Arkivbild. Bilder på offer för folkmordet på ett minnescenter i Kigali i Rwanda. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Folkmordet i Rwanda

Fem rwandier åtalas i folkmordsrättegång

Fem rwandier kommer åtalas i Belgien för krigsbrott och folkmord i Rwanda år 1994, skriver AFP. Det är första gången en rättegång om folkmord hålls i Belgien.

Bland åtalspunkterna i de två separata målen finns mord, mordförsök och våldtäkter som ska ha begåtts i samband med folkmordet i Rwanda.

Toppnyheter

En bandvagn under arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten. Bilden har inget med olyckan att göra. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Brottsutredning inleds efter att soldat körts ihjäl

Den svenska soldat som dog under en militärövning i natt ska ha blivit påkörd av ett stridsfordon när hon var i ett tält tillsammans med några andra soldater, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtidigt skriver polisen på sin hemsida att man rubricerar ärendet som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Uppgifterna om tältet har varken bekräftats av Försvarsmakten eller polisen. Däremot är det bekräftat att kvinnan blivit påkörd av ett stridsfordon under militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten som miste sitt liv var i 40-årsåldern och hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt försvaret skadades ingen annan.

1 tim
Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten.  Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

ÖB om dödsfallet: Smärtsamt och sorgset

Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten, skriver att det är smärtsamt och sorgset att en svensk soldat dött under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland.

”Mina tankar går till den omkomna soldatens familj och vänner och till kamrater och kollegor vid förbandet. Det är nu viktigt att ta hand om varandra. Finnas där för att ge stöd och tröst. Parallellt med detta inleds också arbetet med att söka svaret på vad som orsakade olyckan, men också på att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt”, skriver Bydén i ett pressmeddelande.

I övningen Northern Wind deltar totalt cirka 10 000 personer, varav runt 3 000 är svenskar, enligt SVT.

4 tim
Arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten pågår just nu. Arkivbild. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Polisen: Kvinna från Jämtland dog i olyckan

En svensk soldat har dött efter en allvarlig olycka i samband med militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Försvarsmakten säger till Aftonbladet att soldaten blev påkörd av ett stridsfordon. Ingen annan person skadades, enligt Försvarsmakten.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

4 tim
Läs mer om Militärövningen Northern Wind
Trumps USA Rysslandsutredningen
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

21 min
Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssland: Rapporten visar bara det vi redan visste

Slutsatsen att det inte skedde någon samverkan mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj 2016 kunde inte ha varit annorlunda, uppger Rysslands utrikesdepartement enligt The Moscow Times. Detta med anledning av den summering av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport som offentliggjordes i går.

”Det är svårt att hitta en svart katt i ett mörkt rum, speciellt om det inte finns någon där”, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt tidningen. Samtidigt säger Peskov till CNN att man ännu inte sett rapporten i sin helhet och därför inte har möjligheten att kommentera den i detalj.

Enligt Konstantin Kosachef, chef vid ryska federationsrådet för utrikespolitik, bevisar sammanfattningen det Ryssland länge vetat: ”Det fanns ingen konspiration mellan Trump och hans medarbetare och Kreml”, säger han enligt The Guardian.

39 min
Corey Lewandowski till vänster i samband med Trumps kampanj. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Konservativa läger vädrar morgonluft efter Muellers rapport: ”Kan ge nystart”

Slutsatserna av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning kan innebära en vändpunkt i Donald Trumps presidentskap, skriver Politico.

Att utredningen slår fast att Trumps kampanj inte konspirerat eller samarbetat med Ryssland inför presidentvalet ger presidenten ”en ovanlig chans till nystart”. Det säger Matt Schlapp, ordförande för den konservativa gräsrotsorganisationen American Conservative Union.

Corey Lewandowski, som under en period var kampanjchef för Trump inför valet, skräder inte orden.

– Jag tror att det amerikanska folket är äcklat av hur presidenten behandlats. Vi kommer att se vedergällningen vid valurnorna, säger han.

Republican National Committee (RNC) säger i ett uttalande att ”demokrater och många inom mainstream-media har lagt 675 dagar på att ljuga för det amerikanska folket”.

Idag 06:03
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. Magnus Liam Karlsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

I morgon är ödesdagen för upphovsrätten på nätet

I morgon ska den långvariga striden om upphovsrätten på nätet att avgöras i EU-parlamentet i Strasbourg. I centrum för konflikten står det som har beskrivits som länkskatt och internetfilter.

En kompromiss av det ursprungliga förslaget har redan fått grönt ljus av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer. Det måste dock befästas i nya omröstningar: Först i tisdagens omröstning i parlamentet och sedan i EU:s ministerråd. Morgondagens omröstning föregås också av en parlamentsdebatt, skriver TT.

Förespråkare för lagen menar att kulturskapares och konsumenters ställning stärks medan kritiker varnar för att det innebär ”döden för internet som vi känner det”.

2 tim
Emanuel Karlsten, arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

Karlsten: ”Är orimligt och försvårar fri konkurrens”

Opinion Om EU-parlamentet röstar för det omdiskuterade upphovsrättsdirektivet i morgon inskränks möjligheterna drastiskt för vad som går att göra på nätet, enligt journalisten Emanuel Karlsten.

Karlsten skriver att det är en självklarhet att upphovsrättsinnehavare ska få betalt men att problemet ligger i hur lagen utformas. Ett nätfilter skulle exempelvis vara förbehållet sajter som kan betala stora summor för system som kan känna av vad som är upphovsrättbrott. ”Det är orimligt, det försvårar den fria konkurrensen – men framför allt riskerar det en självklar del av yttrandefriheten.”

På flera platser i Europa har motståndare till direktivet demonstrerat inför morgondagens beslut.

39 min
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
Arkivbilder. Alexander Karim och Josefin Nilsson.  TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Alexander Karim: Tackar nej till roller för Josefins skull

Opinion Skådespelaren Alexander Karim blev så illa berörd av dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson att han nu kommer att tacka nej till en rad uppdrag. Det skriver han i ett debattinlägg på Nyheter 24.

Dokumentären berättar bland annat om den fysiska och psykiska misshandel som Josefin Nilsson, som dog 2016, utsattes för av sin ex-pojkvän under 90-talet. Mannen arbetar som skådespelare, vilket får Karim att vilja markera mot branschen.

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är.”

På SVT Opinion skriver människorättsaktivisten Bahareh Andersson ett öppet brev till ex-pojkvännen. Hon har ett tydligt budskap:

”Vi kvinnor vägrar hålla tyst längre, vägrar skämmas, vägrar stå ut. Tystnaden kring mäns våld mot kvinnor är för evigt bruten.”

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Morgan Alling om Josefin Nilsson-filmen: ”Jag grät”

Skådespelaren Morgan Alling är en av flera som reagerat på dokumentärfilmen om Josefin Nilssons liv, där det framkommer att att hon under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän.

Han skriver på Facebook att han ”grät öppet” när han såg filmen. I inlägget tar han även upp att han som liten låg under sängen och såg sin mamma bli misshandlad. Dagen efter satt hon med blåtiror och skojade bort det.

”Se på mig Morgan, jag har så stora blåklockor att man kan sälja mig i en blomsteraffär. Jag skrattade inte”, skriver Alling.

Han avslutar texten med att han tänder ett ljus för Josefin och alla de kvinnor som varje år misshandlas till döds, men även för barnen.

”Jag vet att det är skamfullt jobbigt, ångest att berätta vad som sker innanför väggarna. Men vi är många som vägrar att du ska få ett slag till.”

Igår 13:22
Josefin Nilssons begravning. Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Skådespelaren: ”Har redan fått genomlida domen”

I en ny SVT-dokumentär framkommer detaljer om hur sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson blev misshandlad av en tidigare pojkvän och hur rädd hon var för honom.

Den anklagade mannen, som jobbar som skådespelare, dömdes till villkorlig dom för misshandeln 1998 och är fortfarande kvar på sin arbetsplats. Han har inte själv tagit del av det som skrivs om honom i samband med att dokumentären sänts, skriver Expressen.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv men har fått det förklarat för mig, säger han till tidningen.

Han säger att han redan fått ”genomlida domen för tjugo år sedan” och att i svensk rättvisa går det inte till så att man ska måsta genomlida det igen.

Medarbetare som Expressen pratat med vill att styrelsen agerar. Arbetsplatsens pressavdelning skriver i ett mejl att man inte kommenterar personalärenden.

Igår 22:02
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Dramatiska bilder visar räddningar från Viking Sky

Norska räddningstjänsten hissade upp 479 personer från kryssningsfartyget Viking Sky som i helgen hamnade i sjönöd utanför Norges kust.

Karen Segtnan som arbetar på en räddningshelikopter berättar för NRK att hon flög i 12 timmar i sträck i det hårda vädret.

– Du flyger och gör jobbet och känner inte att du är sliten förrän efteråt, säger hon.

En hjälmkamera visar hur evakueringarna gick till i det hårda vädret.

Se videon i spelaren ovan.

4 tim
Evakuerade personer får hjälp från den helikopter som använts i räddningsinsatsen. SVEIN OVE EKORNESVAAG / NTB Scanpix
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Norges haverikommission granskar fartygsincidenten

Norges haverikommission kommer att utreda varför kryssningsfartyget Viking Sky hamnade i sjönöd i helgen, skriver VG.

– Vi kommer att samla in information från vittnen, besättning, elektronisk information och försöka etablera ett händelseförlopp. Då kan vi se vad vi bör utreda vidare, säger Dag Liseth vid haverikommissionen.

Därtill ska polis under dagen ta ställning till om motorhaveriet ska utredas som ett brottsmål, rapporterar TT.

Under söndagen kom fartyget in till hamn efter en omfattande räddningsinsats. 1 373 personer fanns ombord när incidenten inträffade i lördags eftermiddag. 27 har fått föras till sjukhus och tillståndet för en person beskrivs som allvarligt.

Idag 07:28
Viking Sky vid kaj i Molde. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Alla fyra motorer slogs ut: ”Är väldigt svårt att förstå”

Samtliga fyra motorer på kryssningsfartyget Viking Sky som råkade i sjönöd utanför Norge hade slagits ut, rapporterar TT. Enligt Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, är det mycket ovanligt och ska i princip inte kunna ske.

– Det är väldigt svårt att förstå, säger han.

Han berättar att motorerna på stora kryssningsfartyg byggs i par helt separerade från varandra. Om de två motorerna i det ena maskinrummet slutar att fungera ska de andra två kunna ta över och föra fartyget i säkerhet.

Enligt Åström är det dock osannolikt att samma fel kommer att drabba något mer fartyg, eftersom fartyg till skillnad från flygplan, inte byggs i stora serier.

Igår 19:03
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Vit makt-demonstration i Washington D.C. Arkivbild. Craig Hudson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Moskéattackerna i Christchurch

”Propaganda är en del av techjättarnas affär”

I eftermälet efter dådet i Christchurch har vi fått höra hur många miljoner videoklipp som Facebooks och Youtubes ingenjörer lyckades ta ner. De enorma siffrorna påminner samtidigt om på vilken kolossal skala som övervakningskapitalismen nu agerar, skriver författaren John Naugthon i The Guardian.

Och bolagens formidabla kapacitet för global spridning är inte en bugg, utan en funktion, menar han. Facebook och Google låter användarna publicera vad de vill för att sedan göra pengar på dataspåren och ”engagemang”. För dem är det visserligen irriterande att en del av det uppladdade innehållet kommer från vit makt-fanatiker. Men egentligen är det bara priset de får betala för att göra affärer i övervakningskapitalismen, enligt Naughton.

Frågan är hur många fler terrordåd som behövs innan demokratiska regeringar vaknar, skriver Naughton.

2 tim
Jacinda Ardern. Arkivbild. MARTY MELVILLE / AFP
Moskéattackerna i Christchurch

Ardern beordrar särskild utredning av moskédåd

Terrorattacken mot två moskéer i Christchurch ska utredas. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beordrat en oberoende utredning, en så kallad kunglig kommission, rapporterar AFP.

Ardern säger att hon vill veta hur en ensam gärningsman kunde döda 50 människor och att det just därför behövs en omfattande utredning.

– Det är viktigt att ingen sten lämnas orörd för att förstå hur det här terrordådet kunde inträffas och hur vi kunde ha stoppat det, säger hon.

Idag 04:41
Människor återvänder till al Noor-moskén i Christchurch. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Christchurch

En av de terrordrabbade moskéerna har öppnat

Med tårar i ögonen återvände människor i dag till en av de två moskéerna i Christchurch som drabbades av terrordådet förra fredagen, skriver AFP.

al Noor-moskén i centrala delen av staden har smått öppnat igen och de första besökarna kunde komma in under förmiddagen. Polisen har även lämnat den andra moskén, Linwood.

Under lördagen hölls även ett manifest för kärlek genom staden.

– Vi känner att hatet har väckt så mycket mörker i dessa tider, och kärlek är det starkaste botemedlet till att få bort mörkret, säger 16-åriga Manaia Butler, en av de som organiserat manifestationen, till Reuters.

23 mar
Läs mer om Moskéattackerna i Christchurch