Björn Lindgren/TT / TT Nyhetsbyrån
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Familjen: ”Tack till alla som älskade Tims musik”

Sverige skakades av nyheten om musikern Tim ”Avicii” Berglings död i fredags. Nu gör hans familj ett första uttalande:

”Vi vill tacka för det stöd vi fått och alla kärleksfulla beskrivningar av vår son och bror. Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik och har fina minnen till hans låtar”, skriver de enligt flera medier.

Familjen tackar även för de initiativ som gjorts för att hylla Avicii i Sverige och runt om i världen.

Toppnyheter

Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FPÖ-skandalen i Österrike

Alla FPÖ-ministrar avgår efter ”Ibizaskandalen”

Alla ministrar från högerpopulistiska partiet FPÖ avgår efter ”Ibizaskandalen” i Österrike, uppger en partiföreträdare enligt AFP.

Tidigare meddelades det att inrikesminister Hebert Kickl (FPÖ) fått sparken. Samtliga FPÖ-ministrar hade lovat att avgå om Kickl tvingades lämna regeringen.

Skandalen briserade i fredags när tyska Der Spiegel publicerade en film som visade vice förbundskanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandla med en kvinna som utger sig för att vara ryska. Han avgick kort efter att inspelningen släpptes.

1 tim
Herbert Kickl Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Österrikes inrikesminister får sparken efter skandalen

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl får sparken, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz enligt flera medier.

Kickl tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ som skakas av skandalen kring partiledaren Heinz-Christian Strache. Sedan Strache tvingats lämna är Kickl den mest erfarne FPÖ-politikern i regeringen.

– Jag har rekommenderat presidenten att sparka inrikesministern, säger Kurz enligt AFP.

2 tim
Angela Merkel/bild från skandalvideon. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Europas mittfält varnar för extremister efter skandal

Mittenpartier över hela Europa använder nu den politiska krisen i Österrike för att varna för samarbeten med partier på högerkanten, skriver The Guardian.

Den så kallade Ibizaskandalen med högerpopulistiska FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache är ett bevis för vad som händer när man närmar sig sådana partier, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

– Den nationalistiska rörelsen bygger på att man underkastar sig utländska krafter, säger han och syftar på Straches och FPÖ:s band med Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är ännu hårdare och kritiserar ”politiker som är till salu”.

– Inom EU finns populistiska rörelser som i många avseenden föraktar europeiska värderingar, som vill förstöra Europa som vi känner det. Vi måste stå upp mot detta med kraft, säger hon.

3 tim
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg och Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Nya detaljer från samtalet: ”Kunde inte komma loss”

I samtalet mellan Kristina Winberg och SD-kvinnan, som blivit utsatt för sexuella trakasserier av SD-toppen Peter Lundgren, berättar kvinnan om hur hon blev fasthållen av honom, skriver Expressen som tagit del av en inspelning från samtalet.

”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan.

Kvinnan beskriver hur Lundgren tryckte upp händerna innanför hennes behå så att hon inte kom loss och hur han ”knep med benen”.

Partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i dag att han haft tät kontakt med kvinnan och att han ”har en helt annan bild” av händelsen.

2 tim
Peter Lundberg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Statsvetare: SD kommer inte att tappa sina väljare

Tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentet, Peter Lundgren, kommer inte att påverka väljarstödet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

– För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att rollen som EU-parlamentariker är mer undanskymd än den som riksdagsledamot kan också mildra skadorna av en skandal, menar han.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar tror inte heller att SD kommer att tappa väljare på grund av skandalen eftersom partiet väljarmässigt inte brukar påverkas.

– Men visst, det blir intressant att se hur partiets kvinnliga väljare reagerar på nyheten. Vi får se vad SD:s kvinnoförbund säger, de brukar vara väldigt lojala med partiet, säger hon till SvD.

6 tim
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

Idag 10:56
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbilder.  TT
USA:s svartlistning av Huawei

Analys: Huawei i frysboxen äventyrar handelsavtalet

USA:s svartlistning av den kinesiska telekomjätten Huawei kan skjuta hela handelsavtalet mellan länderna i sank, skriver CNN Business Julia Horowitz i en analys. Om förhandlingarna fortsätter vore det osannolikt att Peking nu gör de eftergifter som Washington kräver, menar hon:

”Att hitta en lösning på handelskriget mellan USA och Kina blev just svårare. Mycket svårare.”

Som en konsekvens av svartlistningen meddelade Google att Huawei stängs ute från operativsystemet Android. Enligt DN:s Marianne Björklund kan det bli slutet för det kinesiska bolagets framgångar i Europa – som är dess näst största marknad.

”Det [är] inget annat än ett dråpslag för den kinesiska telekomjätten”, skriver hon.

Bloombergs Alex Webb skriver att Trumps bojkott kommer att genljuda bortom Kina och Huawei. Osäkerheten kring vad som gäller kan nämligen leda till att europeiska chiptillverkare stryper sina leveranser till Huawei. Det kan också kullkasta förhoppningarna om fler gränsöverskridande sammanslagningar inom halvledarindustrin, skriver han.

6 min
HECTOR RETAMAL / AFP
USA:s svartlistning av Huawei

Miljoner smartphone-ägare påverkas av Googlebojkott

Googles beslut att stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från operativsystemet Android påverkar miljontals användare.

Enligt AFP sålde Huawei nästan 203 miljoner telefoner förra året, en ökning från 150 miljoner året före. Nu riskerar dessa användare och många fler att inte få tillgång till viktiga uppdateringar från Google. Dessutom kan vissa appar sluta fungera, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg är det direkt förödande för Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

– Jag har svårt att se någon vinnare, säger han till TT.

3 tim
USA:s svartlistning av Huawei

Huawei kommenterar Androidstoppet

Huawei har nu kommit med en första kommentar kring att Google valt att dra in företagets Androidlicens, en direkt följd av att den amerikanska regeringen svartlistat företaget i USA.

”Huawei har bidragit väsentligt till utvecklingen och tillväxten för Android globalt. Som en av Androids globala nyckelpartners så har vi jobbat nära open source-plattformen för att utveckla ett ekosystem som har varit till nytta för både användarna och industrin. Huawei kommer att fortsätta tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och uppföljningsservice för alla telefoner och surfplattor från Huawei och Honor, inklusive de som har sålts och som finns på lager globalt” skriver Huawei.

Flera bedömare menar att uttalandet är vagt och att framtiden för företagets produkter präglas av ovisshet, bland annat med hänvisning till att många frågor ännu är obesvarade. Det är till exempel oklart om framtida telefoner kommer att levereras med dagens version av Android, eller något annat operativsystem.

Idag 10:10
Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Grönborg sågas av expert: ”Idiotiskt och osmart”

SVT-experten Mikael Renberg var mycket kritisk mot Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg efter matchen mot Lettland.

Skälet var Grönborgs beslut att ta en så kallad coach’s challenge på Lettlands 4–4-mål efter en misstänkt offside. Eftersom målet visade sig vara regelrätt fick Sverige en utvisning, och Lettland en utmärkt chans att avgöra matchen. Något som hade kunnat kosta Sverige en slutspelsplats.

Renberg kallar Grönborgs beslut ”idiotiskt”.

– Det står 4-4 och man behöver inte chansa inte det här beslutet. Det är osmart av Sverige att utmana det här, säger han i SVT.

1 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Sverige till kvartsfinal efter rysarmatch mot Lettland

Sverige vinner gruppspelsmatchen mot Lettland i ishockey-VM med 5–4 efter en otrolig rysare i tredje perioden. Matchvinnare blev Dennis Rasmussen som satte segerpucken i tom kasse med 33 sekunder kvar att spela.

Tre Kronor ledde med 2–1 inför sista perioden men kom i underläge med 2–3 efter två snabba lettiska mål i inledningen av tredje. Anton Lander och Patric Hörnqvist såg till att vända tillbaka matchen till 4–3 men med tre minuter kvar gjorde Roberts Bukarts 4–4. I samma veva fick Sverige en man utvisad och var i brygga.

Letterna var tvungna att vinna och tog ut målvakten för att spela med en man mer. Men i stället satte Dennis Ramussen 5–4 i tom kasse.

– Sverige kommer undan med blotta förskräckelsen, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Segern innebär att Tre Kronor är klart för kvartsfinal.

2 tim
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Trump. Arkivbild. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Trump förnekar vilja att samtala med Iran: ”Fejk”

USA har inte öppnat för samtal med Iran, skriver president Donald Trump på Twitter. Trump skriver att om den iranska regimen vill förhandla med USA, så måste de ta första steget.

”Fake news-medierna publicerade ett typiskt falskt påstående, utan att veta något, om att USA försökte inleda förhandlingar med Iran. Det är fejk”, skriver Trump utan att förtydliga vilka medierapporter han syftar på.

31 min
Irans utrikesminister Javad Zarif Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Irans twittersvar: Pröva respekt i stället, Trump

Irans utrikesminister Javad Zarif svarar på Donald Trumps hot på presidentens eget favoritmedium. I två twitterinlägg skriver Zarif att USA:s ekonomiska terrorism och ”folkmordliknande glåpord” inte kommer fungera.

”Pröva respekt i stället- det fungerar” skriver Zarif och använder hashtagen ”NeverThreatenAnIranien, på svenska ”hota aldrig en iranier”.

”Om Iran vill bråka innebär det officiellt slutet för Iran”, twittrade Trump på söndagen.

Idag 11:19
USA:s ambassad i Irak.  United States Department of State
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Raket landade nära USA:s ambassad i Irak

En raket landade mindre än en amerikansk mil från USA:s ambassad i Bagdad i Irak, vid en attack natten till måndag uppger en talesperson för Iraks militär till flera medier.

Attacken ska inte ha orsakat några som helst skador men kommer i ett mycket spänt läge där Irak riskerar bli indraget i den eskalerande konflikten mellan USA och Iran.

USA har redan evakuerat delar av sin personal på ambassaden med hänvisning till det spända läget.

I närheten i det intensivt bevakade området finns också Iraks parlament.

Idag 07:40
Läs mer om Trumps USA
Kulturminister Amanda Lind (MP). Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Kulturministern: ”Det är väldigt dåliga förslag”

Det är oroande att flera tunga M-distrikt vill skära ner i public service och att SD i Blekinge vill förbjuda politisk satir, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till DN. Hon menar att public service är en självklar del av en utvecklad demokrati.

– Jag tycker det är väldigt dåliga förslag, men jag konstaterar också att det här inte är Moderaternas politik, det är inte vad deras företrädare på riksnivå har sagt, säger hon.

Amanda Lind lyfter också vikten av att politiker inte bedömer enskilda program eller verksamheter utan i stället har ”en armlängds avstånd”.

2 tim
Josef Fransson (SD).  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”P3 yttersta exemplet på tydlig vänstervridning”

Riksdagsledamoten Josef Fransson, som är ordförande för SD i Skaraborg, motiverar förslaget att lägga ner P3 med att kanalen enligt honom är vänsterdriven.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Han motiverar också förslaget att banta public service, med att han inte ser någon anledning till att den verksamheten ska ha den särställning som han menar att den har i dag.

SR vill inte kommentera partiets förslag.

Igår 11:14
Peter Wolodarski.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”Demokratin betalar priset om SVT och SR avskaffas”

Opinion Det politiska hotet mot public service är på riktigt och det är hög tid att försvara institutioner som SVT och SR, skriver Dagens Nyheters chefsredaktör Peter Wolodarski i en ledare.

Wolodarski skriver att mångfalden inom media och svensk demokrati skulle betala priset om public service avskaffades och att det inte skulle gynna hans egen tidning, trots att den nu som privat medieaktör konkurrerar med public service.

Förra veckan gick även Sofia Mirjamsdotter ut och försvarade public service i en ledare för Nerikes Allehanda, där hon bland annat skrev att det är ”påfallande okunnigt” att påstå att medierna skulle bli mer oberoende om man lade ner public service. GP:s Håkan Boström har tidigare argumenterat för att public service behöver reformeras för att fokusera mer på samhällsbevakning i stället för familjeunderhållningsprogram och sportbevakningen.

Igår 12:28
Läs mer om Debatten om public service

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund