Björn Lindgren/TT / TT Nyhetsbyrån
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Familjen: ”Tack till alla som älskade Tims musik”

Sverige skakades av nyheten om musikern Tim ”Avicii” Berglings död i fredags. Nu gör hans familj ett första uttalande:
”Vi vill tacka för det stöd vi fått och alla kärleksfulla beskrivningar av vår son och bror. Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik och har fina minnen till hans låtar”, skriver de enligt flera medier.
Familjen tackar även för de initiativ som gjorts för att hylla Avicii i Sverige och runt om i världen.

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Annie Lööf.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

M backar, KD och MP framåt i ny sammanvägning

Stödet för Moderaterna backar och partiet har nu sitt lägsta stöd sedan hösten 2017, enligt den senaste sammanvägningen av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
Enligt undersökningen har Moderaterna nu stöd av 18,7 procent, jämfört med 20,2 i den senaste sammanvägningen i juni. Sverigedemokraterna är därmed näst största parti, trots att partiet får något lägre stöd än tidigare med 19,5 procent.
Samtidigt ökar stödet för Kristdemokraterna med 1 procentenhet till 3,6 procent. Liberalerna och Centerpartiet har ungefär lika stort stöd som tidigare med 5,7 procent och 9,8 procent vardera.
Miljöpartiet går framåt till 5,8 procent från 4,2 procent, medan Socialdemokraterna ligger stilla på 24,9 procent och Vänsterpartiet halkar ner marginellt till 9,4 procent.

1 tim
Ebba Busch Thor (KD). TT
Valet 2018 Opinionsläget

Analys: Siffror över fyra procent har en egen magi

Under dagen har två opinionsmätningar visat att KD återhämtat sig från den senaste tiden katastrofsiffror och ligger över fyraprocentsspärren.
Göteborgs-Postens Arne Larsson konstaterar att partiet tidigare hoppat mellan olika frågor men sedan i våras mer eller mindre enbart fokuserat på vårdfrågan.
”Kanske är det ett mer tydligt fokus som ger resultat”, funderar han, och konstaterar att oavsett vad ökningen beror på ger den ny energi till KD:s valarbetare.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att siffror över fyra procent har en ”egen magi” och betyder mycket psykologiskt.
– De visar väljare att just deras KD-röst kan lyfta valresultatet till de borgerligas fördel, säger hon.

Igår 19:43
Ebba Busch Thor (KD). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

KD går framåt även i Sifo: ”Ökar klart deras chanser”

Ytterligare en opinionsmätning visar nu att Kristdemokraterna har vind i seglen inför valet. I SvD/Sifos mätning ökar partiet 2,4 procentenheter jämfört med i juni och landar på 4,2 procent.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, bedömer att det är viktigt för partiet att de nu hamnar över 4-procentsspärren i olika mätningar. Ligger de för långt under menar han att det finns risk att väljarna känner att en KD-röst är bortkastad.
– Den här senaste väljarbarometern ökar klart deras chanser att hålla sig kvar i riksdagen, säger han.

Igår 15:27
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Cannabisdebatten
Hanna Wagenius (C), Joar Forssell (L), Anders Schröder (MP) är några av de riksdagskandidater som finns med på Cannabiskryssets lista.  TT
Valet 2018 Cannabisdebatten

30 riksdagskandidater för liberalare cannabislagar

Alla riksdagspartier är emot legalisering av cannabis, men individuella riksdagskandidater från C, L, M och MP stödjer liberalisering. Det visar en sammanställning som den tidigare EU-parlamentsledamoten för Piratpartiet Christian Engström gjort.
Engström har identifierat 30 politiker på valbar plats i samtliga valkretsar som är positiva till en mildare cannabislagstiftning, rapporterar Ekot. Med kampanjen ”Cannabiskrysset” hoppas han kunna lyfta frågan om att avkriminalisera cannabis för eget bruk.
– Det handlar om att bryta tabut, säger han.

4 min
Arkivbild. Noah Berger / TT / NTB Scanpix
Cannabisdebatten

”Inställningen till drogen har blivit mer tillåtande”

En kombination av ökad tillgänglighet och efterfrågan kan vara orsaken till att fler svenskar använder cannabis. Det säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i en intervju i SVT:s Morgonstudion.
– Inställningen har blivit mer tillåtande över tid. Vi ser bland annat bland gymnasieelever att man inte tycker att det är så farligt längre att använda cannabis, säger han.
2017 beslagtogs 4,5 ton cannabis – det största beslaget någonsin i Sverige.

Igår 07:10
Arkivbild. Eduardo Verdugo / TT / NTB Scanpix
Cannabisdebatten

Fler svenskar än någonsin tidigare använder cannabis

Andelen vuxna i Sverige som använder cannabis är den största någonsin, rapporterar SVT Nyheter.
Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som i en studie konstaterar att bruket av cannabis ökat från 2,5 till 3,6 procent mellan 2013 och 2017. En tredjedel av dessa använder cannabis relativt regelbundet.
Både den större tillgången i Sverige och andra länders legalisering av cannabis tros ligga bakom svenskars inställning till drogen.

Igår 06:54
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Trumps team
Donald Trump.  Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

60 CIA-chefer kritiserar Trump i öppet brev

60 före detta CIA-tjänstemän samt flera av USA:s högst uppsatta spioner fördömer president Donald Trumps beslut att dra tillbaka den tidigare CIA-chefen John Brennans säkerhetsklassning, rapporterar CNN.
Brevet har undertecknats av CIA-tjänstemän som tjänstgjorde både i republikanska och demokratiska administrationer.
”Vi har aldrig tidigare sett att godkännande eller avlägsnande av säkerhetsklassning används som ett politiskt verktyg, vilket gjordes i det här fallet. Vi tycker att det är viktigt att skydda sekretessbelagd information från obehöriga, men vi tror lika starkt att tidigare regeringstjänstemän har rätt att uttrycka sina åsikter utan rädsla för att bli straffad för att göra det”, lyder uttalandet.

2 tim
John Brennan.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

Tidigare CIA-chefen: ”Mr. Trump straffar kritiker”

USA:s president Donald Trump drog i går tillbaka säkerhetsklassningen för den tidigare CIA-chefen John Brennan. Ett beslut som Brennan själv anser är oroande.
”Det här är en del av något större. Mr. Trump försöker undertrycka yttrandefriheten genom att straffa kritiker. Det borde oroa alla amerikaner, inklusive underrättelsetjänstemän. Jag kommer inte att ge efter”, skriver Brennan i ett Twitterinlägg.
Beslutet innebär att Brennan inte längre kommer att ha tillgång till viss hemligstämplad information.

16 aug
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

John Brennan: ”Trump har blivit allt mer desperat”

Den före detta CIA-chefen John Brennan menar att Donald Trumps beslut att dra tillbaka hans säkerhetsklassning är ett försök att skydda presidenten mot den pågående rysslandsutredningen. Det skriver Brennan i New York Times.
Han menar att Rysslands förnekelse om inblandning i det amerikanska presidentvalet, som Trump ofta ställt sig bakom, är ”smörja”.
”Mr. Trump har helt klart blivit allt mer desperat i sina försök att skydda sig själv och de i hans närhet, vilket är anledningen till att han tog det politiskt motiverade beslutet att dra tillbaka min säkerhetsklassning”, skriver Brennan.

16 aug
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund