Fem knep: så äter du mer klimatvänligt
Intresset för att äta mer klimatsmart är rekordstort. I stort sett all mat vi äter bidrar på något sätt till klimatpåverkan men smarta val och prioriteringar kan minska ditt avtryck på klimatet. Här är fem enkla regler som hjälper dig på vägen.
Grön bas
Ett sätt att minska klimatpåverkan är att se till att måltidens bas är grön, att den alltså består av grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter eller baljväxter och sedan toppa med protein.
Välj rätt protein
Kyckling innehåller högvärdigt protein som kroppen lätt kan ta upp och använda som byggstenar till muskler. Svensk kyckling är dessutom ett klimatsmart val eftersom kycklingarna till största delen äter svenskt spannmål, ofta från den egna gården vilket ger få och korta transporter. Större delen av den använda energin inom svensk kycklinguppfödning är dessutom förnyelsebar där energikällan ofta är biobränsle.
Välj mat efter säsong
Då är råvarorna av bättre kvalitet och godare än annars. Nu till hösten är det smart att satsa på äpplen, lök, morötter, kål och palsternacka.
Kasta mindre
Mängder av mat kastas alldeles i onödan. Inventera kylskåpet med jämna mellanrum så att inte livsmedel blir gamla. Genom att planera dina inköp kan du minska matsvinnet dramatiskt.
Kolla efter märkningen
Svensk Fågels märkning Gula Pippin garanterar att kycklingen och kalkonen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. Den garanterar också en frisk och salmonellafri fågel som växt upp under goda förhållanden på gårdar som arbetar klimatsmart.