Fler pratar göteborgska: ”Krävs umgänge och input”
Under en tid har den dialekt som talats i Göteborg spridit sig till en rad andra tätorter i Västra Götaland och norra Halland. Det rapporterar GP. Forskare vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet och Institutet för språk och folkminnen har kartlagt hur långt dialekten hittills har spridit sig.
Regioner som Västergötland har än så länge stått opåverkat av de språkliga influenserna från Göteborg. Margareta Svahn vid Institutionen för nordiska språk tror emellertid att dialekten under vissa förutsättningar kan få ytterligare spridning.
– Det räcker inte bara man umgås lite med göteborgare eller besöker Göteborg för att börja prata göteborgska. Det krävs ganska mycket mer umgänge och input, säger hon till GP.
Göteborgska
Wikipedia (sv)
Göteborgska (dial. götebosska) är en dialekt som används i Göteborg med omnejd. Göteborgskan har även börjat sprida sig till andra delar av Västsverige.Traditionellt har man delat in dialekterna i Göteborg i en västlig form, mera lik bohuslänska dialekter, och en östlig form, mer lik västgötska dialekter. Skillnaderna mellan de göteborgska dialekterna har blivit mindre märkbara under modern tid. Tidigare uttalades till exempel "pump" som [pomp] i östra Göteborg, och [påmp] i västra Göteborg. Vissa skillnader kan dock kvarstå mer distinkt; som att tendensen till ett klarare uttal av ”r” finns i västra Göteborg, medan det i öster snarare dras åt det västgötska ”r”. I sydöstra Göteborg, Mölndal med omnejd, förekommer det så kallande "skorrande R-et", tungrots-r. Sedan 1970-talet har det dock börjat att försvinna och i dag är det mest äldre som fortfarande "skorrar".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen