskot eftersom man kom överens om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

BBC har sammanställt reaktioner från några av det utdragna mötets nyckelaktörer. En av dem som uttrycker besvikelse är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det internationella samfundet gick miste om en viktig möjlighet att visa höjda ambitioner kring begränsning, omställning och finansiering när det gäller klimatkrisen, säger han i ett uttalande.

Chiles miljöminister och klimatmötets ordförande Carolina Schmidt säger att nya generationer förväntar sig mer. Laurence Tubiana, en av arkitekterna bakom Parisavtalet, anser att tunga aktörer inte levt upp till förväntningarna vid mötet. Hon tillskriver de framgångar som ändå skett till ”en progressiv allians” bestående av små önationer och europeiska, afrikanska och latinamerikanska länder.

3 tim
Klimatmötet i Madrid. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klimatmötet över – enades inte om viktigaste frågan

Klimatmötet i Madrid kommer inte överens i mötets nyckelfråga om framtida utsläppshandel, rapporterar DN och SvD. Det beslutet skjuts i stället fram till nästa års klimatmöte i Glasgow i Skottland.

Nu är slutförhandlingarna i Madrid över efter rekordlång övertid. I styrdokumentet finns bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT.

Idag 12:10
Isabella Lövin TT
undefined

Missnöjd Lövin: Vi klarar inte ens av att nå minimum

Klimatminister Isabella Lövin (MP) är besviken över att FN:s klimatmöte inte kunde enas kring nya regler för utsläppshandel. Till TT säger hon att frågan är ett ”minimum” för att visa att man kan lyckas genomföra Parisavtalet och att frågan nu skjuts upp ser hon som ett resultat av att USA är på väg att lämna avtalet.

Hon tror inte att klimataktivister, forskare och företag är nöjda med vad politikerna åstadkommit på mötet.

– Jag tror att man känner besvikelse över att vi inte kunde komma överens om något så enkelt som bokföringsregler.

6 tim
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Brexit Valet i Storbritannien
Boris Johnson äter paj ombord på kampanjbussen i Derby. Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

En av tre ministrar kan ryka – för att sätta fokus på Torypartiets arbetarväljare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar en massiv ommöblering av regeringen efter EU-utträdet i januari, rapporterar Sunday Times med hänvisning till källor. Enligt tidningen kan upp till en tredjedel av toppskiktet sparkas. Syftet är att ge plats åt politiker som ska främja intressen från de väljare ur arbetarklassen som gav Johnson en storseger i fredagens val.

Samtidigt uppges Johnson planera en sammanslagning av handels- och näringsdepartementen, samt upprätta ett särskilt departement för gräns- och migrationsfrågor, separat från inrikesdepartementet.

Inga större politiska omstuvningar väntas däremot de kommande dagarna, enligt Sunday Times.

2 tim
Jeremy Corbyn/Bernie Sanders TT
undefined

Analys: Revolutionsdröm dog i Labours krasch

Efter socialdemokratiska Labours katastrofval i Storbriannien ställer sig nu The Guardians Simon Tisdall frågan: Hur ska europeiska och amerikanska vänstern nu gå vidare? Efter Jeremy Corbyns framgångar i valet 2017 började vissa drömma om att han och bland annat Bernie Sanders i USA skulle gå i bräschen för en vänsterrevolution.

Så blev det inte, konstaterar Tisdall. Labour misslyckades med sin radikala reformpolitik. Många demokrater i USA väljer hellre en feg medelväg av fruktan för att mer vänsterpolitik skulle ge Trump en ny seger, skriver Simon Tisdall.

Han ser därför två framtida alternativ – antingen går luften ur hela vänsterrörelsen eller så kanske viljan för revolution blir ännu starkare.

5 tim
Michael Gove. BEN STANSALL / AFP
undefined

Gove: Parlamentet ska snart få rösta om brexitlag

Boris Johnsons nya regering kommer att fokusera fullt ut på att genomföra brexit senast 31 januari, säger ministern Michael Gove, som ansvarar för arbetet inför en eventuell hård brexit, till Sky News. Enligt honom kommer parlamentet snart att få rösta om WAB, som står för Withdrawal agreement bill, och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Dessutom utesluter Gove att regeringen kommer att godkänna en ny folkomröstning om skotsk självständighet.

Idag 09:36
Läs mer om Brexit
Trumps USA Riksrättsprocessen
Mitch McConnell, arkivbild. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Senaten försöker avvärja strategikrig med Vita huset

Republikanska politiker i senaten försöker undvika en öppen konflikt med Vita huset om strategi i riksrättsfrågan, skriver politiksajten The Hill.

Oenigheter råder om allt från synen på vittnen, hur länge rättegången bör vara och om senatorerna borde vänta till januari med att starta den.

I en intervju med Fox News-programmet Hannity, som Trump ofta refererar till, tonade majoritetsledaren Mitch McConnell häromdagen ner uppgifterna om en klyfta.

– Det kommer inte finnas någon skillnad mellan presidentens och vår syn på hur det här ska hanteras.

Trumps riksrätt kan vara bara veckor bort men enligt McConnell är det uteslutet att presidenten döms, vilket skulle kräva 67 av 100 röster i den republikanskt dominerade senaten.

2 tim
Donald Trump TT/New York Times
undefined

NYT:s ledarredaktion tar ställning om riksrätten

Nu tar även ledarskribenter på New York Times ställning i huruvida Donald Trump ska åtalas i riksrättsprocessen. Efter att justitieutskottet röstat igenom åtalspunkterna menar redaktionen att han ska åtalas. I en text med rubriken ”Impeach.” (väcka riksrättsåtal mot, reds. anm.) argumenteras för att ledamöterna i representanthuset måste fundera över om de tycker att en president oavsett politisk färg får bete sig på det här sättet.

Representanthuset väntas rösta igenom åtalet på onsdag.

Idag 10:39
Andrew Johnson/Donald Trump/Bill Clinton TT
undefined

Trump nära ett riksrättsåtal – det tredje i USA:s historia

Det mesta tyder på att Donald Trump på onsdag blir den tredje amerikanska presidenten att ställas inför riksrätt, skriver amerikanska medier. Efter att åtalspunkterna i dag röstats igenom i justitieutskottet får hela representanthuset rösta på onsdag om det ska bli ett riksrättsåtal i senaten.

New York Times skriver att omröstningen väntas följa partilinjerna. Demokraterna har en majoritet på 36 ledamöter och än så länge har bara en av dem sagt att de tänker rösta emot ett åtal.

De två tidigare presidenter som ställts inför riksrätt är Andrew Johnson, som 1868 åtalades efter att ha avskedat sin krigsminister, och Bill Clinton i kölvattnet av Lewinskyaffären 1998.

– Det är sorgligt för landet, men verkar vara bra för mig politiskt, sa Trump i dag.

13 dec
Läs mer om Trumps USA
Lindelöfs självmål. OLI SCARFF / AFP
undefined

United räddade kryss efter Victor Lindelöfs självmål

Efter två raka segrar i Premier League blev det kryss för Manchester United hemma mot Everton i dag. Matchen slutade 1–1 efter att inhopparen Mason Greenwood kvitterat för hemmalaget med en kvart kvar.

Everton tog ledningen på en hörna från Leighton Baines i den 36:e minuten. Uniteds målvakt David De Gea såg ut att vara på väg att boxa bort bollen men slog i stället hål i luften. Bollen landade på Victor Lindelöf som inte hann reagera, och bollen studsade retfullt in i mål.

– Olyckligt för Victor, men klart att De Gea måste göra det där bättre. Som målvakt måste du dominera i luften, säger Jonas Olsson i Viasats sändning.

3 tim
Mesut Özil VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
undefined

Arsenal stoppas i kinesisk tv efter Mesut Özils kritik

Statlig kinesisk tv stoppar sändningen av stormatchen Arsenal–Manchester City efter att Arsenalstjärnan Mesut Özil kritiserat landets behandling av uigurer, skriver AFP.

På Instagram kritiserade Özil muslimska länder för att vara tysta om rapporterna om religiös förföljelse mot uigurerna.

Kinas fotbollsförbund skriver i en kommentar att Özils utspel är ”oacceptabelt” och ”sårande för kinesiska fans”.

I stället för att se Arsenal–Manchester City får tittarna hålla till godo med den bandade matchen Tottenham–Wolverhampton som spelas tidigare under eftermiddagen.

6 tim
Läs mer om Premier League 19/20