Fever ray under en spelning på Way Out West förra sommaren.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Fever Ray släpper livealbum från spelning i London

Den svenska artisten Fever Ray släpper en liveskiva från en spelning i London förra året rapporterar flera medier. Den 2 augusti släpps ”Fever Ray – Live at The Troxy”.

Londonspelningen var en del av turnén efter albumet ”Plunge” som släpptes 2017.

Fever Ray är artisten Karin Dreijers soloprojekt. Hon har tidigare varit medlem i The Knife och Honey is Cool.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.  Andes Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Löfvens oro för andra våg: ”Naturligtvis bekymrad”

Statsminister Stefan Löfven är orolig för att inte fler personer i Sverige har utvecklat antikroppar mot covid-19.

I en intervju med Studio Ett i P1, som i dag har en specialsändning om hur coronaviruset påverkat Sverige under de fyra månader som gått, säger statsministern att han ”naturligtvis är bekymrad”.

– Om det är så att det är få som har immunitet, då ökar risken för en andra våg.

Löfven menar att Sverige därför är noga med att hålla restriktioner och rekommendationer för att hålla nere smittspridningen.

21 min
Löfven.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Frustrerad över att fler inte har testats”

Statsminister Stefan Löfven är ”frustrerad” över att fler inte har testats för covid-19. Han tror att otydlighet i ansvarsfördelningen är en viktig orsak.

– Det borde varit fler som testats vid det här laget (...) Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna, säger han till SR:s Studio Ett.

Dessutom kommenterade statsministern att flera länder sagt att de funderar på att inte släppa in svenskar när de åter öppnar gränserna. Löfven säger att samtal förs med grannländerna.

– Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Löfven.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Minnesplats för George Floyd/Demonstranter i Minneapolis TT
Polisvåldet i USA

FBI ska utreda Floyds död: ”Högsta prioritet”

Justitiedepartementet i USA säger att en FBI-utredning av George Floyds död är av ”högsta prioritet”, rapporterar Fox News. Enligt nyhetskanalen har erfarna åklagare satts på fallet.

Händelsen har väckt stor ilska i USA efter att en video som visar när Floyd greps i måndags i Minneapolis fått spridning på sociala medier.

I videon syns en vit polisman pressar knäet mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp. Han dog senare samma dag.

12 min
undefined

Systern kräver åtal mot poliser: Mördade min bror

Anhöriga till George Floyd, som dog efter ett polisingripande i Minneapolis, kräver att mordåtal väcks mot de fyra inblandade poliserna.

– De mördade min bror [...] De borde sitta i fängelse för mord, säger systern Bridgett Floyd till NBC News..

Händelsen har väckt stor ilska i USA efter att en video som visar förloppet fått spridning. I videon ser man hur en vit polisman pressar knäet mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp.

Poliserna har fått sparken men repressalierna är enligt många inte nog. Minneapolis borgmästare Jacob Frey säger att han inte förstår varför den polis som tryckte ner George Floyd inte har gripits.

Idag 06:59
Bilder från demonstrationer och våldsamheter i Minneapolis. TT
undefined

Våldsamt vid polisstation – stenkastning och bränder

För andra natten i rad har demonstranter drabbat samman med polis i Minneapolis, rapporterar CBS Minnesota.

Nattens oroligheter utgick från en polisstation där tusentals demonstranter, många maskerade, samlades. Poliser i kravallutrustning fick stenar, vattenflaskor och andra föremål kastade mot sig och en butikslokal sattes i brand, skriver Reuters. Demonstranterna besköts med tårgas.

Bakgrunden till oroligheterna är det polisingripande som ledde till att en svart man, George Floyd, dog.

En video från händelsen visar hur en vit polisman pressar knäet mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp.

Fyra poliser har avskedats efter händelsen som väckt stor ilska i USA.

Idag 04:15
Läs mer om Polisvåldet i USA
Bild från det omstridda området.  Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
Kinas globala ambitioner

Analys: Indien och Kinas gränsproblem inte nya

Kinas pågående gränskollision med Indien kan verka avlägsen, men den har en global inverkan. Det skriver The Washington Posts Adam Butler om spänningarna som eskalerat längs med Himalaya.

”I slutändan är Indiens och Kinas gränsproblem inte nya - det är omständigheterna kring dem som har förändrats”.

Butler skriver att både Peking och Delhi leds av regeringar med nationalistiska ambitioner.

”Det globala handelskriget har pågått i flera år, och fraktionerna finns redan sedan innan. Men pandemin har pressat många nationer till att ta en tydligare ställning för eller emot Kina”.

Utöver det spända läget mellan Indien och Kina finns även problematiken med Tibet skriver Shisir Gupta för Hindustan Times.

”Tibets Panchen Lama, den näst viktigaste ledaren efter Dalai Lama, är nu 31 år och styrs fortfarande av det kinesiska kommunistpartiet sedan han försvann från Tibet den 17 maj 1995”.

Gupta menar att den enda lösningen för regionen är att Kinas ledare Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi håller kommunikationsvägarna öppna, dygnets alla timmar, veckans alla dagar.

14 min
Området Ladakh som är omstritt. Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spänningar ökar mellan Kina och Indien i gränstrakt

Spänningarna mellan Kina och Indien ökar längs med gränsen vid Himalaya, skriver The Guardian. Flera experter bedömer det eskalerade läget som allvarligt.

Kina anklagas för att ha förflyttat tusentals soldater till omstridda territorier. Enligt The Economist är frågetecknen många om hur stora trupper det rör sig om och var exakt de befinner sig. Enligt uppskattningar som återges i indiska Business Standard rör det sig om tre kinesiska brigader, var och en bestående av tusentals snarare än hundratals soldater.

Oron har stigit efter sammandrabbningar mellan de båda sidorna i början av maj i omstridda områden vid Pangongsjön och distriktet Norra Sikkim. Både indiska och kinesiska soldater sårades.

3 tim
Läs mer om Kinas globala ambitioner
Coronaviruset Svenska fallen
Illustrationsbild. Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Provade studentmössor – halva klassen insjuknade

Omkring hälften av eleverna i en klass på Virginska gymnasiet i Örebro insjuknade med coronasymptom efter att ha provat studentmössor, rapporterar Nerikes Allehanda.

Mössprovningen skedde i en park för två veckor sedan och smittan tros ha tagit fart på en förfest som hölls strax innan. Kort efteråt blev mellan 12 och 14 elever sjuka och en av dem testade senare positivt för covid-19.

Eftersom det var mycket folk i parken kan ytterligare flera personer ha smittats, enligt Håkan Ågren, en av skolans rektorer.

– Man kan väl tänka sig att det blir mycket kramande och att det är lätt att glömma bort säkerhetsavståndet när man har druckit lite champagne, säger han och understryker att mössprovtagningen inte arrangerades av skolan.

4 tim
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privata äldreboenden vill inte svara om dödssiffror

Flera av de stora omsorgsföretagen i Sverige vill inte svara på hur många som har dött av covid-19 på deras äldreboenden, rapporterar DI.

Anna Bergendal, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, säger att det viktigaste är att ”titta framåt och se vad man kan dra för lärdomar”. Hon har ingen synpunkt på att många företag väljer att hålla dödssiffrorna hemliga.

– Det är en fråga företagen och kommunerna måste svara på. De hänvisar till patientsekretess, säger hon till tidningen.

4 220 personer har dött i covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Av de omkomna som varit över 70 år har 49 procent bott på äldreboenden och 25 procent hade hemtjänst, skriver TT.

Idag 08:59
Läs mer om Coronaviruset
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

26 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat